Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Magyarországon is működik az,...

Magyarországon is működik az, mint Amerikában, hogy jogomban áll hallgatni vagy ügyvédet kérni?

Figyelt kérdés
Tehát ha a rendőr feltesz kérdéseket, jogom van megtagadni a válaszadást anélkül, hogy ezért bármi retorzió érne? És elsétálni, ha nem vagyok letartóztatva?
2022. dec. 1. 19:07
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
18%
Mért lenne jogod?
2022. dec. 1. 19:16
 2/16 Alex Fly ***** válasza:
54%
Jogod van hozzá. A rendőrnek pedig joga van ennek megfelelően viselkedni veled.
2022. dec. 1. 19:19
 3/16 anonim ***** válasza:
89%

Tanúként köteles vagy válaszolni, hazudni nem hazudhatsz, "nem emlékezni" persze jogod van (az emberi emlékezet nagyon eltérő mindenkinél) és ha amit mondanál az rád vagy közvetlen hozzátartozódra terhelő lenne, akkor jogod van ezzel az indoklással megtagadni a választ.

Ügyvédet tanúként azt hiszem értelmetlen, nem válaszolhat helyetted.

2022. dec. 1. 19:25
 4/16 A kérdező kommentje:

#3 Köszönöm! És bármilyen rólam vagy hozzátartozóról szóló kérdést megtagadhatok, vagy csak azt, ami terhelő? (Hiszen ha csak azt, ami terhelő, akkor "elárulom magam", nem?).

És mi a helyzet, ha nem tanú vagyok, hanem gyanúsított?

2022. dec. 1. 19:30
 5/16 anonim ***** válasza:
97%

Picit össze vagytok keveredve.

Akkor a lényeg:

Pont hogy tanúként nem hazudhat senki, igazmondási kötelezettsége van. Ha hazudik, akkor elköveti a Hamis tanúzás bűncselekményét, amit gyanúsított nem követhet el. Annyi a kivétel, hogy olyan kérdésre, amivel önmagát vagy közvetlen hozzátartozóját bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésével vádolná, megtagadhatja választ. ( Hazudni akkor sem hazudhat!)

Pont ezért bevett gyakorlat, hogy akit meg akarnak gyanúsítani, sokszor előbb kihallgatják tanúként, majd utána közlik vele a gyanúsítást.

Amit az amcsi filmekben látsz az itthon nem működik, mert itthon nem tartoztat le a járőr az utcán, legfeljebb elfog/ előállít. Gyanúsítani majd a kapitányságon/ őrsön fog egy nyomozó az előállítási idő alatt. Ő pedig felolvassa a jogaidat mielőtt kérdezni kezdene, ezt alá is kell írnod hogy megtörtént. Ügyvéd nélkül itthon sem vagy köteles válaszolni semmire ( kivéve a személyes adataidat).

El nem sétálhatsz a rendőri intézkedés alatt, amíg a rendőr azt be nem fejezi. Az utcai intézkedés és a letartoztatás két külön kategória.

2022. dec. 1. 19:48
 6/16 DK-s ***** válasza:
21%

Ne próbáld ki.

Bármire rá tudja fogni, hogy az intézkedés akadályozása. És innentől fogva bevihetnek szívatásból, és műszakváltásig bent is maradsz.

Persze joguk nincs hozzá, és egy rutinos alakkal szemben már nem mernek annyira szórakozni, de azt pillanatról-pillanatra látják hogy az vagy -e?

Megpróbálom érzékeltetni a lényeget, egy saját esetemen keresztül:

Este mentem egy haveromhoz mikor megálltak mellettem kocsival, kiszálltak, és igazoltattak. Odaadtam az irataimat és vártam.

Az egyik nagyképűen kérdezte, hogy: Honnan jössz?

-Otthonról.

-És az hol van?

(Kezdtem ideges lenni)

-A lakcímkártyán. Tudsz olvasni?

-Ne legyen nagy a pofád! Hová mész?

(Elröhögtem magam)

-Ahová akarok.

Rábaxott a motorháztetőre, hátrabilincselte a kezemet, és röhögve mondta hogy majd bent folytatjuk. A kollégája már nem vigyorgott, hanem azt figyelte hogy én vigyorgok.

Mondtam a kis majomnak hogy túl laza a bilincs. Megfordultam, ugrottam egy seggest a motorháztetőre úgy, hogy a bilincs csontig vágott.

De a másik már ugrott, megint hason voltam, és le is szedte azonnal a bilincset, és annyit mondott nekem az irataimat visszaadva, hogy TAKARODJ.

Távolodva azt még hallottam, ahogy qrvaanyázta a kollégáját, amiért nem vette észre, hogy mikor kellett volna leállni.

Ha rá tudsz jönni az itt leírtak értelmére és összefüggéseire, akkor szórakozhatsz velük.

Tanúként csak közvetlen hozzátartozó vonatkozásában tagadhatod meg a vallomást. Ha jogszerű indok nélkül tagadod meg, akkor mondjuk 50.000 Ft szabálysértési bírság a nyomozás akadályozásáért, majd újra felteszi a kérdést.

Gyanúsítottként bármit, bármikor megtagadhatsz.

Ő meg bebaxhat előzetesbe. XD

2022. dec. 1. 20:09
 7/16 anonim ***** válasza:
89%

"És innentől fogva bevihetnek szívatásból, és műszakváltásig bent is maradsz."

Mi köze az előállítás időtartamának a műszakváltáshoz?

"Persze joguk nincs hozzá"

De, van. Ha nem lenne, nem csinálnák, mert pillanatok alatt a katonai ügyészségen találnák magukat. Egy előállítás jogszerűségét minimum hárman vizsgálják: első körben azonnal a szolgálatirányító parancsnok, aztán még abban a szolgálatban az ügyeletes tiszt, majd másnap beszámoltatásnál a kapitány. Ha panaszt emel az előállított akkor vizsgálja a főkapitányság, ha annak a megállapítását nem fogadja el, akkor az ügyészség.

A meséd pedig kamu. Több szót nem is érdemel.

"Ha jogszerű indok nélkül tagadod meg, akkor mondjuk 50.000 Ft szabálysértési bírság a nyomozás akadályozásáért,"

Ezeket az ökörségeket honnan veszed?

2022. dec. 1. 20:21
 8/16 DK-s ***** válasza:
0%

#7-nek:

"Kisfiam"!

Egy jogszerűtlen intézkedést tanácsos a saját hatáskörben befejezni. Akkor még simán kimagyarázza, ha a delikvens venné a bátorságot és panaszt tenne.

De annak semmi alapja hogy nyomozóhoz kerüljön az ügy mert semmiféle bűncselekmény gyanúja nem merült fel, és műszakváltó kolléga sem fog asszisztálni szívatáshoz, mert azzal a saját bőrét is vásárra vinné.

És szerinted melyik felettes nem találná indokoltnak az elővezetést, ha a járőr elmeséli hogy mekkora pofád volt? Szállj már le a földre, baxdmeg. XD

És a mesém kamu?

Nos, akkor kifejtem neked bővebben:

Eleve jogszerűtlen intézkedésre készült az indokolatlan elővezetéssel, mivel egyenlőre a tiszteletlen magatartás még nem szerepel az elővezetés lehetséges indokai között. Ráadásul jogszerűtlen, kényszerítő-eszköz használattal fűszerezve.

Mindezt még simán elsikálták volna egy átlagos emberkével szemben, a már fent említett kollegális hozzáállás miatt.

Viszont onnantól hogy testi sértés is felmerült a bilincs okozta sérülés következtében, onnantól kikerült a történet további folytatása a fennhatóságuk alól. Elsikálni semmiképp sem lehetett volna.

Ha csak simán megpróbáltak volna egy idő után kizavarni a rendőrségről, persze addigra kék-zöld csuklóval, akkor nagy baj lett volna. Ugyanis a rendőrségen dokumentálták volna MÁSOK az előállításom kezdő, és végző időpontját.Én pedig azonnal átmentem volna az orvosi ügyeletre, látleletet vetettem volna, és az orvossal közöltem volna a rendőrök által elkövetett bűncselekményt. Ő pedig a saját bőrét mentve HIVATALBÓL jelentette volna fel a rendőröket. Kötelessége.

Ha bent akarták volna elintézni a kérdést, akkor ismét csak orvosi látlelet került volna elkészítésre, és a feljelentésemet követően a katonai ügyészség igen alaposan górcső alá vette volna az elővezetés indokát!

Ha nincs "nyomós érved", akkor pattoghatsz mint egy bolha, akkor sem fog az ütin túljutni az ügy.

Ha van, akkor viszont eleve az üti UTÁN indul az ügy vizsgálata. Ilyen egyszerű.

2022. dec. 1. 20:47
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

""Kisfiam"!"

Akkor vele beszélj!

Hablatyolsz összevissza, féligazságok, negyed információk birtokában játszod az eszed.

"Eleve jogszerűtlen intézkedésre készült az indokolatlan elővezetéssel, mivel egyenlőre a tiszteletlen magatartás még nem szerepel az elővezetés lehetséges indokai között."

Azt sem tudod mi a különbség az elővezetés és az előállítás között. Téged legfeljebb előállítottak volna, ha igaz lenne a meséd. Az elővezetés egy teljesen más kategória, ami nem lehet a rendőr részéről jogszerűtlen.

De magyarázz még nekem, kíváncsian olvasom! Igaz, csak 24 éve vagyok rendőr, de biztos tanulhatok tőled.

2022. dec. 1. 20:53
 10/16 DK-s ***** válasza:
0%

Ja! Hogy azért vagy ilyen szőrszálhasogató, mert zsaru vagy?

Mert szerintem tényleg az vagy! Tudod, 14-szeresen büntetett előéletet magam mögött tudva, 100 méterről kiszagollak titeket. Van egy rátok jellemző tenyérbe-mászó stílusotok, amit imádok visszafordítani, és a saját elbizakodottságotokkal osztogatni nektek a sallereket!

Ezen az oldalon egy tényleges rendőrön kívül SENKINEK nem lett volna fogalma arról, hogy egyáltalán van különbség az elővezetés, és az előállítás között!

Igen, én is tudom. Az elővezetés felettes utasítására történik, így tényleg nem lehet jogszerűtlen, míg az előállítás a te hatásköröd.

És sajnálom hogy az a 24 év nem volt elég ahhoz, hogy azonnal tudd, hogy a sztori nem mese.

Csak egy kis bosszantásképp mesélek még egyet:

Bevittek hajnalban egy "talált" bringa társaságában, kotta részegen.

Egy óra múlva vár a nyominger is befutott, kihallgatott, és nem igazán akarta elhinni a "találás" sztorit. Mivel sejtettem hogy a "talált" tárgy sértettje (XD) le fogja xarni, és nem fog feljelentést tenni egy 200.000-res bicikli miatt, ezért nyugodtan kitartottam a sztorimnál. Viszont ezt sejtette a nyominger is, és mindenáron ki akarta szedni belőlem. Mivel látta hogy nem fog velem dülőre jutni, ezért lezárta a jegyzőkönyvet, aláírtam, majd vigyorogva közölte hogy megyek a fogdára.

Én szintén vigyorogva megkérdeztem, hogy azt ugye megelőzi egy orvosi vizsgálat is?

Mondta hogy igen, és?

Mondtam hogy az jó, meert akkor kérek egy véralkohol-szint mérést is mivel ittas állapotban hallgatott ki, ami ugyebár bűncselekmény.

10 perc múlva az utcán voltam. ;)

2022. dec. 1. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!