Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökségtől való megfosztás,...

Örökségtől való megfosztás, kitagadás, kizárás? Hogyan lehet egy törvényes örököst megfosztani az örökségétől?

Figyelt kérdés

Röviden a történet.

Örökhagyó fél: Idős szülő, eltartásra még nem szorultak. Szóban már többször megfenyegettet. (Érzelmileg terrorizál, zsarol)

(Másik szülővel nincsenek problémák, mert már elköltözött, csak a kapcsolat sincs már meg így)

Leendő örökös: Az öröklési törvények szerint mindent betart, erkölcsös polgári életet él, tehát (szerintem) nem lehet kitagadni.

Csak egyszerűen megromlott a viszonyunk, leginkább azon, hogy alap dolgokon felül egyre több dolog van kérve, és ha nem teljesítem szó nélkül a legkisebb apróságból is balhét csinál én meg többnyire csak hallgatok.

Most azért elég vegyes dolgokat olvasok erről és hát Törvény szerint ki tud tagadni?

2022. nov. 28. 21:19
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
65%

"abban az esetben, ha emiatt kötelesrésze nem marad"

Ha nincs örökség, nincs kötelesrész. Az ajándékozásnál csak akkor számít a 10 éven belüli időszak, ha olyannak ajándékozta, aki egyébként is örökös lenne. Ha a szomszédnak ajándékozta, akkor az nem az örökség része, semmilyen kötelesrész nem lesz.

2022. nov. 29. 21:52
 22/28 anonim ***** válasza:
60%
A kötelesrészi igény elsősorban hagyatékból részesedő személyekkel szemben fennálló követelés, ahogy már idéztem a törvényből. Ha a hagyatékból részesülőkkel szemben megoldható a kötelesrész megszerzése, akkor Pista bácsi és Mari néni nem jön be a képbe. A kötelesrésznek a hagyatékból ki nem elégíthető részéért az örökhagyó által a halálát megelőző 10 éven belül megadományozottak adományaik időbeli sorrendjére tekintet nélkül felelnek. A kötelesrész alapjához hozzá kell számítani az örökhagyó által bárkinek - azaz bárkinek - juttatott ingyenes adományokat. Ugyanez van akkor, ha az örökhagyó halála előtt már életében elosztogatta mindenét. A kötelesrész nem öröklési jogi igény, hanem kötelmi jogi igény, ezt érvényesíti a szomszéddal, baráttal szemben.
2022. nov. 30. 01:13
 23/28 anonim ***** válasza:
50%

22 es, érthetően másolj a törvénykönyvből, ne nyakatekert, ezer szavas mondatokkal, ami arra mutat, hogy te se érted amit másolsz.

Aki érti amit ír, az meg tudja fogalmazni dióhéjban, logikusan nem 20 soros mondatokban ! Farasztod az emberek agyát !

2022. nov. 30. 19:53
 24/28 anonim ***** válasza:
37%
Az örökhagyó örökösrészének az adományainak a hagyományai....
2022. nov. 30. 19:55
 25/28 anonim ***** válasza:
80%

23: Attól, mert valamit nem értesz, nem lesz hülyeség. Már megfogalmaztam egyszer a válaszomat a törvényszöveg konkrét kimásolásával a választ a kérdezőnek, a 20-as kommentben. A 22-ben a 21-es kommentre válaszoltam, és azt nem a törvényszövegből másoltam, hanem az elméleti hátterét írtam le a 21-es számára. Attól, mert neked fárad az agyad az öröklési jogtól, az nem gond, nem kell akkor olvasni és reagálni, hiszen te vagy az, aki nem tudja értelmezni. De mondom, ez nem baj, csak akkor nem kell provokatív választ meg adni, hisz az nem visz előrébb semmit, csak magadat fárasztod.

24: sem a kérdésben, sem általam szó a hagyományrendelésről.

2022. nov. 30. 20:35
 26/28 anonim ***** válasza:
59%
23-24 es 25 ös is en voltam . A hagyomány szót viccnek szántam . Vicc volt . Szerintem mar mindent megírtál es hálásan köszönjük az infókat .... eleg is
2022. nov. 30. 20:37
 27/28 A kérdező kommentje:

Fú mit indítottam el itt.

De látom az irigyekek találtak ide a leggyorsabban :D

Mindenesetre a többiektől köszönöm az eszmecserét egymás közt. Igaz, okosabb nem lettem mert ezeket a részeket én is megtaláltam, egyszerűen csak gyenge a jogi szövegértésem ehhez.

2022. dec. 1. 15:20
 28/28 anonim ***** válasza:
90%
A 11-es mindent leírt nem jogi nyelven!
2022. dec. 1. 15:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!