Mit kell tennie az anyósomnak, ahhoz, hogy az elhunyt sógorom két gyermeke ne örököljön semmit?
1. Írjon egy végrendeletet, és a kis vagyonát legyen az ingó és ingatlan vagyon írassa valaki nevére.
Ebben az esetben a sógor 2 gyereke (Az unokák) csak a köteles részt öröklik.
2. Anyós még életében átruházza a tulajdonjogát annak akire szeretné, és az illetővel haszonélvezeti jogot köt. Ebben az esetben nincs anyós nevén sem ingatlan sem ingó vagyon, vagyis senki nem örököl semmit, még köteles részt sem. Viszont a haszonélvezeti jog ami az anyós haláláig érvényes, biztosítja, hogy élete végéig az ingatlanban éljen. (ami már nem az övé)
első vagyok.
Írtam mit tehet.. Más megoldás nincs.
Jobban mondva van még 1 amit tehet.
Még az életében eladja az ingatlan, és a pénzt amit kap érte, elszórja. Pl: mehet világ körüli útra, vagy albérletbe költözik és a pénzből fizeti. vagy amiket már leírtam
Bocs, én úgy tudom, hogy a halála előtti 15 évben elajándékozott dolgok (jelen esetben az ingatlan) az örökség tárgyát képezik. Ha (papíron) eladja, akkor a vételár. A kötelesrészre jogosultak mindenképp, abból csak nagyon alapos indokkal lehet őket kitagadni.
Egyébként ha ennyire fontos, hogy csak a te párodé legyen a kulipintyó az egyébként még élő anyósod halála után, legalább annyit fektess be, hogy elmész egy ügyvédhez, aki ért ehhez.
Köszönöm a választ!
A sógor egyébként 2006-ban hunyt el, nincstelenül. Az anyósom egészsége rendült meg, de nagyon, és tőlem kérdi, hogy mi lenne a teendő. Mintha nem is lakatos, de legalább fiskális lennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!