Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Beszámìtják-e a nyugdìjba azt...

Beszámìtják-e a nyugdìjba azt az időszakot,amikor se fizetést nem kaptam,se bejelentve nem voltam?

Figyelt kérdés
Röviden összefoglalva:1,5 hónapot dolgoztam határozatlan idejű munkaszerződéssel egy cégnél.Azonban amikor rákérdeztem 6 hét után a fizetésre,eltűntek és nem halottam azòta ròluk,de felmondást nem kaptam,majd a munkaügyi felügyelőséghez fordultam,arra se reagáltaj,ahonnan szeptemberben jött meg a kormányhivatali határozat,hogy a munkaviszony létrejött,azonban a foglalkoztató nem tett eleget bejelentési kötelezettségének és bérfizetési kötelezettségének és azóta még a törvényszék iskimondta,hogy jogos a bérigényem.A cég jelenleg csődeljárás alatt van,pont az itélethirdetéa elött 2 nappal került csődeljárás alatt van,de az itélwtben ki lett mondva,hogy egy csődeljárás nem jelenti automatikusan a munkaviszony végét,ìgy jelenleg elvileg még mindig munkaviszonyban vagyok,mivel felmondáat nem kaptam.Ma megkeeresetr a Nav az ügyfélkapun a kormányhivatal oepmegbìzásából munkaviszonyom rendezése céljából,hogy küldjek be minden dokumentumot.várható,hogy ezt a 10 hónapot beszámítják a nyugdíjba,hogy nem kaptam fizetést?
2022. okt. 28. 18:13
 1/9 anonim ***** válasza:
66%
Egyelőre nem.
2022. okt. 28. 18:18
 2/9 anonim ***** válasza:

Ha a kérdésed az, hogy ez az időszak szolgálati jogviszonynak számít-e, szerintem egyértelműen igen. Az állam lemeccsezi a munkáltatóval a történteket, az állam elismerte, hogy te be voltál jelentve, stb. hogy mikor és hogyan kapsz fizetést, az más kérdés.

Ha az utolsó öt éved nyomod, amiben jobban beleszámít a fizetésed, akkor is beszámítják szerintem, bár ez egy kicsit kényesebb kérdés.

Alapból az utolsó öt év fizetésének a mértéke, és a szolgálati idő mennyisége határozza meg a nyugdíj mértékét.

A nyugdíjhoz szükséges minimális szolgálati idő 20 év.

2022. okt. 28. 20:15
 3/9 anonim ***** válasza:

Közkeletű tévedés, hogy a nyugdíjak megállapításánál csak az utolsó 5 évben szerzett munkajövedelem számít, tehát elég lesz 60 éves korunkban úgymond beállítani a nyugdíjat.

JÓ TUDNI

Ez a vélekedés rendületlenül tartja magát, noha utoljára 1993-ban volt ez igaz. A magyar nyugdíjmegállapítás ugyanis 1988 óta minden munkaviszony utáni jövedelmet nyilvántart és figyelembe vesz a nyugdíj megállapításánál.

2022. nov. 4. 21:30
 4/9 anonim ***** válasza:

Azért megtetted, hogy te is benyújtottad a követelésed?

Nyilván sokan vannak elötted, pl. először az állam kapja meg a pénzét, stb. de talán te is a felszámolás során. De lehet, hogy ennek valahogy jelezni kéne. Járj utána, ne engedd el a neked járó pénzt!

2022. nov. 5. 08:10
 5/9 anonim ***** válasza:
IGEN, menj utána. Sajnos nem elég empatikus az ügyintézés. Más ügyben "küzdöttem" velük, de sikerült. Tulajdonképpen titokban néhány embernek soron kívül megemelték a Nyes-t (Nyugdíj előtti álláskeresési segély), de nem mindenkinek. Ez véletlenül derült ki. Ezt reklamáltam, és végül megkaptam.
2022. nov. 5. 10:12
 6/9 A kérdező kommentje:
Mèg az első 5 évemben vagyok.Tehàt a nyugdíj mèg 35-40 èv mire oda jutok.A hèten nyùjtom be a felszàmolò biztosnak a fizetèsigènyem.Valamennyit kapok,de nem az egèszet,azèrt nem tudon,hogy a munkavisuonyt hogy szàmoljàk,de szeretnèk ennek is utànna jàrni,mert ki tudja 2055-2060 között mikor kb a nyugdíjhoz èrek,lehet pont kell ez a jò fèlèv.
2022. nov. 7. 11:54
 7/9 anonim ***** válasza:

Szerintem bele fogják számolni. Ha az állam elismerte, márpedig ha jól értem, akkor elismerte, akkor inkább csak az a kérdés, hogy mennyi lóvét kapsz meg.

Na meg a tb-vel mi a helyzet, mondjuk szerintem azt bevasalja a cégen az állam, csakúgy mint az munkáltató által fizetendő adókat.

Amit viszont érdemes lenne, és ne felejts el, legyen kiegészítő nyugdíjpénztárszerződésed, mert szart sem ér majd a nyugdíjad, mire nyugdíjas leszel, ha lesz egyáltalán nyugdíj.

2022. nov. 7. 17:26
 8/9 A kérdező kommentje:
Igen,arròl van papír a kormànyhivatal munkaügyi osztàlyàtòl,hogy a munkaviszony lètrejött,de a foglalkoztató bejelentési kötelezettsègènek nem tett eleget(ill.a munkabèrt se fizette ki,meg a munkaidőt se fizette)Maga a fizetès egy rèszèt megkapom az orszàgos fizetèsbiztpsítàsi alaptòl,amit nem kapok meh,azèrt meg külön keöl majd perelgetnem a vezető tisztsègviselőket kàrokozàs ill. egyèb cimszòk alatt,hogy a magàn vagyonukbòl is megkaphassam a fenntmaradò rèszt.Csak azr nem tudom,hogy a nyugdíj hogyan működik,met az Oep,a nav össze vissza irogatnak
2022. nov. 8. 15:23
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha a felszámoló, stb. elismeri, hogy tartozik neked, akkor szerintem a papírozás is meg fog történni, de tessék elmenni a nav-hoz, nem itt magyarázkodni, és ott elmondani a történteket. Akkor utánanéznek ennek is biztos, ami biztos.
2022. nov. 8. 20:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!