Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha édesapámnak és a bátyjának...

Ha édesapámnak és a bátyjának van egy fele-fele tulajdonú lakása (nem lakik benne senki) akkor lakhatok ott?

Figyelt kérdés
Édesapám azt mondta költözzek be, mert üresen áll. Viszont a testvére (másik tulajdonos) pénzért akarná kiadni nekem. Ő viszont többet kér érte mint kb a fizetésem... Ha apám tulajdonos akkor nem lakhat a lakásába a gyereke? Vagy hogy van ez, tudtok valamit erről? Vagy hasonló helyzetbe volt valaki?

2022. okt. 24. 07:51
1 2 3 4 5 6 7
 31/66 A kérdező kommentje:

Ajándékozásról még nem hallottam. Ez hogy működik? Nem kell a másik tulaj beleegyezése is?

Nem tudom miért vagy kiadadva a takarításon? :D Van hogy 2 havonta ment, picit befűtött télen, ablakot pucolt, port törölt... Apám találta ki, ne legyen elhanyagolva.

2022. okt. 24. 10:22
 32/66 A kérdező kommentje:
Megnéztem és 300 ezerért teljesen felújított lakásokat adnak ki, ami 65-70 nm.
2022. okt. 24. 10:27
 33/66 anonim ***** válasza:
100%
31: a saját tulajdonrészét ajándékozási szerződéssel átadhatja. Egyenesági rokonok között ráadásul az ajándékozást nem terheli vagyonszerzési illeték - magyarul ingyenes. Tehát bármikor átirathatja rád, nem akadályozhatja meg senki.
2022. okt. 24. 10:37
 34/66 A kérdező kommentje:
Ennek utána nézek és mondom apámnak. Köszönöm a tanácsokat!
2022. okt. 24. 10:48
 35/66 anonim ***** válasza:
0%

"De értem a lényeg, hogy kérhet tőlem bérlet díjat, de a felét. "

Nem, nem a felét kerheti, hanem q lakás felére. Az összeg annyi, amennyit ő jónak lát.

2022. okt. 24. 10:49
 36/66 anonim ***** válasza:
36%

"De ha jól értem, a fél tulajdonjog alapján követel valaki lakbért, akkor elvileg csak a bérleti díj felére lenne jogosult. Mégis mekkorára értékeli az ingatlant, hogy a bérleti díj fele is annyi, mint a fizetésed?"

Ezt úgy írod, mintha a saját tulajdonáért nem kérhetne annyit amennyit jónak lát. Mamximum senki se veszi meg vagy bérli ki, de annyit kérhet el, amennyit akar.🤡🤡

Vagy ilyen alapon egy kb tízmilliós kocsit nem rakhatnak fel a használtautóra 15 millióért sem?🤡🤡🤡

2022. okt. 24. 10:49
 37/66 anonim ***** válasza:
74%

"A megoldás egyszerű: apád ajándékozási szerződéssel átadja neked a tulajdonrészét és innentől kezdve nincs semmiféle bérleti díj."

De, van, mivel még mindig kozos tulajdon, ergo csak a felét használhatná a kérdező. Egy szoba fele, a közös helysegekre pedig még mindig fizetnie kellene a használati díjat a másik tulajnak.

2022. okt. 24. 10:52
 38/66 anonim ***** válasza:
100%

"Ajándékozásról még nem hallottam. Ez hogy működik? Nem kell a másik tulaj beleegyezése is?"

. Illetékmentes, de ügyvédi költséget még meg kell fizetni (egy kb. 70-130 ezer közötti összeg), ami a lakás árának függvénye. Apád szerződésben elajándékozza a részét neked, és kész.

Ha eladná apád, akkor elővásárlási joga lenne a nagybátyádnak, de itt erről nincs szó.

2022. okt. 24. 10:53
 39/66 anonim ***** válasza:
79%
De ugyan mégis mivel lenne előrébb, ha az apa neki ajandekozna a részét? Attól a nagybácsi még tulaj maradna
2022. okt. 24. 10:55
 40/66 anonim ***** válasza:
26%

"De, van, mivel még mindig kozos tulajdon, ergo csak a felét használhatná a kérdező. Egy szoba fele, a közös helysegekre pedig még mindig fizetnie kellene a használati díjat a másik tulajnak."

. Ez nem így van.

2022. okt. 24. 10:57
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!