Két gyermek édesanyjaként mik a jogaim ilyen helyzetben?
Mondjuk ha az egyik gyerek autizmussal él és nem önellátó (nyilván nem, ha mindig otthon kell lenni vele), akkor utána lehetne igényelni GYOD-ot, ami jelenleg nettó 180 ezer, plusz az emelt összegű családi pótlék, 23 ezer valamennyi és amit még a másik gyerek után kapsz, ergo nem elehetne nulla bevételed.
Ha pedig nem vagy jogosult rá, akkor nem olyan súlyos az állapota, ami indokolná azt, hogy otthon légy. Az, hogy a másik folyton beteg meg szintén nem indok, sok szülő küzd ezzel, mikor közösségbe kerül egy gyerek, vagy a nátha-szezonban eleve.
Ez nyilván nem egy nagy összeg, de együtt már olyan 220 körül van, plusz amit kapnál tartásdíjat kettejük után (a fogyatékkal élő gyerek miatt eleve magasabb összeget), annyiból meg ki lehet jönni.
Ha nem akarsz válni, akkor meg párterápia, eleve nehezített terep olyan családot megfelelően működtetni, ahol ilyen jellegű probléma van.
Tehát ellátást tudsz igényelni az autista gyerek után és intézni a többit, jól tudom, mert hasonló helyzetben vagyok, 2 gyereket nevelek egyedül, a kicsi középsúlyos autista, én sem dolgozom mellette, csak pluszban nem tartásdíjat, hanem árvasági ellátást kapok/kapnak és ha nem is mint Marci hevesen, de megélünk szerényen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!