Fák kivágását, melyik jogszabály teszi lehetővé,
illetve kötelezővé?
Figyelt kérdés
A szomszéd, a kerítésem mellé, gondolom, sövényt kívánt telepíteni. A tuja választást elnézte. Mostanra már 10-15 m magas fenyők állnak a kerítés mellett, attól 20-25 cm-re. Az ágaik jóval a telek, és az azon lévő épület fölé nyúlnak. Milyen jogszabályra hivatkozva lehet kérni a fenyők eltávolítását? A település érvényes területrendezési szabályzata ugyan ezt előírja, de a Polgár Mesteri Hivatal, mintha halogatná a témát. Zöldövezet, védjük a természetet, stb. … A józan belátás úgy tűnik kevés.
Korábban birtokvédelmi eljárás volt a neve és a jegyzőnél kellett indítványozni.
2022. szept. 2. 05:39
3/9 anonim válasza:
Hívd át, hogy vágja le.
Nekünk messzebb van fánk, de rendszeresen levágjuk az átlógó ágakat.
2022. szept. 2. 06:57
4/9 A kérdező kommentje:
A józan belátás itt már kevés. Az érintettek szerint nekem kárt nem okoznak. A fa kivágása pedig népszerűtlen intézkedés. A hivatal próbálja kerülni, halogatni. Ezért gondoltam, hogy gyorsítaná az ügyet, ha valamilyen jogszabájra tudnék hivatkozi.
2022. szept. 2. 07:58
5/9 anonim válasza:
4: honnan tudna bárki jogszabályt adni, ha le sem írod pontosan...
A te házad fölé nyúlnak az ágak, vagy mi a helyzet.
Amúgy pedig a fakivágásra vonatkozóan a legtöbb kerületben TILTÁS van, nem pedig kötelezés.... Nem biztos, hogy a tiltás ilyen tujákra is vonatkozik, de pl. nálunk a II. kerületben szigorúan engedélyhez kötött, magánterületen IS.
Bocs, még ezt lefelejtettem.... Létezik ilyen ajánlás, hogy milyen távolságra kell ültetni a kerítéstől a különféle növényeket, de ez nem törvény, csak ajánlás...
"Az élő sövényeket, a málnabokrokat, a szőlőoltványokat minimálisan 80 cm-re a telekhatártól kell ültetni. "
2022. szept. 2. 09:07
7/9 A kérdező kommentje:
Jelen esetben, tujának szánt, de mint időközben kiderült, fenyőfákról van szó.
Hogy a fakivágásra tiltás van, azt el tudom képzelni. De ha valaki nem törődik az ültetési előírásokkal, az ültetett fái már 10-15 m-re megnőttek, ágai átlógnak a szomszéd telekre, akkor ezektől a fáktól már nem lehetne megszabadulni?
2022. szept. 3. 10:54
8/9 anonim válasza:
A jegyzőnél voltál már?
2022. szept. 3. 19:34
9/9 A kérdező kommentje:
Már voltam. Elrendelték a fák magasságának korlátozását 2 m-re. Elég humoros látvány lenne, 11 db., derékvastagságú fenyő, a kerítés mellett, 2 m magasan elfűrészelve. Semmi nem történt. Kiderült, hogy végrehajtást is kell kérnem. Megtörtént. Eredmény zéró. Úgy tűnik, hogy a jegyző nem hajlandó birtokháborítást megállapítani, és olyan népszerűtlen intézkedést hozni, hogy fákat ki keljen vágni. Ezért jelenleg, hivatkozási alapnak számító érveket, ide vonatkozó rendeleteket gyűjtök. Úgy tűnik, hogy a józan belátás itt már kevés.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!