Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Támogatnátok, ha eltörölnék...

Támogatnátok, ha eltörölnék az örökösödési jogot?

Figyelt kérdés
Valamelyik magyar milliárdosról láttam egy videót TikTok-on, ahol azt mondta hogy ő eltörölné az örökösödési jogot, mindenki süsse ki a saját kenyerét vagy mi. Én egyetértek azzal, hogy milliárdos vagyonokat ne lehessen örökölni, azt nem tartok igazságosnak, de például ha egy átlag ember örökli a szülei házát, azzal semmi bajom nincs. Esetleg bizonyos összegig lehetne örökölni? Nektek mi erről a véleményetek?

2022. aug. 26. 13:35
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
79%
Egyet értek. De akkor ki kapná a házat? Az állam?
2022. aug. 26. 13:37
 2/22 anonim ***** válasza:
92%

Érdekes kísérlet lenne, fogalmam sincs, hogy mi lenne belőle igazából.

Mert azért az emberek többsége azért dolgozik főleg, hogy a gyerekeinek tovább tudja örökíteni, amit az életében felhalmoz.

Ha ez nem lenne lehetséges, akkor vajon fele ennyit se melóznának az emberek, vagy továbbra is dolgoznának, de felhalmozás helyett inkább elvernék nyaralásra, bulizásra, stb?

2022. aug. 26. 13:42
 3/22 A kérdező kommentje:
#1 Ezen és is gondolkoztam. Egy könyvben volt (fiktív), ahol eltörölték az örökösödést, és az így szerzett pénzt környezetvédelmi projektekre költötték. Ez talán jó irányvonal lehetne.
2022. aug. 26. 13:47
 4/22 anonim ***** válasza:
92%

Biztos nem magyar milliárdos volt aki ilyet mondott.

Mindenki maga dönti el, hogy lesz-e öröksége vagy elajándékozza mindenét mielőtt meghal. Volt is milliárdos aki megtette.

Az örökösödést nem lehet megszüntetni, az is örökösödés, ha a vagyont az állam kapja.

Csak ha így lenne akkor ezt kijátszanák az emberek, hogy ami vagyonuk van az ne ismeretleneké legyen, hanem azé akinek szánják.

2022. aug. 26. 13:49
 5/22 A kérdező kommentje:
#2 Viszont akkor a gyerekeknek kéne megdolgozniuk a házért, amit nem örököltek meg. (természetesen miután felnőttek) Így végeredményben ugyanannyit dolgozna egy generáció mint az előző.
2022. aug. 26. 13:50
 6/22 anonim ***** válasza:
29%

Én annyiban változtatnék, hogy az unoka/unokák (vagy a dédunokák) örököljenek, ne a gyerek.

Szerencsés esetben 60 éves az ember, mire örököl bármit, pedig addigra már túl "kellene" lennie az otthonteremtésen, családalapításon. Mindeközben meg a fiatalnak nincs semmije.

De nem venném el az örökséget.

2022. aug. 26. 13:51
 7/22 A kérdező kommentje:

#4 Félreérthettél. Tudom hogy mindenki maga dönti el, igen. Csak felvetettem hogy mi lenne, ha ez nem így lenne.

Biztosan magyar milliárdos volt. Klapka György. Nézz utána!

Igazad van, az is örökösödés, ha az állam örökli. De én nem így értettem. Tudod hogyan értettem.

2022. aug. 26. 13:55
 8/22 anonim ***** válasza:
93%
Ha nem lehet örökül hagyni a vagyont, akkor nem érdekelt benne az illető, hogy gondos gazda módjára viselkedjen a vagyonával, legyen az akár ház, akár egy gyár. Az élete vége felé elkótyavetyélné. Na meg mivel akadályozod meg, hogy még életében "átjátssza" a vagyont az örökösének.
2022. aug. 26. 14:07
 9/22 anonim ***** válasza:
94%
#5: És az ajándékozást is eltörölnéd? Mert oké, nincs örökösödés, de mi gátolja meg az embert abban, hogy még életében a gyerekének ajándékozza a házát?
2022. aug. 26. 14:09
 10/22 anonim ***** válasza:
89%
Én eladnám a vagyonm papíron a gyerekeimnek. Probléma megoldva. Ha eltöröljük az örökösödést, akkor nem tennék kivételt, senki se örököljön semmit! A szegény Józsi gyereke egy házzal indít, a milliárdos gyereke meg nullával. Az igazságos?
2022. aug. 26. 14:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!