Támogatnátok, hogy álláshirdetés esetén kötelező legyen megadni a pozícióhoz tartozó bérsávot?
Valakinek a nettó fizetése sok mindentől függ. Kezdhetjük onnan, hogy főállásról, részmunkaidős állásról, diákmunkáról van szó, azon keresztül, hogy hány éves és hány gyereke van a munkavállalónak egészen odáig, hogy mikor és hanyadjára házasodott. Ezen felül függ a tapasztalattól, a tudástól, az eltöltött évektől és a teljesítménytől is. Éppen ezért nettó bérekről komolytalan beszélni.
Ellenben a "kiemelkedő bérezés", "átlagon felüli jövedelem" és hasonló kifejezések kifejezetten bosszantóak. A legtöbb állásnál ez minimálbér/garantált bérminimum + pótlékot jelent, de jobban jövedelmező állásajánlatoknál is zsákba macska.
Nyugaton egyre nagyobb divat, hogy két összeget mégis megneveznek: a kategóriában kapható minimum és maximum bruttó alapbért. Minden más már valóban pótlékoktól, juttatásoktól és az egyéni megegyezéstől függ.
Így ha valaki jelentkezik mondjuk mérnöknek, tudja hogy legkevesebb amit alapbérként kaphat mondjuk bruttó 350.000 forint, de ebben a pozícióban elérhető a bruttó 1.000.000 is, tudás, tapasztalat, megegyezés, stb, stb alapján.
Támogatnátok, hogy itthon is legyen bevezetve a bérsáv KÖTELEZŐ feltüntetése? Ha nem, miért nem?
Támogatnám, de szerintem kivitelezhetetlen. Amúgy az ügynöki munkáknál régóta oda van írva. Pl. már 10 éve is milliós fizetéseket ígértek, és csak érettségit kértek. Persze kiszámolta, ha naponta 20-at eladsz a túlárazott, ócska termékéből, akkor lehet ennyit keresni, de ez gyakorlatilag lehetetlen.
Szóval szerintem is ki lehet játszani, megad egy maximumot, amit aztán nem tudsz hozni.
Az viszont rendkívül bosszantó, hogy a jelöltnek kell megadni bérigényt. Aztán soha nem tudod meg, hogy az volt a baj, hogy túl sokat kértél, vagy más. Azt sem tartom jogosnak, hogy pl. én kérek 500.000-et a munkáért, boldogan felvesznek, mert mindenki más 1.000.000-t kap. Aztán le van írva a szerződésben, hogy azonnali kirúgás jár érte, ha a béreket kitárgyaljuk egymással. Olyan szinten agymosottak lettek az emberek, hogy most már bárkitől kérdezem, hogy mennyit keres, mindenki mélyen hallgat róla. Jó, tudom, valahol illetlen kérdés, nem is azért kérdezem, hogy más zsebében turkáljak. De pl. amikor egy barátnőm ugyanannál a cégnél dolgozik, és megkérdezem, hogy mennyit lehet elkérni, és nem hajlandó válaszolni, az elég bosszantó. Csak a multik malmára hajtjuk ezzel a vizet, nem tudom az emberek miért nem veszik észre.
Ha ekkora különbségek vannak a bérekben, az előbb-utóbb akkor is kibukik, és hatalmas bérfeszültséget okoz, az nekik miért jó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!