Ha férjem előző házasságából van két gyereke, ki hogyan örököl?
Most házasodtunk össze és 1 hónap múlva megszületik a közös babánk is. Az érdekelne, hogy mi most tervezünk vásárolni egy nagyobb lakást ls ezért eladom a kis lakásomat ami az én nevemen van és ö is az övét és az új már kettőnk nevén lesz. Akkor ha párommal történik valami a fiai öröklik a lakás felét? Mert ha ez így van jogilag akkor meggondolom a lakásvásárlásos történetet, mert így biztosabbnak érzem, hogy van egy lakás csak a saját nevemen.
Köszönöm a segítséget
Azt írod, mindkettőtöknek van egy lakása most. (Most teintsünk el a házasságtól, arról később írok.) Ebben az esetben tehát a férjed lakását az ő gyerekei öröklik, tehát az előző házasságból született két gyereke, meg a közös gyereketek. Ez ugye 1/3 részt jelent a közös gyereketeknek. Amennyiben házasok vagytok, a közös lakás a férjed halála esetén fele-fel arányban Téged, illetve a férjed gyerekeit illeti, ami 1/3 részt jelent a közös gyereketeknek. Egyszóval nem értem a dilemmádat, így is, meg úgy is épp annyit örökölnek a gyerekek, arról nem is beszélve, hogy megilleti őket (akkor is, ha Neked ez nem tetszik).
Máskülönben a házasságon belül szerzett vagyon közös tulajdonban van, tehát fele-fele arányban a tulajdonotok, így a lakásotok is fele-fele lesz.
De nem is értem a problémádat. Őszintén szólva kicsit visszásnak tűnik, hogy a férjed gyerekeit akarod kitúrni az örökségükből, akik ugyanolyan gyerekei, mint a Ti közösötök. Gondolj csak bele az ellenkezőjébe: nem hiszem, hogy boldog lennél, ha a Ti gyereketekről gondolkodna így egy esetleges válás után a férjed új felesége...
Én azt gondolom, hogy ha már a férjed választottad, akkor a gyerekeit is választottad vele. A közös jövőben benne van a férjed összes pozitív és negatív "tulajdonsága" is. Tudom, miről beszélek, nálunk innen is, onnan is vannak hozott gyerekek, de eszembe sem jutna soha, hogy csak a közös gyerekünk örököljön...
El szeretnék így az új esztendőben oszlatni egy tévhitet: A házasság alatt szerzett közös vagyon csak akkor számít fele királyságomnak, ha szigorúan van papír róla!+ ha még a közületi csekkek is közös néven vannak, az sem árt, mert gyakran a papír sem elég arról,hogy közös háztartást vezettetek a házasságotok ideje alatt.
A minap történt az ismeretségi körömben a szitu:15 év házasság után kiderült a férjről, hogy szeretője van.Szerződés ugyan volt a közös tulajdonú házról,ám a feleség bosszúból keresett egy ügyvédet, akivel most azt akarják bebizonyítani, hogy a férj italozó életmódja miatt (ami ráadásul igaz is)az asszony fizette az összes számlát.Miért van nyert ügye?
Mert az összes csekk 15 év után is az ő nevén fut, ráadásul a leánykori nevén.
Szóval jobb félni, mint megijedni!Buék!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!