Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Második gyermekünket várjuk, a férjem az előző házasságából született gyereke után 20%-ot fizet. Mikortól lehet kérni a gyerektartás csökkentését? Ha már megszületet a baba, vagy már elötte is lehetséges?
Nem akarok kioktató lenni, de 20 % nem vmi sok.
Csak azért mert neked lesz még 1 babád, miért kell az első gyerektől megvonni? Ő igazán nem tehet a szülei válásáról.. elvált szülők gyerekének lenni, pedig anyagilag sem könnyű..
Mégegyszer hozzáteszem nem szeretnék ítélkezni és nem ismerem a körülményeket, ez csak az első meglátásom volt..
Ha bíróságra viszitek az ügyet,akkor ezután 17-17-16%-ot fognak elosztani a gyerekek között.Valószínű úgy,hogy a másik tőletek különélő gyereknek 17% lesz,a két közösnek pedig 17,ill 16% jut.Legalábbis egyik ismerősömnél így ítélte meg a bíróság.
Egyébként tökéletesen egyetértek az első válaszolóval,az a gyerek nem tehet arról,hogy a szülei nem maradtak együtt.Nektek,neked és a férjednek ugyanúgy kötelességetek gondoskodni róla mint a sajátjaitokról.Te amikor a férjedet választottad,tudtad,hogy gyereke van,akit nem lehet csak úgy eldobni.Gyereket pedig annyit tervez az ember,amennyit el tud normálisan tartani.Semmiképpen nem a meglévőtől veszi el ami megilleti Őt.Remélem felelősségteljes apuka a férjed,és nem merül ki a külön élő gyerekéről való gondoskodás a gyerektartás kifizetésében.
Minden jót,üdv
Szia.
Mikor terhes lettem,megkérdeztük az ügyvédünket,mivel mi nem 20%-ot,hanem fix összegű tartásdíjat fizetünk,és ez jóval több,mint 20% egy gyerekre nézve,az ügyvéd azt mondta,hogy a szülés után lehet ezt kérvényezni,sőt!!!az is számít,és akkor is lehet ilyet kérni,ha az anya pl.ismét férjhez megy,és megváltoznak,javulnak az anyagi körülményeik.Nem vicc!Kibújni persze nem lehet,és ocsmány dolog kibújni a gyerektartás alól,de azért az ex-feleség új pasiját is pénzelni,az sztem kicsit necces.Mi azt szerettük volna,hogy a valamennyivel csökkentett összeg(az én gyerekemnek sínylődni kell,vagy meg sem születni a másik gyerekek miatt,kérdem itt azoktól,akik szerint az új párkapcsolatba születő baba után nem lehet kérni csökkentést?!)egésze ne az ex-nej pénztárcájába landoljon,és szabadon arra költse amire akarja(sajnos neki és a pasijának több új,és divatos ruhája van,mint a gyerekeknek),hanem azt akartuk,hogy a felét megkapja KP-ban,eltartásra,a másik felét pedig kötvénybe,vagy egy olyan bankszámlára betesszük,ami kamatozik(és le lehet ellenőrizni,hogy tényleg befizettük),és a gyerek csak 18 éves kora után nyúlhat hozzá,hogy legyen miből elindulnia a nagybetűsbe.
De persze ez családonként változó,és sztem a legjobban akkor jársz,ha egy ingyenes jogi fórumon szakemberektől érdeklődsz.
A tartásdíjat nem az anya vagy akárkije kapja,hanem a gyerek.Nem szívesség a tartásdíjfizetés,hanem kötelesség.
Ha az elvált apa úgy látja,hogy nem a gyerekre költik amit Ő fizet,pert indíthat a bíróságon.Azonban abból nem lehet felnevelni egy gyereket sem,ha gyűjtögetünk neki egy bankszámlára,amihez nem fér hozzá csak felnőttként.Ezt megteheti akármelyik szülő,hogy gyűjt a gyerekének ha van miből,de ez nem ment fel a tartásdíj fizetése alól.Addig is meg kell élnie a gyereknek amíg ahhoz hozzáfér.Akinek gyereke van az tudja mibe kerül ha tisztességesen neveli az ember.Hát nem kevésbe.
Azért az nagyon érdekes,hogy válás után sok esetben mennyire nem fontosak a gyerekek,mennyire szeretne a külön lévő fél megszabadulni a terhektől,vagy lecsökkenteni amennyire csak lehet,vállalja őket a másik fél akinél a gyerek van.Nem mondom,biztosan van anya aki elhanyagolja a gyerekét,nem költi rá ami megilletné,de ez ellen tehet a külön élő szülő,hiszen ha egy gyerek el van hanyagolva,azt könnyű bizonyítani a bíróságon.
Én azon vagyok elképedve,hogy az új párok,főleg a nők mennyire próbálják háttérbe szorítani a párjuk gyerekét.Ezek a nők milyen emberek,milyen anyák a sajátjaikkal?Én ezt nagyon undorítónak tartom mint anya.Nekem is fontos a gyerekem,hogyan várhatnám mástól,hogy neki az övé ne legyen az?Ha az én férjem elhanyagolná a külön élő gyerekeit,elgondolkodnék,hogy valószínű a közösekkel is képes lenne erre.
Normális ember lelkiismeretesen gondoskodik a gyerekéről mind anyagilag,mind erkölcsileg,és nem a paragrafusokhoz ragaszkodik,nem próbál manipulálni hogyan járna Ő jobban anyagilag a gyereke kárára.
13:46-os vagyok.
Ha az utánam hozzászóló Kedves hölgy alaposan,és értelmezve olvasta volna át a leírásomat,akkor egyetértene velem,mert:
1.Egy szó sem esett arról,hogy nem akarnának/nánk a gyerek/kek után fizetni.
2.Nem tudom Neked,Kedves ANYA,hogyan esne az,hogyha az alig 10 éves gyermekedet beráncigálja az apa a bíróságra,mondván,hogy nem jól tartod el.Valamint ez MILYEN jó kis "kaland" és lelki sérülés lenne annak a szerencsétlen kisgyereknek,nem?!
3.Nem akartunk bíróságra menni,és bizonygatni ezeket a dolgokat,helyette inkább ruházzuk mi a gyerekeket,havi 200 ezer forintot keresünk ketten(a párom és én is 100-100 ezer forintot),abból simán a tartással együtt 60ezer elmegy a párom gyerekeire,van amikor több is.Vagyonmegosztásuk nem volt,a közös házukat a párom szülei halála után a párom örökségéből építették,az ex semmit nem tett bele,csak a keze munkáját.A ház ma kb.7 milliót ér,plusz az exnek maradt a 3 milliós autó is.
4.2,5 éve párkapcsolatot létesített egy férfivel,akivel fél év után összeházasodtak,a pasi pedig beköltözött hozzájuk,és állítólagosan majd egy évig,pontosan 10 hónapig állást nem talált,addig az ex(jobban mondva mi is) tartotta el.Most alkalmi melókból hol dolgozik,hol nem,de azért Karácsony és Szilveszter között wellness-elni voltak édes kettesben Zalakaroson,a gyerekek addig nálunk(aminek nagyon örültem,de ők is örültek volna egy kis pancsolásnak).
Ezért írtam azt,hogy mi hogyan szerettük volna a tartásdíjat ezek után mérsékeltetni.
Valamint:A páromnak én már 8 éve,mikor összejöttünk,és azt érzékeltem az ex részéről,hogy a gyerekek csak másodlagosak a számára,az első mindig saját maga,mondtam,hogy vegyük magunkhoz őket,és neveljük mi,mert imádom őket,és ők is engem,meg merem kockáztatni közös ismerősöktől tudván,hogy többet adok én a mostohagyerekeimnek(nem szeretem a szót,de sajnos így hívják a magyar szótárban) szeretetet és törődést,mint a saját anyjuk.De azért,hogy kíméljük őket a hosszas pertől,amíg azt látjuk,hogy így elvannak,addig hagyjuk őket az anyjuknál.A nagy jövőre kezdi a középsulit,és hozzánk fog költözni,mert Pestre fog járni,és mi Pesten élünk,ezt ő maga választotta,engem,meg az apját meg boldoggá tett vele.
A gyerektartás alól kibújni tényleg gusztustalan,de van amikor mérlegelni kell,vajon tényleg 100%-os hasznot kap-e a gyermek belőle,ha közvetlen az anya pénztárcájába vándorol az összeg,valamint azért legalább 20 évig bűnhődni és vezekelni egy férfinak,mert elvált,sztem durva.Egy válás mindig két emberen áll,persze ezzel nem a pasikat védem,és a nőket sem szidom,de minden párnak egyénenként megvan a maga keresztje a válást illetően.
Kedves Szupermostoha!
Már ne is haragudj,de én a kérdésre írtam véleményt,és nem a Te válaszodra.A saját körülményeit mindenki maga ismeri,de az tény,hogy nagyon sokszor olvasok az új feleségektől élettársaktól hogy a "szeretett férfi" gyerekeivel mennyire ellenségesek,mennyire semmibe veszik,próbálják a lehető legkevesebb gyerektartást kicsikarni.Szerintem ez nagyon aljas dolog.Mondjuk ez a legtöbb esetben az ex ellen is irányul.
De tudod,"akinek nem inge..."szóval ha magadra vetted biztos van rá okod.Azt azért megnézném,hogy a gyerekemet egy idegen nő ellenem fordítja,és jobban szereti mint engem az anyját.Ha saját magam nézem,nem hiszem,hogy van valaki akit jobban szerethetnék az anyámnál,aki ellene tudna fordítani.Ettől függetlenül biztosan vannak olyan elhanyagolt gyerekek,akikről nem gondoskodik az anyjuk megfelelően.Én úgy látom egyébként,hogy esetetekben is,mint sok más esetben az egymás elleni áskálódás,haragvás,irigység is az az indítékok között van,és nem csak a gyerek.Nagyon sok esetben van ez így,hogy fegyverként próbálják a felek használni a gyereket egymás ellen.Gyerektartást pedig nem állapít meg a bíróság olyan összeget,amiből anyuka új pasistól nagy lábon élhet.Van felső határa is,ezt mindenki tudja.Máshogy is lehet a gyerekről még gondoskodni,nem csak tartásdíjfizetésben.És miért okozna egy elvált szülők gyerekének lelki traumát,ha meghallgatja a bíróság? A válás,új anyuka,új apuka nem okozott lelki gondokat ha már itt tartunk?Vagy az nem számít?
Talán inkább az a lényeg mit mondana a gyerek,azért nem akarják meghallgattatni.
Egy szónak is száz a vége,egy lelkiismeretes szülő mindig a gyereke érdekeit nézi.
Mondom ezt úgy,hogy 14 éve elváltam,soha egy fillér gyerektartást nem kaptam,pedig 5 évig egyedül neveltem a gyerekemet.Aztán férjhez mentem,de ha csak kicsit is azt láttam volna a férjemen,hogy nem tudja a gyerekemet elfogadni,nem lenne a férjem.Az pedig,hogy az apja nem gondoskodik róla,hát száradjon az Ő lelkén,de ettől még nem látom az effajta hozzáállást normálisnak.
Ja,és ha már itt tartunk,miért kérhetne azért gyerektartes csökkentést,mert az új pár jól áll anyagilag????
Mi köze ehhez az exnek?Attól még a szülőnek megmaradnak a kötelezettségei nem?És normális szülő fejében ez meg sem fordulna,inkább örülne,hogy a gyereke jobban él.SSSSSSS
Szia! Csak ha megszületett a baba, akkor lehet kérni. De küldenék Neked valamit, amit ma írt nekem egy családjogász.
Én írtam:
Páromnak február második felében lesz a második válási tárgyalása, közös megegyezéssel. Az első tárgyaláson a bírónő megkérte őket, hogy a gyerektartás mértékében próbáljanak meg egyezni, azaz fix összegben és ne a fizetés legyen a mérvadó. Állítólag az mindenkinek jobb lenne. Mi, amióta külön vannak, 20000 ft-ot utalunk havonta, elmaradásunk nincs. Viszont a feleség lehet, hogy nem egyezik bele a fix összegbe, a %-ra hajt. Párommal együtt neveljük, az én elöző házasságomból született gyermekemet, ( az apuka folyamatosan látogatja és fizet is gyerektartást ) ill. április végére várjuk első közös gyermekünket. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben a fizetése hány %-át szokták levonni tartásdíjként? Gondolom, nem 20%-ot, mert az egy kicsit sok lenne...
Válasz:
A gyakorlat az, hogy kb 40-60.000.-Ft még nem számít soknak tartásdíjként, tehát ha a rendszeres jövedelem 20%-a ezt nem éri el, akkor 20%-ra számíthat. Sajnos a maga gyermekét nem veszi figyelembe a bíróság, hiába a párja neveli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!