Házassági vagyonjogi szerződéskötés esetén
lehetséges a "gyengébb fél" védelme?
Figyelt kérdés
Ugye ezt a szerződést általában azért kötik, hogy a tehetősebb házastárs ne veszítse el a házasság alatt szerzett vagyonának a felét, ha esetleg elválnának.
Viszont érdeklődni szeretnék, hogy arra van-e lehetőség, hogy azt kössék ki a szerződésben, hogy a kevésbé tehetős fél egy esetleges válás esetén miket kaphat (ingatlanból, vagyonból)? Például minden együtt töltött év után X millió forintot, a közös otthon az övé maradna, válás után esetleges tartásdíj stb.
De hülye vagyok, hogy én nem akartam 3x lehúzni azért a volt férjemet, mert én nevelem a gyerekünket. 10 éve nem látta, a gyerektartáson kívül (20 ezer) egy ft-ot nem fizet. És nem is érdekel. Néha megfordul a fejemben, hogy kéne egy új tárgyalás a gyerektartás miatt, mert ez nagyon közelít a nullához, de aztán hálát adok, hogy nem szól bele semmibe legalább. :D
2022. jún. 9. 13:30
12/48 A kérdező kommentje:
Kinek mi a fontos. Én azért szeretném, ha a gyerekeink nem az apjuk teljes hiánya nélkül nőnének fel.
Nálunk elég nagy különbségek vannak, mert ő valamivel idősebb nálam, volt már előttem is egzisztenciája, befektetései. Én itt vagyok huszonéves pályakezdőként egy lakással, ami a szüleimnek köszönhető. Nem összehasonlítható szerintem. :)
2022. jún. 9. 13:36
13/48 anonim válasza:
Ajándék, örökség és a házasság előtt szerzett javak külön vagyonnak számítanak, ez soha nem lesz közös, csakis kizárólag az, amit a házasság megkötése után szereztek a felek.
2022. jún. 9. 13:38
14/48 anonim válasza:
Igen, lehetett sejteni h ilyesmi a háttér. És a folytatást is lhete sejteni. Egy ilyen "hézasság" valójában befektetés.
2022. jún. 9. 13:39
15/48 anonim válasza:
Amúgy ezekről a szerződés elemkről a pároddal is beszéltél már?
2022. jún. 9. 13:45
16/48 A kérdező kommentje:
Nem befektetésként gondolok sem a kapcsolatunkra, sem a páromra. De jobb a biztonság.
Tudja a félelmeimet, azt mondta, hogy lehet minden úgy, ahogyan én szeretném. Ha én ezektől érzem magam teljesen védve, elfogadja.
2022. jún. 9. 13:48
17/48 anonim válasza:
12 miért lehúzás, hogy együtt viselitek anyagilag? Ha a nő 5-10 évet otthon van 3 gyerekkel, akkor igenis jár neki a közösen szerzett vagyonból. Persze nem aránytalanul, szóval ne egy 300 milliós villával táncoljon el a kérdező (erre kell a szerződés), de azért ne is csupasz seggel, mert csak a férfi dolgozott évekig. A gyereknevelés is munka és hozzátett a pár közös céljaihoz.
2022. jún. 9. 13:48
18/48 A kérdező kommentje:
Mert a 12-es válaszoló szerint az a normális, hogyha apuka fizet 20 ezer forint gyerektartást, ha éppen kedve van, amúgy meg a gyerek felé sem néz.
2022. jún. 9. 13:53
19/48 anonim válasza:
De ha te egy lakást viszel a házasságba, ő meg mondjuk ötöt, akkor miért akarnál a végén (ha a házasság véget ér a mostani szándékaitok ellenére, mert hiszen pont ezért kötik a szerződéseket, ugye) többet kivinni a kapcsolatból, mint amit bevittél?
2022. jún. 9. 13:55
20/48 A kérdező kommentje:
Mert nem fogok mondjuk 35 évesen, két gyerekkel magam mellett, 0-ról felépíteni egy életet, ha vannak más lehetőségeim is.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!