Házassági vagyonjogi szerződéskötés esetén lehetséges a "gyengébb fél" védelme?
Ugye ezt a szerződést általában azért kötik, hogy a tehetősebb házastárs ne veszítse el a házasság alatt szerzett vagyonának a felét, ha esetleg elválnának.
Viszont érdeklődni szeretnék, hogy arra van-e lehetőség, hogy azt kössék ki a szerződésben, hogy a kevésbé tehetős fél egy esetleges válás esetén miket kaphat (ingatlanból, vagyonból)? Például minden együtt töltött év után X millió forintot, a közös otthon az övé maradna, válás után esetleges tartásdíj stb.
Köszönöm előre is a válaszokat!
"Például minden együtt töltött év után X millió forintot, a közös otthon az övé maradna, válás után esetleges tartásdíj stb."
Nem tudom jogi szempontból, de azért ez így elég necces morális szempontból.
"A házasság előtti szerződés a házasság előtt szerzett vagyonra vonatkozik többnyire."
Nos, Magyarországon a hazassag előtti vagyon a budos életben nem lesz közös, így épp te tudod rosszul, a szerződést a házasság alatt szerzett vagyon elosztasa miatt kötik, ugyanis az automatikusan közös lenne.
4!
Semmi necces nincs benne, ha ez mindkét félnek megfelelő.
Igen, én is úgy tudtam, hogy az örökség + a házasság előtt szerzett vagyon az sosem lesz közös. Mindenképpen beszélünk majd ügyvéddel, tájékozódni szerettem volna elsősorban a kérdésemmel!
Köszönöm szépen a segítségeteket!
"de azért ez így elég necces morális szempontból."
Mert az nem szokott az lenni, mikor egy válás esetén apuka utána éli világát gondtalanul, havonta foglalkozik 1-2 napot a gyerekkel, nagy duzzogva kifizeti a 25-30 ezer forintos gyerektartást és utána minden az anyára hárul, minden az ő feladata?
Én nem szeretnék így járni, ahogy egy 2 szobás lakásba sem szeretnék visszaköltözni, 1-2 gyerekkel.
Sok "örökkét" láttam már megfogadni, amiből aztán csúnya válások, szakítások lettek.
Majd ezt mi eldöntjük a párommal, nem kell a kedves segítséged hozzá! :)
Van saját vagyonom is, de lényeges különbségek vannak anyagi szempontból közöttünk. Ő szeretne gyereket már az esküvő után, én is, de így fogom magam teljes biztonságban érezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!