Nyolc ember örökölt egy házból, ilyenkor kinek mihez van joga?
Joga van bárkinek ugyanolyan százalékban beköltözni? Tehát megteheti A, megteheti B, megteheti C és a többiek, akiknek nem kell, azok meg csak nézhetik tulajdonképpen hogy mi történik benne?
Tudom, eladáshoz mindenkinek kell az aláírása, és adott százalékban jár mindenkinek a pénz.
De ha mondjuk A vagy B beköltözik és elkezdi leamortizálni a házat, nekem kötelességem beleadni a felújítás költségeibe, vagy ez nem az én dolgom?
Csak tulajdonosok vannak? Nincs haszonélvező?
Én a helyedben mindenképpen próbálnék megszabadulni ettől a helyzettől. Fizessenek ki a többiek.
Gondolom az 1/8-ad rész nem olyan nagy összeg.
K.úrva rosszul tudod.
Bármely tulaj akkor költözik oda, amikor akar.
Aki nem akar, az meg nem. Ennyi.
Igen, a felújítás és állagmegóvás költségeit a tulajnak kell állnia, attól függetlenül, hogy használja-e a lakhandit vagy sem.
Az eladás:
Bármely tulaj szabadon eladhatja a tulajdonrészét, a többi megkérdezése és belegyezése nélkül, max. a többivel tudatnia kell, mert azok elővásárlásra jogosultak.
Nem úgy van. Miért is lenne úgy?
Nektek jogi képzettségetek nincs, mert miért is lenne, de az olvasottakból, hallottakból kiokoskodtok valamit, rendre valami hülyeséget és azt vélitek igaznak. Ezzel jól félrevezettek itt másokat, magatokon kívül.
A birtokvédelem azt illeti meg, akinek a dolog a birtokában van. De,
és nagyon figyelj, mert most jon a mese érdekesebb része:
A törvény ezt úgy fogalmazza meg, hogy akit birtokától jogalap nélkül megfosztanak, vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítanak, birtokvédelemre jogosult.
A többi tulajdonos viszont nem jogalap nélkül "háborgatja" a birtokost, hanem ugyanolyan jogalappal kiván birtokolni, mint amivel az elsőként birtokba lépő is rendelkezik.
Még valami, minden tulajdonosnak joga van a tulajdona használatához, de azt nem teheti úgy, hogy azzal mások jogait csorbítja.
Amiről ti ugattok itt, az olyan eset, amikor mondjuk bérbeadnak egy ingatlant és a bérlő, bár nem fizet ugyan, de tovább birtokol. Na, ilyen esetben kell bírósági végzés arról, hogy ki is a jogos birtokos, de ez egy más eset. Abba meg végképp nem mennék bele, hogy ez miért is van így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!