Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Öröklés után hogy adózik az...

Öröklés után hogy adózik az ember örökölt ingatlan eladása után?

Figyelt kérdés

Sima módon értem, hogy nézik az eladási árad és a korábbi vételi árad közti közti különbséget és ennek különbségét kell venni és az után 15%-ot, de az is csak 5 éven belül és sávosan csökken az 5 év alatt.

De egy örökölt ingatlannál hogy kell adózni, ha a lakás 40 éve nem volt kint az ingatlanpiacon, nincs úgymond vételi ára, mert örökléssel került az emberhez? Ott minek kell nézni a 15%-át eladáskori adózáskor, ha egyáltalán kell? Pl örökölsz egy lakást egy egyenesági rokonodtól és 30 millióért eladod, utána hogy adózol?

2021. máj. 12. 14:57
 1/9 anonim ***** válasza:
78%
A hagyatékban feltüntetett értéket kell nézni ilyenkor.
2021. máj. 12. 15:03
 2/9 anonim ***** válasza:
78%

a hagyatéki végzésben benne lesz a felbecsült értéke az ingatlannak.

Azt sajnos nem tudom, hogy lehet-e "alkudni" az értékbecslővel, ha netalántán nagyon alulértékelné... (és ezáltal neked túl sokat kéne adóznod, mert a reális ára sokkal magasabb)

2021. máj. 12. 15:13
 3/9 anonim ***** válasza:
33%
Ha nem reális az ingatlan ára, akkor a NAV-os értékbecslők újraértékelik az ingatlant eladáskor és akkor az lesz az illeték alapja.
2021. máj. 12. 15:14
 4/9 anonim ***** válasza:
85%
az öröklésnél felbecsülik az aktuális árát, és ahhoz képest kell majd adózni. kb. öt éve örököltem, én pont azon az áron adtam el az ingatlant mint amennyire értékelték, így nem kellett adózni. csak ha magasabb áron adom el, akkor a különbözetből kellett volna megtérítenem az adót.
2021. máj. 12. 15:54
 5/9 anonim ***** válasza:

Ha az örökléstől számított 5 éven belül adod el az örökölt ingatlant, akkor nincs kizárva, hogy lesz adófizetési kötelezettséged. Ez attól függ, hogy keletkezik az értékesítés után adóköteles jövedelem vagy sem.

Az értékesítésből származó jövedelmet az általános szabályok szerint a következőképpen kell meghatározni.

Bevételből levonható az értékesített ingatlan megszerzéskori értéke, továbbá a megszerzéshez kötődő (és hitelt érdemlően igazolt) költségek, valamint a megfizetett örökösödési illeték is (ha vetettek ki ilyet).

Ha van pozitív maradék, akkor az a jövedelem. Ennek bizonyos százaléka lesz adóköteles, ami attól függ, hogy az öröklés évéhez képest melyik évben adtad el. Minél tovább volt a tulajdonodban az ingatlan, annál kisebb része lesz adóköteles, öröklés évét követő 5. évtől pedig adómentessé válik teljesen.

Öröklés esetén az a különbség a vásárláshoz/cseréhez képest, hogy a megszerzéskori értéket másképp kell meghatározni.

Abban az esetben, ha nem vetettek ki az örökséged után Neked örökösödési illetéket, akkor a megszerzéskori értéknek a hagyatéki leltárban felvett értéket kell tekinteni.

Ha vetettek ki örökösödési illetéket, akkor az örökösödési illeték alapjaként meghatározott összeget kell megszerzéskori értéknek tekintened.

Ezt törvény mondja ki!

2021. máj. 13. 04:29
 6/9 anonim ***** válasza:

#5: ezt pontosan tudja a kérdező, ott írja a fő kérdés alatt, hogy tisztában van a sávos adózással.

A kérdés lényege - amire már választ is kapott - az öröklési érték megállapítása lett volna.

2021. máj. 13. 10:39
 7/9 anonim ***** válasza:

6-os!

Nagy probléma, ha alapos vagyok? Remélem, hogy aludni azért tudtál emiatt. :)

Valamint nem az öröklési érték megállapítása volt a kérdés sem, hanem az, hogy öröklés esetén mi lesz tulajdonképpen a megszerzéskor értéke az ingatlannak, ami nem adás-vétellel került a tulajdonába.

Az öröklési érték az a hagyatéki leltár szerinti érték. Az SZJA adózással kapcsolatban nem minden esetben ezt vehetjük figyelembe megszerzéskori értékként. Leírtam, hogy melyik esetben mit.

Az más dolog, hogy legtöbbször az örökösödési illeték alapjául szolgáló érték megegyezik a hagyatéki leltárban felvett értékkel.

Tudom, hogy a kérdező egyeneságon örökölt, és valószínűleg nem keletkezett illetékfizetési kötelezettsége örökléskor, bár azt nem tudjuk, hogy az öröklés mikor történt, csak gyanítjuk, hogy az értékesítést megelőző 5 éven belül valamikor.

2021. máj. 15. 04:56
 8/9 anonim ***** válasza:
Hát akkor jogászkodjál még....
2021. máj. 15. 09:03
 9/9 anonim ***** válasza:
Sajnálom, ha így állsz hozzá a dolgokhoz és azokon gúnyolódsz, akik teljeskörű tájékoztatást adnak a kérdezőknek. Ez kizárólag Téged minősít, nem engem...
2021. máj. 16. 05:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!