Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » MOKK által küldött "fizetési...

MOKK által küldött "fizetési meghagyás"?

Figyelt kérdés

Hali!

Az lenne a kérdésem, hogy van egy 103.000Ftos lejárt tartozásom a Telekomnál, ők megbízták a MOKK -ot (Magyar Országos Közjegyzői Kamara) vagy micsoda, hogy adjon fizetési meghagyást nekem, érdemes velük foglalkozni? Van valakinek tapasztalata benne?

Valami 5000ft ügyvédi költséget kellene nekik kifizetnem.

EOS-KSI behajtó cégnél van egyébként a tartozás, már vagy 2 éve.

EOS-KSI tól kértem már részletet,de 70000ftot keresek adójóváírással együtt, 40000 a rezsim, és 20.000ft részletre adták volna meg, és akkor még enni is kéne persze. :)

Köszi előre is a válaszokat.

2010. szept. 10. 09:06
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Jó rendben, akkor várom a végrehajtót, 70.000ftos keresetből nemtudok 200.000körüli tartozást kifizetni sajnos. Ez van.
2010. szept. 11. 15:50
 12/16 A kérdező kommentje:
Jó, akkor várom a végrehajtót, 70.000forint fizetésből nemtudok sajnos kifizetni 200.000ren felüli tartozást.
2010. szept. 11. 15:51
 13/16 anonim ***** válasza:

Talán ezzel tudsz védekezni ha fennáll:

távközlési szolgáltatásokra vonatkozóan a 2003. évi C. törvény (az Elektronikus Hírközlésről) 143. § (2) bekezdése szerint: „Az előfizetői szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el."

2010. szept. 14. 10:05
 14/16 anonim ***** válasza:

Amennyiben két értesítés között eltelt 1 (AZAZ EGY) év, a követelés elévült.

Nem öt év az elévülés. Öt év az általános elévülési idő a polgári jogban. Azonban a távközlési szolgáltatásokra vonatkozóan a 2003. évi C. törvény (az Elektronikus Hírközlésről) 143. § (2) bekezdése szerint: „Az előfizetői szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el."

Tehát telefonos, mobilos, internetes, kábeltévés tartozások állami kényszerrel történő érvényesítésére az utolsó igazolható értesítést követő egy éven belül van lehetőség. [Amennyiben már született jogerős végrehajtható okirat, pl. fizetési meghagyás, ítélet, akkor az elévülés az utolsó végrehajtási cselekményt követő egy évre áll be, és csak végrehajtási cselekmény szakítja meg.]

Azonban lehetőség van az elévülés nyugvására is. Amennyiben te elköltöztél, de lakcímedet NEM változtattad meg, a szolgáltató jogosan fog hivatkozni az elévülés nyugvására - hiszen lakcímeden elérhetetlen voltál, értesíteni hivatalosan nem tudott.

Amennyiben lakcímedet BEJELENTETTED az elköltözés után, akkor a szolgáltató HIBÁS, hiszen a BM Központi nyilvántartásából a lakcímed beszerezhető.

Amennyiben az utolsó értesítés kézhezvételétől számított egy éve semmilyen értesítést nem kaptál a követelésről, akkor az elévülés jó eséllyel beállt.

Azt még meg kell jegyezni, hogy az elévülést hivatalból sem a pannon, sem pedig a bíróság nem veszi figyelembe. Ezt csak akkor számít, ha te elévülési kifogást emelsz, akkor vizsgálják érdemben.

Elévült követelés esetén a követelés VÉGREHAJTHATÓSÁGA szűnik meg.

Nem véletlen, hogy ezekre a követelésekre szűkítették az elévülési határidőt. A szolgáltatók ne üljenek a követeléseken, és ne dömpingszerűen próbálják behajtani. Amennyiben nekem tartozna valaki, nem várnék a végrehajtásával két évet. Hanem ütném a vasat. Mert nekem fontos lenne. A mobilszolgáltatónak annyira nem fontos, így ha ráér, akkor viselje a következményeit.

Tehát a kérdező minden lelkiismeret-furdalás nélkül emeljen elévülési kifogást, ha a szolgáltató megkereste!

2010. szept. 14. 10:07
 15/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget, időközben kitudtam fizetni, sajnos édesanyám elhunyt, az ő balesetbiztosításából rendeztem a dolgot.
2012. márc. 1. 08:23
 16/16 anonim ***** válasza:
Bár régi kérdés, de most velem is ez a helyzet... Nekem fizetésem sincs, nincs munkám, nincs semmim.. Tőlem mit akarnak végrehajtani?
2013. jún. 10. 17:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!