Anyukámnak a köteles rész szerint mennyi járna a nagyszüleim házából, ha egyszer kéri?
A nagyszüleim és a családom többi része csúnyán összevesztek egymással és már karácsonykor lesz 4 éve, hogy nem beszélnek. Ide az anyukámat és a tesómat kell még érteni. Én tartom velük a kapcsolatot, bár másik városban élek, de mindig meglátogatom őket is amikor hazamegyek és párnaponta beszélünk telefonon. Illetve amikor tavasszal mamám 1 hónapig kórházban volt covid miatt és majdnem meghalt, akkor hazaköltöztem papámat (majd mamát amikor kijött) ápolni 1,5 hónapra. A nagyszüleim 88 és 83 évesek, anya 60, mi a tesómmal huszonévesek vagyunk. Mamáék még el tudják látni magukat.
A nagyszüleim kb. 3 éve az összeveszés után mondták, hogy mivel nem számítanak arra, hogy anyával valaha is kibékülnek, ezért szeretnék a házukat a nevemre íratni, mert az az övéké és azt akarják nekem legyen könnyebben egyszer lakásom, mert csak én foglalkozom velük. A házuk 30%-a anya nevén volt régebbről (kedvességből íratták rá, még amikor vették), így a maradék 70% lett az én nevemre íratva, nekik pedig haszonélvezetük maradt. Anyával azt beszéltük, hogy neki nem nagyon kell a pénz a házból, ha egyszer oda jutunk (max. a tesómnak adná az ő 30%-ából kapott pénzt), de kíváncsi vagyok ha mégis kéri a köteles részt, akkor mekkora tulajdonjoga lenne végül? A 70%-ból mennyit kapna még, vagy összesen mennyije lenne végül?

ha a mamádék a neked való ajándékozás után 10 éven belül meghalnak, akkor anyádnak jár a kötelesrész . Vagyis 30 % eleve az övé ,és jár a 70 % egyharmada, vagyis 30 + 23,3. Vagyis kicsit több jár neki az ingatlan felénél.
Ha nem halnak meg 10 éven belül, akkor nem jár anyádnak más, csak a 30 %

Eltartasi szerzodest kell kotni a nagyszulokkel.
Ebben az esetben nem jar kozeles resz.

Mi lenne ,ha neked ajándékoznák ?
Ügyvéd !

Ha az ajándékozás után 10 éven belül elhunynak a nagyszülők, akkor megtámadható az, hogy a te neveden van a lakás.
HA megtámadja édesanyád, akkor kerül előtérbe a kötelesrész dolog. Ha ő az egyedüli örökös, vagyis a nagyszülők után ő örökölte volna a 70%-ot, akkor a 70% egyharmad járhat neki.
Ha nem támadja a dolgot, akkor nem jár neki automatikusan semmi (a 30% ugye már most is az övé, azt nem érinti semmi).
Ami még nem mindegy: egyik nagyszülődé vagy mindkettőé volt a 70%. Mert ha mondjuk papa 35 mama 35, akkor ha csak egyikük megy el 10 éven belül, akkor csak az ő részére vonatkozik az egész fenti, tehát a 35% egyharmada a köteles rész, mert csak ott beszélünk örökségről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!