Fiam házának haszonélvezője vagyok. Az elmúlt hónapban elhunyt, végrendelet hiányában, gyerekei öröklik a házat. Jár e nekem, mint haszonélvezőnek köteles rész?
A törvényes öröklési sorrend:
1. az örökhagyó gyerekei meg a házastárs
2. gyerek hiányában a szülö
Ebböl következöen neked nem jár semmi, mert vannak gyerekek.
Másodszor köteles rész csak akkor van, ha a törvényes örökösödési rendtöl eltérö végrendelet van.
A tulajdonból örökrész nem jár, DE: a haszonélvezet megelőzi a tulajdonjogot birtoklás szempontjából!
A haszonélvező kiadhatja az ingatlant bárkinek pénzért. A tulajdonosnak ahhoz van joga, hogy övé legyen a bérleti jog, ha ugyanannyit kínál mint más.
Ebben az esetben egyértelműen a haszonélvezőnél vannak a Ptk. szerint a lapok, ő dönti el, hogy mennyire lesz méltányos fia volt feleségével.
Szerintem az méltányos, ha azt ajánlja fel fia volt feleségének, hogy az ingatlan értékének harmadáért, negyedéért (60 alatt, 65 felett) lemond a haszonélvezetről, vagy a piaci ár felét kéri bérleti díjként.
Lásd: Ptk XXX. fejezet
Nem kell mindjárt nekimenni a kérdezőnek, fura helyzeteket tud hozni az élet. Ismertem olyat, aki a saját házát, amiben ő is lakott, a fiára iratta, és miután a fia meghalt, a menye rakta ki a saját házából. Meg lehetnek azok a gyerekek rég felbomlott házasságból a világ túlfelén is úgy, hogy sosem foglalkoztak az apjukkal, nagyanyjukkal.
A kérdezőnek: örökölni nem fogsz semmit, de a magyar jogban a haszonélvezet sokkal erősebb a tulajdonjognál. Amíg élsz, a házat sajátodként használhatod, abból ki nem tehetnek, el vagy ki nem adhatják a beleegyezésed nélkül.
"el vagy ki nem adhatják a beleegyezésed nélkül."
Ez nem egészen igaz, mert eladni eladhatják minden további nélkül. Kérdés ki vesz meg egy haszonélvezettel terhelt házat.
Tulajdonosok most már eladhatnak haszonélvezettel terhelt házat haszonélvező akarata ellenére is, a haszonélvezőnek az illetéktörvény szerinti összeg jár, ...51-65 évesnek az ingatlan értékének 6/20-a, 65 év felettinek 4/20-a.
DE: az állam nagyon védi a gyerekek tulajdonát, csak kivételes esetekben engedi, hogy azt eladja gyám, jelen esetben az anya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!