Miért nem csökkentik le a választók életkorát 18-ról 16-ra?
"Szerintem középiskolában oktatni kellene az ilyen dolgokat, ahogy az egyéb törvényeket, alapjogokat"
Elvileg oktatják. Egyik szóbeli érettségi tétel töriből a jelenlegi választási rendszer. Sőt, évek óta az szokott lenni, hogy hasonlítsd össze, hogy 2010-ben hogyan változott a korábbihoz képest.
Persze, igaz. Nem csak az érettségivel rendelkezők fognak majd szavazni, szóval mindenkinek meg kéne tanítani alapszinten.
Korhatár 25, ezen felül valamiféle szűrő, röpke IQ-teszt, stb.
Miért 25? Mert egy okos 16 évesnek is lehet véleménye, de tapasztalata semmi, pláne, amíg apuci fizeti a számlákat. Ha valaki tippelni akar, hogy mi a jó, arra ott a lottózó.
Amikor én érettségiztem ezt az anyagrészt nagyon kevés idö alatt tanultuk, a második világháborúval is alig végeztünk, bezzeg elötte a középkort jó részletesen ismertették. Azért venném külön "tantárgyként", mert akkor elkülöníthetö a többi, föleg a 12. évfolyamban elég tömény és száraz történelemtöl. Olyasmire gondolok, ahogy pl a gazdasági ismeretek vagy társadalomtudományi oktatás külön szerepel. Sokkal fontosabbnak tartom az életben, minthogy valaki tételesen fel tudja-e sorolni 1943 összes fontosabb eseményét a háború alatt. Tudom, hogy egyébként is át kellene már alakítani a közoktatást, a lekszikális tudásanyagot csökkenteni, és több hangsúlyt fektetni azok aktív használatára. A jogokat törvényeket is úgy oktatnám, hogy osztott tanórákkal, jogmagyarázat mint unalmas részmajd 1-2 jogi helyzet gyakorlati megoldása, hogy legyen a fiataloknak fogalma, hogy mikor mivel hova tudnak fordulni, utánakérdezni stb.
A végén pedig eljutunk oda, hogy a gyereknek legyen joga 3 évesen csokit és kólát ebédelnie mert azt szereti? Véletlenül sem szeretném a fiatalokat ledegradálni, de sokuk 16 évesen még azt sem tudja merre tanuljon tovább, mi érdekli, vagy esetleg még a saját stílusát sem találta meg.
Vagy esetleg még korábban akarod elkezdeni a felnötté válás eröltetését, felelös döntések meghozatalát, hogy még rövidebb gyerekkoruk legyen? Nem mellékes az sem, hogy sokan pont ebben az idöszakban lázadnak szüleik és minden ellen.
#17 Lehet én vagyok a hülye (nincs gyerekem még) de szerintem most is van joga egy 3 évesnek csokit enni és kólát inni :D
#8 voltam
Vagyoni helyzethez kötném a szavazati jogot. Aki nem képes összedolgozni egy adott életszínvonalt, az ne is szavazzon.
Nyilván ennek is megvan a hátránya, mert előbb-utóbb csak a gazdagok érdekeit fogják szolgálni a választások, ugyanakkor az élősködők kénytelenek lesznek dolgozni, ha valami beleszólást akarnak majd a saját sorsukba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!