Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Próbaidő alatt a munkáltató...

Próbaidő alatt a munkáltató mondhatja azt, hogy ad szabadnapot, de fizetést nem ad arra a napra?

Figyelt kérdés

Teljesen normálisan bejelentett munka, semmi sumák nincs benne, viszont a HR-es azt mondta, hogy a 3 hónap próbaidőre csak úgy adnak szabadságot, hogy nem fizetik azt a napot ki.

Nem arról van szó, hogy heteket szeretnék kivenni, csak ha van valami sürgős elintéznivaló, akkor egy napot.

Tudom, hogy azt ír bele a szerződésbe a munkáltató is, amit akar, az már más kérdés, hogy aláírom-e vagy sem, de ez nekem fura. Ezt nem szabályozza a munka törvénykönyve?

2021. szept. 20. 14:38
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"Hmmm... az csak nálunk, meg keleten divat, hogy a dolgozó húzza meg magát, és örüljön, ha munkája van.

Normális helyen ez egy kétoldalú szerződés: mindkét oldalról jogokkal és kötelességekkel.

Ilyen például a szabadság is."

Nem tudom honnan jött ez az agymenés, mert ez a próbaidőt leszámítva nálunk is így van. A törvény kötelezően előrja az éves szabadnapok számát. Ha meg valaki feketén dolgozik és ezért nincs fizetett szabadsága, arra csak azt tudom mondani, hogy kettőn áll a vásár, miért vállalta el a munkát.

2021. szept. 22. 02:18
 12/15 anonim ***** válasza:
Pont ezt mondtam, hogy ez a próbaidő alatt IS szabályozva van: LEHET szabadságot kivenni. Azt, amit már ledolgoztál.
2021. szept. 22. 08:45
 13/15 A kérdező kommentje:

Nem, nem arról van szó, hogy menni akarok szabadságra próbaidő alatt, eszembe sem jutott, csak elémtoltak egy papírt információkkal és azon szerepelt, hogy azt nem fizetik ki. Eddig nem akartam szabira menni próbaidő alatt, de emiatt mostmár igen... :D

Viccet féretéve, akármi történhet, ami miatt egy-egy napot ki kellhet venni. És azt nem fizeti ki?

Nem beszélve arról, hogy ha most kezdődik a próbaidő, az év végéig tart. Ezek szerint karácsonyra sem kapok szabadnapot?

2021. szept. 22. 13:18
 14/15 anonim ***** válasza:

Pontosan.

Ezért mondtam azt, hogy van törvényes lehetőséged.

Ha viszont aláírod, akkor már nincs.

2021. szept. 22. 13:20
 15/15 A kérdező kommentje:

A szerződésben semmi ilyesmi nem volt. Amin ez volt, ez csak egy információs papír volt. Csak megmutatták, hogy ez van, nem kellett aláírni.

Én meg az orruk alá dugnék egy papírt, amin az van, amit egy munkajogi képviselő mond.

2021. szept. 22. 14:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!