Börtönbe kerülhetnek azok a diákok,akik szekálták Baktalórántházán az osztálytársukat aki emiatt öngyilkos lett?
Mi a helyzet a tavaly, ablakból kiugrott 17 éves gyerekkel?
4-5 gyerek mesélte el idén egy kamerába nézve, hogy droggal kínálták, leitatták, jelzett nekik hogy rosszul van és haza akar menni, ám ők be voltak állva és marasztalták. Törni-zúzni kezdett, majd kiugrott az ablakon, és meghalt.
Ezek a drogos fiatalok, akiknél a buli volt börtönbe kerültek? Vagy kaptak bármilyen szankciót? Persze hogy nem. Pedig itt jól tudta a rendőrség hogy ők tehettek arról, hogy baj történt.
Nyilván nem tartottak fegyvert a fejéhez hogy fogyasszon kábítószert, de mégis az ő hibájuk, hogy hagyták így elharapózni az események. Az öngyilkos srác állítólag korábban sohasem élt ilyen szerekkel.
Kérdező, szerintem te sem szeretnél olyan világban élni, ahol ha egy osztály vagy munkatársad öngyilkos lesz, akkor bevisznek vallatni, amíg meg nem törsz, hogy bevallj olyasmit, amit el sem követtél (nyomás alatt megtörnél, s vallanál csak hogy szabadulj). Vagy börtönbe zárnának, mert nem barátkoztál valakivel, ő meg öngyilkos lett a magányossága miatt. Az nem lenne egy biztonságos világ. Börtönhöz valódi bizonyíték kell a konkrét jogsértésre.
Az se semmi, aki mentegeti a szülőket, akik nem kerestek fel pszichológust a gyerekkel, amikor tudták, hogy gondjai vannak; míg az osztálytársakra hárítanak minden felelősséget. Három iskolai nap után lett öngyilkos, vagyis eleve nem volt jó lelki állapotban, amivel nem törődött a környezete, őket mégsem akarja a többség felelősségre vonni.
A pontos részletek ismerete nélkül nem lehet egy öngyilkosságot megítélni. Ott van például a nem olyan régen történt szegedi kettős gyilkosság, amikor a srác azért ölte meg a lányt és annak barátját, majd lett öngyilkos, mert tetszett neki a lány, akinek csak párszor köszönt.
Sajnos nem fognak semmit kapni, még bocsánatot sem akarnak kérni.
Nekem ezek után elég kínos lenne felkelni minden nap, viszont az ilyen emberek általában visszakapják az élettől valamilyen formában.
Kérdező, egyet értek veled. Sajnálom a srácot. Egy évvel idősebb vagyok, és azt tanultam meg hogy muszáj megvédeni magunkat. Sajnálom, hogy nem az én osztálytársam volt, én megvédtem volna őt.
Az a baj, hogy Magyarországon ilyen ügynél nagyon nehéz bizonyítani az illetőre. Letagadhatja, ferdíthet...
Hogy vihetné tovább az ügyet az anya? Oké, hogy fáj, de attól még nem büntethető Kati, mert kikosarazta, Feri sem, mert nem hívta meg a szülinapjára, míg több osztálytársat igen, Eszter sem, aki másnál rákérdezett, hogy miért szomorú, nála meg nem, Laliék meg nem hívták magukkal moziba stb. Ezek mind olyanok, amitől rosszul érezheti magát valaki, de attól még nem büntetőjogi kategória.
Azért a szülők se voltak a legjobbak, tudták, hogy nem érzi jól magát a fiú, de nem kerestek pszichológust, hogy segítsen neki vagy végső esetben más iskolát, hogy kiszakadjon a rossz közegből.
49
Nem tudom, de mondjuk ilyenkor jeleskedhetnének azok az individuumok akik szerint büntetendő dolog a holokauszttagadás, meg a gyűlöletbeszéd meg hogy a szavakkal is lehet ártani annyira hogy az jogi szankciók alá kelljen hogy essen. Ilyenkor hol vannak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!