Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lakás öröklésnél ilyet írhatunk?

Lakás öröklésnél ilyet írhatunk?

Figyelt kérdés

Édesanyám az örökös, de mivel nem kéri ránk, azaz a gyerekeire szállna a lakás, szántó, erdő stb.

Mivelhogy mi vagyunk többen felnőtt gyermekei egy dokumentumban lemondhatunk róla édesanyámmal egyszerre vagy külön külön kell mindannyiunknak?

És ha igen, ezt hogyan szokták kivitelezni?

Köszönöm a válaszokat

2021. aug. 19. 17:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
78%

Ilyet nem lehet.

Az édesanyád el kell, hogy fogadja a hagyatékot és azután ajándékozhatja nektek.

2021. aug. 19. 18:08
 2/13 anonim ***** válasza:

Miért kellene elfogadnia az anyának?

Ha visszautasítja az örökséget, mindenestől, akkor a gyerekei az örökösök. Feltéve, hogy nincs ugyanolyan örökös, mint az anya, mert akkor nem tudom, hogy van. De arról nem írt a kérdező, hogy lenne másik örökös az anyán kívül.

Igaz, az egész kérdés értelmetlen. A 2. bekezdés mit akar jelenteni? Egyetlen gyerek se akar örökölni semmit? Miért? Egyáltalán, megtörtént már az a haláleset, ami realizálja az örökséget, vagy még csak várható, hogy meghal az illető?

2021. aug. 19. 19:18
 3/13 anonim ***** válasza:
0%
2: Nem vagy jogász, ne írj sületéenségeket mert félrevezeted a kérdezőt.
2021. aug. 19. 19:21
 4/13 anonim ***** válasza:

#2"Ha visszautasítja az örökséget, mindenestől, akkor a gyerekei az örökösök. "

Ez nem így van!

Kérdező

Ha az édesanyád visszautasítja az örökséget akkor az átszáll a következő örökösre vagy az államra. TI nem kaptok belőle semmit, mert nem vagytok örökösök. TI csak akkor örökölnétek ha édesanyádtól lenne örökség, vagy ha már nem élne és a nagyszülőnek vagy más rokonnak édesanyátok lett volna az örököse, de mivel nem él, így a gyerekeire szállna.

Ilyenkor, amikor édesanyád él, ha lemond az örökségéről akkor megszűnik az ő örökrésze és ti nem kaphattok semmit, mivel ti nem vagytok örökösök.

Ahogy az 1-es írta, ahhoz hogy ti kapjatok valamit először édesanyátoknak el kell fogadni az örökségét és utána nektek ajándékozhatja.

De miért akartok lemondani a szántóról meg erdőről, pláne lakásról?

2021. aug. 19. 19:27
 5/13 A kérdező kommentje:

Pontosabban nagyanyám lett volna az örökös, aki átruházta a gyerekeire(köztük anyámra). És mivel amit kiküldtek papírt, benne van, ha anyám lemond, akkor meg kell jelölnie a leszármazóit, amiben mi szerepelnénk.

"De miért akartok lemondani a szántóról meg erdőről, pláne lakásról?" - nem tartunk rá igényt

2021. aug. 19. 19:42
 6/13 anonim ***** válasza:
39%

"És mivel amit kiküldtek papírt, benne van, ha anyám lemond, akkor meg kell jelölnie a leszármazóit, amiben mi szerepelnénk."

Ez nem így megy.

Ha valaki az örökrészről lemond, akkor az kizáródik az öröklési rendből és nem csak ő nem lesz örökös, de a leszármazottai sem.

Ez így van a törvényes és a végrendeleti örökös esetén is.

A végrendeletet nem lehet részlegesen visszautasítani, kivéve akkor, ha az termőföldet, földrészletet is tartalmaz.

Ha valaki egyben törvényes és végrendeleti örökös is, akkor nyílik lehetősége a végrendelet bizonyos részeinek visszautasítására. Vagy osztályos egyezség kötésére.

2021. aug. 19. 19:52
 7/13 anonim ***** válasza:

#5 A végrendelet van úgy megfogalmazva hogy édesanyád eldöntheti hogy ő akar-e örökölni a nagymamád után vagy lemond a ygerekei javára? Mert az egy teljesen más helyzet lenne. Ha nem a végrendeletben van ez leírva, akkor az van amit eddig leírtak.

De még mindig nem értem miért ne tartanátok igényt bármire is? Fogadjátok el és ajándékozzátok tovább a helyi egyháznak, a máltaiaknak vagy egy hajléktalannak. Miért hagynátok veszni?

2021. aug. 19. 21:22
 8/13 peca1000 ***** válasza:

Ha több az adósság rajta, mint amit érnek az ingatlanok, akkor megértem ha lemondasz róla.

Erdővel csak gond van, kivágni nem lehet, de őrizned és gondoznod kell,termőfölddel is, ha megközelìthetetlen, vagy művelhetetlen, túl kicsi.

Ha a lakás rossz környéken van, akkor az is csak szívás.

2021. aug. 19. 22:45
 9/13 anonim ***** válasza:

3

Az a sületlenség, amit ti írtok.

Pl. van, aki keveri a lemondást meg a visszautasítást...

Igaz, a kérdező továbbra is csak csepegteti az információt, tehát nem valószínű, hogy pontos, személyre szabott tanácsot kapjon. De ha jól értem, a haláleset már megtörtént, vagyis lemondásra ilyenkor már nincs lehetőség. Ilyenkor visszautasításra van mód.

A visszautasítással (meg persze a lemondással is) csakis és kizárólag az adott személy utasítja vissza az örökséget, a leszármazottai és egyéb rokonai nevében senki nem nyilatkozhat. Ha valaki visszautasítja, akkor úgy kell venni, mintha meghalt volna, és jönnek a további örökösök.

Mivel a kérdező írja is, hogy a nagymama már visszautasította az örökséget, ennek ellenére a gyermekei mégis örökösnek minősülnek, az illetékes közjegyző szerint is, nem csak szerintem.

Ha valaki visszautasítja az örökséget, akkor a felmerülő egyéb rokonok köréből kerülnek ki az újabb örökösök, első körben a visszautasító személy gyermekei közül. Az állam csak akkor lesz örökös, ha kivétel nélkül minden személy visszautasítja az örökséget.

Én voltam már olyan ügyben, ahol kb. 20 személy utasította vissza az adóssággal terhelt örökséget. Én már nagyon távoli rokon voltam, de a tökéletlen gyerek bediktálta az apám és az én nevemet is, mint lehetséges örökösét. Nekünk külön papírt küldtek. Nem volt elég, hogy apám visszautasította, nekem is vissza kellett utasítani, mert különben hallgatólagosan lemondtam volna a visszautasítás jogáról, tehát rám írják az egészet, és lehetett volna veszekedni az hitelező bankokkal.

Az én esetemből kiindulva (külön papírt kaptunk) valószínű, hogy egy papír, egy személy. De ennyi erővel már felhívhattad volna az illetékes közjegyzőt (nyilván ott van a telefonszáma az anyud által kapott papíron), és tőle megkérdezhetted volna, hogyan kell visszautasítani az örökséget.

2021. aug. 20. 06:22
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindnekinek a válaszát! :)

Akkir a lényeg, hogy külön kell nyilatkoznia mindenkinek róla

Ennyit szerettem volna tudni

2021. aug. 20. 06:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!