Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet ilyet írni egy társasház...

Lehet ilyet írni egy társasház szmsz-ébe?

Figyelt kérdés

Módosítani szeretnék a társasházunkban az szmsz-t. Bele szeretnék írni azt, hogy csak úgy szereltethessen bárki klímát, hogy engedélyt kér a szomszédoktól. Az indok az, hogy a kültéri egység hangja zavarhatja a többi lakót. Vélhetően az egyik számvizsgálónk közelében lehet egy régi és rossz klímaberendezés. Egy modern klíma biztosan nem hangos.

Szerintem ilyen szabályt egy szmsz-be nem lehet beírni. Igaz, hogy a klímának van kültéri egysége, de az akkor is az én lakásom része. A klímámhoz ugyanúgy nincs köze a szomszédnak, mint a hűtőmhöz, a tv-mhez vagy a mosógépemhez.

Ha városképileg szólna bele a klímába az önkormányzat, azt még érteném, de ezt nem.

Mi erről a véleményetek?

Esetleg egy jogász vagy egy közös képviselő tud erről mondani valamit?

2021. júl. 29. 10:20
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

#10: Ahogy nézem, itt gyakorlatilag egybe van építve a kültéri és a beltéri egység, mint a mobilklímánál és kell egy lyuk a falon és oda pakolják.

De panelben ezt mégis hova rakod? Ott nincs olyan homlokzati falfelület, ahol nincs ablak, az ablak alatt meg ott a radiátor...

2021. júl. 30. 08:53
 12/25 A kérdező kommentje:

Azért egy panlelban nincs minden falon végig radiátor. De nem is biztos, hogy van értelme egy panelban ennek. A panel szépségén a kültéri egység nem oszt nem szoroz. A klímát nem lehet megtiltani,m mert egyre melegebbek a nyarak.

Én konkrétan arra vagyok most kíváncsi, hogy ilyet lehet-e egyáltalán szmsz-be írni. Attól, hogy van rá példa, még nem biztos, hogy szabályos. Érdekelne egy jogász véleménye erről.

2021. júl. 30. 11:04
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
A ház körbeszigetelése is sokat segít, én éltem panelprogramos szigetelt panelben, a vastagabb falak felfognak valamennyit a kinti hőségből, nem melegszik fel annyira, mint egy olyan, ami nincs leszigetelve. Persze ehhez a lakók támogatása is kell, hogy megcsinálják.
2021. júl. 30. 11:13
 14/25 A kérdező kommentje:
A mi házunk is le van szigetelve. Ma hajnalban az eső után kint volt 24 fok bent 29.
2021. júl. 31. 19:35
 15/25 anonim ***** válasza:

#14 Igen, a szigetelésnek ez a lényege, hogy nem engedi át a hőt. Ami télen nagyon jó, hogy bent tartja a meleget, az nyáron nem annyira. Mi úgy oldjuk meg, hogy szúnyogháló van az ablakokon, éjjel is nyitva van amikor már hűl a levegő és hajnalban mindent kitárunk 1-2 órára, hogy átszellőzzön és lehűljön a belső fal is.

De utána lassabban melegedik fel újra, mint a szigetelés előtt.

2021. júl. 31. 20:57
 16/25 anonim ***** válasza:
100%
" A klímát nem lehet megtiltani,m mert egyre melegebbek a nyarak." Nem sok elképzelésed van a jogról, azt látom. Ha az eddigi válaszok nem segítettek rajtad, akkor kb menthetetlen vagy.
2021. júl. 31. 21:02
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

Módosítani szeretnék a társasházunkban az szmsz-t. Bele szeretnék írni azt, hogy csak úgy szereltethessen bárki klímát, hogy engedélyt kér a szomszédoktól.”

Mivel a klíma a homlokzatra kerül(-ne) a homlokzat meg közös tulajdon, így kell (-ene) MINDEN tulajdonostárs beleegyezése.

A közös tulajdonnal kapcsolatban vannak jogszabályok. Nem szükséges az SZMSZ-t átírni.

Ha a klíma az erkélyre kerül - az erkélyek 50/50 közös/ magántulajdon akkor is csak azon tulajdontarsak beleegyezése szükséges akik közvetlen érintettek.

Általában erkélyre is oda kell felszerelni ahol nem rontja az épület összképét.

Sajnos Magyarországon senki nem foglalkozik ilyen esztétikai dolgokkal. Új lakótelepek épülnek, amiknek a homlokzatain ott csufoskodnak a klímák.

2021. aug. 1. 09:00
 18/25 anonim ***** válasza:
100%

"#14 Igen, a szigetelésnek ez a lényege, hogy nem engedi át a hőt. Ami télen nagyon jó, hogy bent tartja a meleget, az nyáron nem annyira."

A szüleim szigetelt panelházban élnek, én nem szigeteltbe költöztem. Télen és nyáron is jobb a szigetelt. Télen nem kell annyira fűteni, nyáron kevésbé melegszik fel.

2021. aug. 1. 11:03
 19/25 A kérdező kommentje:

A dolog esztétikai részét értem. A dolog zajterhelés részét is értem. De akkor az a megoldás, hogy konkrétan szabályozom, hogy így meg úgy kell eltakarni vagy legyen valamilyen színű, illetve a zajszintje legyen adott határértéknek megfelelő. Ez rendben lenne. De az akkor sincs rendben, hogy énnekem meg kell kérdezni a szomszédot, aki nem ért semmihez, lehet, hogy alapból utál és az is lehet, hogy aznap bal lábbal kel fel.

Egy szürke panelnál milyen esztétikáról beszélünk?

Új építésű házaknál kapja be a tervező, ha erre nem gondol időben.

2021. aug. 2. 09:24
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
#19: Esztétikai szempontoknál is egyszerűbb azt írni a szabályozásba, hogy tilos klímát szereltetni, semmint rendesen körülírni, hogy hogyan takard el, hogy ne legyen csúnya...
2021. aug. 2. 09:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!