Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet ilyet írni egy társasház...

Lehet ilyet írni egy társasház szmsz-ébe?

Figyelt kérdés

Módosítani szeretnék a társasházunkban az szmsz-t. Bele szeretnék írni azt, hogy csak úgy szereltethessen bárki klímát, hogy engedélyt kér a szomszédoktól. Az indok az, hogy a kültéri egység hangja zavarhatja a többi lakót. Vélhetően az egyik számvizsgálónk közelében lehet egy régi és rossz klímaberendezés. Egy modern klíma biztosan nem hangos.

Szerintem ilyen szabályt egy szmsz-be nem lehet beírni. Igaz, hogy a klímának van kültéri egysége, de az akkor is az én lakásom része. A klímámhoz ugyanúgy nincs köze a szomszédnak, mint a hűtőmhöz, a tv-mhez vagy a mosógépemhez.

Ha városképileg szólna bele a klímába az önkormányzat, azt még érteném, de ezt nem.

Mi erről a véleményetek?

Esetleg egy jogász vagy egy közös képviselő tud erről mondani valamit?

2021. júl. 29. 10:20
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
100%
Számtalan olyan társasházi szabályzat van ahol nem csak a szomszédok engedélyéhez kötik a klíma beszerelését, hanem egyenesen a társasházi közgyűlésnek kell jóvá hagyni és olyan is van sok ahol eleve meg is tiltják, hogy klímát szereljenek be, mert az zavaróan néz ki az épület külső képén.
2021. júl. 29. 10:25
 2/25 anonim ***** válasza:
100%
Pedig sok társasház szabályzatában benne van.
2021. júl. 29. 10:58
 3/25 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy már egyes is írta, simán. Nálunk a kültéri egység megengedett zajkibocsátása van szabályozva. Egy társasház az társasház, nem tanyán laksz.
2021. júl. 29. 10:58
 4/25 anonim ***** válasza:
36%

"an sok ahol eleve meg is tiltják, hogy klímát szereljenek be, mert az zavaróan néz ki az épület külső képén"

Akik ilyen szabályt hoznak, azokat bezárnám ilyenkor nyáron egy szigeteletlen, klíma nélküli 10. emeleti panellakásba, azt majd meglátjuk, fontos lesz-e még nekik, hogy hogy néz ki a kültéri egység...

2021. júl. 29. 11:16
 5/25 anonim ***** válasza:
100%
Szabályozhatják, mint ahogyan szabályozzák is. Mondjuk a klímát karban is kell tartani, ha hangos, akkor ez is lehet probléma, hogy nincs karbantartva. Nekem nincs klímám, mert klímareumás vagyok. Budán a Várban nem látsz ilyen külső klímaegységeket, műemlékvédelmi szempontból ha valahol van is, azt nem lehet bárhogy megoldani.
2021. júl. 29. 11:25
 6/25 anonim ***** válasza:
91%
#4 A klímára számtalan megoldás van amivel nem csúfítják el az épület külső látképét vagy amivel nem zavarják a szomszédokat. A legegyszerűbb egy mobil klíma vásárlása amivel ráadásul egy egész lakás hűthető éppen a mobil volta miatt. Annak csak és kizárólag egy kisméretű kivezető nyílásra van szüksége a szabadba. Kollégámnak az van, ő mondta épp pár hete, hogy sokkal egyszerűbb és jobb megoldás volt mint felszerelni egy fix klímát. Nálunk most fognak klímát szerelni épp holnap és a ház mérete miatt az is kérdéses, hogy elegendő lesz-e ha csak 2 darabot szereltetünk fel és nem teszünk minden helységbe külön-külön egyet. Mivel ez családi ház, így a kutyát nem érdekli mi van a ház falán, a szomszédokat sem zavarja majd. Egy lakásban, társasházban viszont ez is szempont kell legyen.
2021. júl. 29. 11:27
 7/25 anonim ***** válasza:
65%

#6: Hát, mobilklíma az minden csak nem jó. Nekünk a szerelt klíma is alig bírja normálisan lehűteni a lakást, pedig 3,5kW-os. Azon kívül a mobilklíma foglalja a helyet, míg a fix klíma jól megvan a falon.

Oké, egy műemlék épületen eléggé csúnya lehet a kültéri egység, de egy panelen? Az anélkül is randa, nem oszt, nem szoroz. Mondd már meg kérlek, a mobil klímán kívül mégis milyen lehetőséged van egy panelben, ha pl nincs erkély sem?

2021. júl. 29. 11:37
 8/25 anonim ***** válasza:
57%

#7 Erősködhetsz, hogy nem jó, mikor kollégámnak az van és konkrétan elmondta hogy jó. Nem nagy a mérete, akkora, mint egy bőrönd.

Nem nekem kell megmondanom milyen más lehetőség van rá, kérdezz meg egy klímaszerelőt. Rengeteg olyan lakás vagy ház van ahol megoldották mégsem látsz kívülről külön klíma egységeket.

2021. júl. 29. 11:42
 9/25 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy a társasház az nem tanya. De én például hallom, ahogyan hangosan megy a mosógép a szomszédban és az is hangos, ahogyan fölöttünk pisilnek. Akkor talán le kell szabályozni ezeket is?

Ha előírnának egy zaj szintet, az érthető lenne. Ha városképileg írnának elő valamit, az is érthető. De az nem oké, hogy a szomszédoktól kérjek engedélyt. A szomszéd nem ért hozzá, ne szóljon bele.

De városképileg is röhej lenne az egész, hiszen panelről beszélünk. Egy beton kockaházról.

A mi házunk le van szigetelve, így is van 30-32 fok éjszaka. Én sem szeretem a klímát, de tény, hogy a nyaraink egyre melegebbek. Nem tilthatja meg senki hogy hűtsem a lakásomat.

A ventilátor elé rakott jeges palack nem éppen 21. századi megoldás.

Arra mondjuk tényleg kíváncsi lennék, hogy egy műemlék házban hogyan oldják ezt meg. De én nem is költöznék a várba, vagy más hasonló helyre.

Egyébként ha felszerelem engedély nélkül, akkor hogyan tudják szankcionálni?

És mi lesz a már korábban felszerelt klímákkal?

A mobil klíma nem megoldás. Abból a leghalkabb is túl hangos ahhoz, hogy aludni lehessen mellette.

2021. júl. 29. 12:12
 10/25 gabesz147 ***** válasza:
100%

[link]

Nem olcsó, de a kedves szomszédok meg se tudják. Két kis kerek nyílás néz kintre.

A kültéri miatt lehetnek problémák, ehhez szerintem semmi közük nem lehet.

Több találat is van, ha érdekel, körül kell nézni.

2021. júl. 30. 06:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!