Hangfelvétel engedély nélkül?
Sziasztok!
Már felmondtam a jelenlegi munkahelyemen(élelmiszer bolt) Elvileg úgy volt, hogy még 2 hetet ledolgozok. (július 31ig)
Ma bejött a főnökasszony, hogy ugye tudom hogy nem csak kép de hangfelvétel is készül a boltban. Vagyis hallotta ahogy nézte vissza a felvételt, hogy én sértő dolgokat mondtam róla a kolléganőmnek. Mivel a véleményem róla egyszerűen az h egy házisárkány, kibírhatatlan nőszemély... Így már ma közölte hogy hétfőtől nem kell bemennem és kifizet a mai napomig, és slussz. Magyarul fájt neki a kritika. Namármost én NEM adtam engedélyt a hangfelvételre, se írásban sem pedig szóban. Mi több, nem is tudtam hogy a kamera hangot is vesz fel. Tudtommal ez törvénybe ütközik. A vásárlók sem tudják h van hang, így elég kritikus hogy ha egymással beszélgetnek akár a hüvelygombáról vagy bármiről azt a főnök asszony hallja. Ti mit tennétek? Fing@ssam meg, jelentsem fel?! Hintsem el a vevők előtt h vigyázzanak mit beszélnek? Ti mit tennétek? Köszönöm előre is a tanácsokat.
A munkaszerződésben NINCS olyan pont, hogy kamerás felvétel, vagy hangrögzités. És külön nyilatkozatot SEM írtam alá erre vonatkozólag.
Eszembe sincs meghuzni magam, ugyanis vam olyan h személyiségi jog. Nem hiszem hogy van köze hozzá hogy én privát mit beszélek a kollégámmal vagy bárkivel.
GDPR :
Milyen magyar jogszabályok, kik számára teszik kötelezővé a hangrögzítést?
Ebben a témában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 2016-ban kiadott tájékoztatója irányadó, mely szerint az alábbi esetekben végezhető jogszabály alapján hangrögzítés:
A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény alapján a közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozásoknak kell rögzíteni az ügyfelekkel folytatott telefonbeszélgetéseket, melyet öt évig kell megőrizni.
Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, valamint a kapcsolódó 2/2015 (III.30) sz. NMHH rendelet alapján az elektronikus hírközlési szolgáltatók kötelesek a hibabejelentésekről és panaszbejelentésekről hangfelvételeket készíteni és azokat két évig megőrizni, illetve kérésre az előfizető rendelkezésére bocsátani.
a biztosítási tevékenységről szóló 2014. évi LXXXVIII. törvény és a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény alapján a pénzintézetek számára kötelező a panaszbejelentésekről hangfelvételt készíteni és azt öt évig meg kell őrizni.
Tehát: ha nem tartozunk a fenti három csoport egyikéhez sem, illetve ha telekommunikációs vállalkozásként vagy pénzintézetként nem panaszbejelentő hívásokat is rögzítünk, akkor mindenképpen kérnünk kell a jövőben az érintett előzetes és részletes tájékoztatáson alapuló hozzájárulását a hangelvétel készítéséhez.
De itt a másik szabály is:
A hangfelvételek készítésének jogalapjai a NAIH szerint
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a tájékoztató elején leszögezi, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 3. § 2. pontja értelmében a hang és a hangfelvétel személyes adatnak minősül. Továbbá, ami a hangfelvétel készítésének jogalapját illeti, e szerint megkülönböztethető az érintett hozzájárulásán alapuló és kötelező adatkezelés. Amennyiben törvény nem ír elő kötelező adatkezelést, úgy a hangfelvétel készítéséhez az érintett előzetes tájékoztatáson alapuló hozzájárulása szükséges. Ennek elmulasztása nemcsak az adatvédelmi, de a személyiségi jogi jogsértés is jelenthet.
Régi kérdés, de: nem, rohadtul fel lehet őket nyomni a hangfelvétel készítéséért, ha nem írtál alá semmi elfogadó papírt ezzel kapcsolatban.
És egyébként undorító dolognak tartom.
Vásárlóként meg állj be eladónak és legyen meg a nyomás rajtad, hogy bármit mondasz, hallgatnak, nem elég hogy néznek. Bármikor. Még egy ismerőssel se beszélgethetsz egy jót, mert figyelni kell a szavaidra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!