Legális az hogy a suli nem adja ki a bizonyítványt mert nem tudom visszaadni a diák igazolványt?
OKJ-s képzést végeztem, és októberben amikor megjöttek a diák igazolványok a suliba én kb aznap elvesztettem, 1x szóltam az ofőnek annyit kérdezett igényeljünk-e újat, mondtam nem kell mert dolgozok és a munkahely amúgy is veszi a felnőtt busz bérletet nekem.
Most pedig nem adják ide a bizonyítványomat mert nincs meg a diák.
Érdekes gimiben nem is vették el tőlem, mai napig megvan, mondjuk általános suliba tényleg elszedték anno.
Mit tudok csinálni? De tényleg ilyenkor kihez fordulhatok? Azzal viccelnek a barátaim és osztálytársaim hogy perre kell vinni xD De gondolom csak lehet előtte valahova írni.
Valamit szerintem félreértettél.
A szabály szerint "Hallgatói jogviszony lezárása esetén a diákigazolványt be kell vonni és egy igazolást kell kiállítania az oktatási intézménynek, ami október 31. napjáig érvényes."
vagyis valóban le kellene adnod a diákigazolványodat - ahhoz hogy ők lezárhassák az ügyedet és kiadhassák neked ezt a papírt. Amennyiben neked kiadják a bizonyítványodat akkor te már nem fogsz többet visszamenni az intézménybe bármit is intézni, így ők nem tudják a törvénynek megfelelően lezárni a képzésedet. Emiatt nem adják ki a bizonyítványodat, nem azért mert meg akarják tagadni a kiadását.
Hivatalos formában kell bejelentened a diákigazolványod elvesztését. Ezt megteheted úgy is hogy leírod egy papírra (Tisztelt .... Iskola! Belejentem hogy diákigazolványom ... napon elveszett. Dátum, aláírás - vagy valami hasonló) de talán elektronikusan is bejelentheted, vagyis hasonló módon küldesz egy email-t róla. meg kell kérdezned hogy a kormányablaknál neked kell-e ezt lejelentened vagy az iskola maga is elvégzi - ez még az egyetemeken is változó, van ahol a diáknak magának kell intézni és van ahol a Tanulmányi Osztály csinálja meg.
Ha így hivatalos formában megtetted a bejelentésedet, akkor nekik van mire hivatkozva lezárni az ügyedet úgy is ha nincs visszaadni való igazolványod. Akkor majd ki tudják adni a bizonyítványod.
Az a baj hogy ezt nem mondták el neked, hogy a szóbeli jelzés nem volt elég - vagy ha elég lett volna akkor ezt nem jelezték a hivatal felé még akkor ők maguk.
Köszi most írok egy emailt, holnap telefon és megyek be egy ilyen papírt leadni, akár a kormányablakba is ha kell, legyen mindenük.
Amúgy nem én értettem félre, egyszerűen "nincs diák vissza, nincs bizonyítvány"-t mondtak nekem, nem fejtették ki. Meg gyanusítgattak hogy csak meg akarom tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!