Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » El szeretném adni a lakásom,...

El szeretném adni a lakásom, amin a szüleimnek haszonélvezeti joga van, és ők betartanak. Hogy lehetne ezt rendezni - akár peres úton?

Figyelt kérdés

Én és testvérem nevén van egy romos, lakatlan, felújítandó állapotban lévő lakás, mely viszont előnyös helyen van a belvárosban. Nagyszüleinkké volt, halálukkor lett a nevünkre iratva. Szüleinknek haszonélvezeti joga van rajta.

Az elmúlt években, amióta meghaltak a nagyszülők, a szüleim (=a haszonélvezők) nem voltak hajlandóak semmit sem foglalkozni a lakással a rezsi fizetésén kívül. Nem újították fel, nem gondozták, évek óta ott rohad. Sajnos nekem egy vasam sem lenne az esetleges felújításra, és ebben valamiért a "szüleink" sem lennének hajlandóak támogatni. (Mellékesen: nagyszülők halála óta a kulcsok apámnál voltak, amikből többszöri kérés ellenére sem volt hajlandó adni nekem, sem másolatot nem hajlandó adni belőlük, tehát mindeddig az oda való belépésben is akadályozva voltam. Ők semmit nem csinálnak azzal a lakással, és minket sem hagynak, hogy kezdjünk vele valamit, én sem tudom miért jó ez nekik. Ha nagymama látná, hogy néz ki most az ő egykori lakása, elsírná magát.)

A legjobb az lenne, ha olyasvalakinek el tudnánk adni (persze jó áron), aki lakna benne és felújítaná. De nekem végülis az is elég, ha a haszonélvezők vagy a másik tulajdonos pénzzel megváltja

tulajdonrészem. Még azzal a pénzzel is többet tudnék kezdeni, mint egy lakhatatlan állapotban lévő lakás fele tulajdonjogával. De egyenlőre sem utóbbi opcióra nem nyitottak, sem pedig arra, hogy én (és a testvérem) eladjuk a lakást (mondván, ők a haszonélvezeti jogukkal élve megakadályozhaták az adásvételt, és meg is fogják tenni). Ők arról győzködnek engem, hogy ne akarjam eladni a tulajdonrészem, minden maradjon úgy ahogy eddig volt. Vannak kétségeim afelől, hogy a haszonélvezőnek van-e olyan joga, hogy "megvétózzon" egy adásvételt, viszont ha nincs is ilyen, az akkor is biztos, hogy bizonyosan olcsóbban tudnám csak eladni a lakást így hogy rajta van a szüleim haszonélvezete, mint egyébként. Szülenk pedig még azzal betarthatnak, hogy nem mondanak le a haszonélvezeti jogukról egy jövőbeli adásvételi szerződés megkötéséig.

Még egy megjegyzés (, csak hogy előre tisztába tegyem az erre irányuló kérdéseket): mint említettem, a lakás felesben enyém és testvéremé. Mindketten huszas éveink vége felé járunk. Természetesen az eladáshoz szükség van az őrá is. Ő ebben a történetben egy semleges/billegő szereplő, őneki mindegy, hogy lakásként vagy a számláján pénzként van jelen ugyan az az összeg. A igazi akadályt nem ő jelenti, hanem a szüleink.

Hogyan lehetne ezt az ügyet rendezni - ha másképp nem akkor peres úton?

2021. máj. 2. 22:54
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

"Nem veletlenul nem engednek az ingatlan kozelebe, mert elkortavetyelned!"

Azért rakták rá a haszonélvezeti jogot, mert már volt rá a tágabb értelemben vett családban példa, hogy valaki gyereke ingatlant kapott, azt aztán eladta, és az érte kapott pénzt pedig eltőzsdézte vagy mások szerint "elkártyázta" (pontosan nem tudjuk mi lett vele, az illető sem hajlandó megmondani). Én nekem viszont ilyesmi eszem ágában sincsen. Én azt tervezném vele, hogy az ingatlan áráért a város olcsóbb részén vennék egy jóval kisebb ingatlant.

2021. máj. 4. 08:02
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

#11 Ez teljesen mindegy. A célja a haszonélvezetnek akkor is az, hogy a haszonélvezők rendelkezhessenek az ingatlannal amíg élnek. Ahhoz is joguk van hogy ne csináljanak vele semmit - amíg fizetik a rezsijét.

Vagy meg tudsz velük egyezni és akkor el tudod adni, vagy nem.

Neked kell MEGVÁSÁROLNI tőlük a haszonélvezeti jogukat ha másképpen nem megy, ez lehet igen nagy összeg is az ingatlan árából, csak a feleken múlik. Ha ragaszkodnak az ingatlanhoz hogy amíg élnek ne legyen eladva, akkor nem tudsz semmit tenni. Ez a haszonélvezet.

2021. máj. 4. 09:04
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!