Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki nevezhet ki kuratórium...

Ki nevezhet ki kuratórium tagokat egy egyetemi alapítványba?

Figyelt kérdés
Akár utólag is lehet bővíteni a kuratóriumi tagok körét?

2021. ápr. 22. 10:18
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Ezek szerint úgy döntött az alapító, hogy ők lesznek ott. Majd meglátjuk pár év múlva milyen lesz az eredmény. Addig csak találgatni lehet.
2021. ápr. 22. 11:49
 12/17 A kérdező kommentje:

Úgy tudom, hogy élethosszig tart a kinevezésük, konkrétan névre szólóan, és nem hiszem, hogy leválthatóak lennének, gondolom csak a kuratórium tudná saját magát leváltani.

Szerintem itt van a gond, hogy nem lehet őket leváltani. Ha nem jól végzik a dolgukat, akkor nem fog motivációként hatni rájuk a jó irányba, hogy leválthatják őket. Gondolom a törvényeket betartva nem lehet visszacsinálni a modellváltást, ha a leválthatatlan kuratóriumi tagok nem szavazzák meg.

2021. ápr. 22. 13:06
 13/17 anonim ***** válasza:
De nem éppen az előbb tisztáztuk, hogy az alapítónak van joga kinevezni az alapítvány vezetőjét meg tagjait? Megnézted amit a linken mondtam neked?
2021. ápr. 22. 13:15
 14/17 A kérdező kommentje:

Igen, de belinkeltem a PTE helyzetét, jelenleg az ITM miniszter gyakorolja az alapító jogokat, de az év végéig átruházzák őket a kuratóriumra.

Vagy ezeket a jogokat vissza lehet kérni?

2021. ápr. 22. 13:25
 15/17 A kérdező kommentje:
*Az év végétől
2021. ápr. 22. 13:30
 16/17 A kérdező kommentje:
"A hatályba lépéskor az egyetemi alapítói jogokat a miniszter gyakorolja, 2021. december 31-ére viszont már az alapító okiratban is rögzítve kell lennie annak, hogy az alapítói jogokat a kuratórium gyakorolja."
2021. ápr. 22. 13:50
 17/17 A kérdező kommentje:

De mondjuk ez alapján nem tud a kuratórium dönteni a tagokról. Akkor az alapítói jogok ezen része marad az államnál?

Ptk. 3:394 (3)

Ha az alapítvány valamely szerve jogosult az alapítói jogok gyakorlására, a feljogosított alapítványi szerv saját tagjaival és vezetőjével, valamint a szerv ellenőrzésére szolgáló személyekkel kapcsolatos alapítói jogokat nem gyakorolhat.

2021. ápr. 22. 13:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!