Ki nevezhet ki kuratórium tagokat egy egyetemi alapítványba?
Úgy tudom, hogy élethosszig tart a kinevezésük, konkrétan névre szólóan, és nem hiszem, hogy leválthatóak lennének, gondolom csak a kuratórium tudná saját magát leváltani.
Szerintem itt van a gond, hogy nem lehet őket leváltani. Ha nem jól végzik a dolgukat, akkor nem fog motivációként hatni rájuk a jó irányba, hogy leválthatják őket. Gondolom a törvényeket betartva nem lehet visszacsinálni a modellváltást, ha a leválthatatlan kuratóriumi tagok nem szavazzák meg.
Igen, de belinkeltem a PTE helyzetét, jelenleg az ITM miniszter gyakorolja az alapító jogokat, de az év végéig átruházzák őket a kuratóriumra.
Vagy ezeket a jogokat vissza lehet kérni?
De mondjuk ez alapján nem tud a kuratórium dönteni a tagokról. Akkor az alapítói jogok ezen része marad az államnál?
Ptk. 3:394 (3)
Ha az alapítvány valamely szerve jogosult az alapítói jogok gyakorlására, a feljogosított alapítványi szerv saját tagjaival és vezetőjével, valamint a szerv ellenőrzésére szolgáló személyekkel kapcsolatos alapítói jogokat nem gyakorolhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!