Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki nevezhet ki kuratórium...

Ki nevezhet ki kuratórium tagokat egy egyetemi alapítványba?

Figyelt kérdés
Akár utólag is lehet bővíteni a kuratóriumi tagok körét?

2021. ápr. 22. 10:18
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Igen, a kuratórium dönthet erről HA az alapítvány szabályzatában ez szerepel. A törvény alapvetően úgy rendelkezik, hogy az alapítvány alapítójának van lehetősége a kuratórium elnökét és tagjait kinevezni.

Az alapítványt aki létrehozza, az határozza meg az alapítvány működésének feltételeit - a törvényekkel összhangban - és az alapítvány létrehozója nevezi ki a kuratórium vezetőjét, tagjait. Utána viszont már az alapítvány szabályai a meghatározóak.

Vannak olyan régi alapítványok, amiket meg lehet nézni és látható hogy a kuratóriumi tagság nem állandó.

Innen letöltheted a civil alapítványok alapításához szükséges alapító okirat üres példányát. Abban ha végignézed, bele van írva hogy az alapító nevezi ki a kuratóriumot, azok tagsága meddig szól és hogy milyen törvényeknek kell megfelelni.

[link]

2021. ápr. 22. 10:53
 2/17 anonim ***** válasza:
Én. Ha be akartok kerülni, nekem küldjétek a lóvét. Sokat!
2021. ápr. 22. 10:53
 3/17 A kérdező kommentje:

Szóval akkor az a kérdés, hogy ki az alapító vagy ki gyakorolja az alapító jogokat.

[link]

Itt azt írják, hogy most még a miniszer (gondolom ITM vagy EMMI) gyakorolja az alapító jogokat, később pedig a kuratórium. Szóval akkor kívülről nem lehet majd tagokat kinevezni.

2021. ápr. 22. 11:08
 4/17 anonim ***** válasza:
Ha olyan az alapítvány alapító okirata, akkor nem. Ez jelenti az egyetemi függetlenséget később, hogy utána már ne szólhasson bele a politika, ahogy most sokan nehezményezik az egyetemi vezetők kinevezésekor.
2021. ápr. 22. 11:23
 5/17 A kérdező kommentje:
Ha tényleg ez lenne a cél, akkor nem neveznének ki politikusokat kuratóriumi tagnak.
2021. ápr. 22. 11:28
 6/17 anonim ***** válasza:
#5 Ki az aki politikusként lett kinevezve kuratóriumi tagnak?
2021. ápr. 22. 11:31
 7/17 A kérdező kommentje:
pl Varga Judit, Lázár János
2021. ápr. 22. 11:34
 8/17 anonim ***** válasza:
Milyen kuratóriumban tagok?
2021. ápr. 22. 11:39
 9/17 A kérdező kommentje:

Varga Judit: Miskolci Egyetem link: [link]

Lázár János: Szent István Egyetem link: [link]

2021. ápr. 22. 11:41
 10/17 A kérdező kommentje:
A Szent István Egyetem most már Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)
2021. ápr. 22. 11:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!