Mivel jár az egyetemek modellváltása? Van linketek, forrásotok?
Most belengették, hogy a BGE és az Óbudai is alapítványba kerül át, ami azt jelenti, hogy utána már csak az ELTE (és a BME?) marad a régiben.
Az alapítványi működés viszont pontosan mit fed magába? Azt leszámítva, hogy lesz egy kuratórium és kevésbé kell közbeszerzésekkel bajlódni.
Van olyan írásotok, cikk, vagy egyéb iromány, ami egy kicsit részletesebben taglalná ezt? Mert olyan hírekből nem igazán okosodom, ahol bejelentik, hogy ez lesz, aztán semmi konkrétum.
Esetleg valaki a Corvinusról, akinek tapasztalata is van?
Elméletileg nagyobb önállóságot, egyszerűbb beszerzéseket, bürokráciacsökkentést, magántőke egyszerűbb bevonását jelentené.
A gyakorlatban meg,kádertemetők lesznek a kuratóriumok.
Azt mondják, hogy azért kell, hogy versenyképesebb legyen, de annak hogy egy egyetem a piacra kerül még nem lesz versenyképes a bécsi egyetem állami mégis magas színvonalú
Elvileg több pénz jut majd, de ennek semmi alapja nincs
"függetlenebb" lesz merthogy nem az állam ad majd pénzt, hanem a fenntartó de ugyan úgy egy fidesz közeli céghez kerül szóval teljesen mindegy mert így is ugyan annyi jut majd, meg ha valóban független lenne akkor nem lennének kuratóriumi tagok a hozzá nem értő fideszesek.
Szóval elvileg annyi, hogy az alapítvány tulajdona nem az államé de azt senki sem tudja, hogy itt az alapítvány mibe, mennyire fog beleszólni mert természetesen semmit nem mondanak erről.
Vannak egyetemek egyébként ahol tényleg bevált pl állatorvosi de ott maga az egyetem kezdeményezte, az egyetem választotta a fenntartót, az egyetem írta a feltételeket stb
Idővonal:
Slusszpoén, hogy "nagyobb önállóság", miközben maga a folyamat és annak gyorsasága, ahogy végigsöpört a felsőoktatáson... hát igazán ellentmondó.
"Mert olyan hírekből nem igazán okosodom, ahol bejelentik, hogy ez lesz, aztán semmi konkrétum."
Így van. Miközben az egyetemi HÖK-ök azt mondogatják, hogy jelenlegi tudásuk szerint nem érinti majd a hallgatóságot. Tulajdonképpen csak rosszat tudunk a fenntartóváltásról, mégis azt mondják ezek a HÖK-ösök, hogy jónak ígérkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!