Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha egy nő egész életében a...

MackoLacko99 kérdése:

Ha egy nő egész életében a háztartást vezeti otthon, de nem "dolgozott" klasszikus, "pénzt kereső" értelemben, akkor jár neki valamilyen nyugdíj, vagy bármilyen támogatás idős korára?

Figyelt kérdés

Ma van a láthatatlan munka világnapja, erről jutott eszembe, hogy mi van azokkal az emberekkel, akik nem kerestek pénzt munkával, hanem otthon nevelték a gyerekeket, takarítottak, főztek, stb... egész életükben.

Gyanítom, hogy idős korukra nem jár nekik nyugdíj vagy még ingyenes egészségügyi támogatás sem, de igazából fogalmam sincs. Hogy van ez?

2021. ápr. 6. 17:07
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
78%

Jól pedzegeti a 20-as! Tessék!

[link]

"Legalább 15 éves, de 20 évnél kevesebb szolgálati idő esetén nem teljes, hanem úgynevezett résznyugdíj jár. És a résznyugdíjaknál a nyugdíjminimum-szabályt nem kell alkalmazni."

2021. ápr. 6. 18:44
 22/42 A kérdező kommentje:

Nem azt mondom, hogy "valahogy oldja meg az állam hogy nekik is legyen nyugdíj mert JÁR!". Csak az enyhén ítélkező kommentekre reagálok, amelyek szerint kb. aki klasszikus háziasszony szerepet vállalt az elbaszta, és megérdemli, hogy ne segítsen neki senki, hiszen lusta volt, és nem csinált semmit egész életében. Ez nem feltétlenül igaz.

Könnyű mondani, hogy "tartsa el az, akinek a háztartását vezette idáig" csakhogy ez a munka nincs mindig annyira megbecsülve, mint kéne.

Azt is könnyű mondani, hogy "mé nem dolgozott", mert ugye manapság megszokott, hogy mindenki tud dolgozni, aki akar, még gyerek mellett is simán, mert a házimunka már nem olyan bonyolult, sokkal kisebb teher, mint régen volt. De ez néhány évtizede nem így volt, a házimunka és a háztartásvezetés sokáig teljes munkaidős feladat volt. 50 éve még normális volt, hogy a "háziasszony" otthon van, főz, most, stb, és nincs más "munkája" ezen kívűl. Valahol fokozatosan ez megszűnt a társadalmi változásokkal, de biztos ma is van, aki még a régi életvitel szerint élte az életét.

Pedig szerintem attól, hogy nem pénzt keresett, nagyon is fontos munkát végzett. De mivel ez nem mérhető pénzben, nem becsülik meg az emberek, sem az állam, sem sokan, akik itt válaszoltak. Igazából pont ezért kérdeztem, mert úgy éreztem, ezt a fajta munkát semminek nézik, ezért is "láthatatlan".

2021. ápr. 6. 19:09
 23/42 anonim válasza:
92%
Ha egy ilyen személy betöltötte a nyugdíjkorhatárt és nincs semmi jövedelme, se szolgálati ideje, akkor időskorúak járadékát igényelhet a kormányhivatalnál. Ez 28.500 Ft, 2 évente újra kell igényelni. Azért tudom mert a szomszédasszonyomnak mindig én töltöm ki a papírokat hozzá, mivel nem tud se írni, se olvasni. Soha nem volt egyetlen nap munkaviszonya sem.
2021. ápr. 6. 19:14
 24/42 anonim ***** válasza:
39%

"Pedig szerintem attól, hogy nem pénzt keresett, nagyon is fontos munkát végzett"

Rendben, kérdező, ezt értjük. De ezt a munkát, a főzést, takarítást, gyereknevelést mi is megoldjuk a férjemmel úgy, hogy mindketten dolgozunk és adózunk. Érted a lényeget?

Nem arról van szó, hogy valaki X munkát csinál, valami meg Y-t, hanem arról, hogy az átlagember ellátja az X és Y munkát is, akkor ez nála mivel van megbecsülve?

Senki nem nézi le a házimunkát, fura is lenne lenézni, ha mi is csináljuk. A hangsúly itt azon van, hogy ha valaki nem tesz a közösbe, ne is vegyen ki belőle. Mert abszurd, hogy én dolgozzak többet azért, mert másnak feleennyit sincs kedve befektetni az életbe. Hát istenem, akkor nem kell akkora ház meg annyi gyerek, ha nem bírja.

2021. ápr. 6. 19:17
 25/42 anonim ***** válasza:
36%

"A hangsúly itt azon van, hogy ha valaki nem tesz a közösbe, ne is vegyen ki belőle. Mert abszurd, hogy én dolgozzak többet azért, mert másnak feleennyit sincs kedve befektetni az életbe."

10x10 pont!

Igen, erre szoktuk mondani, hogy a semmiért nem jár semmi! Aki szolidáris a társadalommal, azzal a társadalom is szolidáris. De aki nem tesz a közösbe, az ne várjon onnan semmit!

2021. ápr. 6. 19:19
 26/42 anonim ***** válasza:
35%
#22 azért azt kötve hiszem, hogy valaki a 40 éven keresztül csak gyerekeket nevelt, és nem volt ideje dolgozni. Ahol 10 gyerek van, ott érthető, de egy átlag családban a nő is dolgozik, legalább részmunkaidőben. Aki a 40 éves munkaviszonyból 5 percet nem dolgozik, az igen, lusta.
2021. ápr. 6. 19:38
 27/42 anonim ***** válasza:
40%

Egy alap nyugdíj mindenkinek jár, de abból csak éhen halni lehet.

Nem, nem jár mindenkinek. VAn az ún nyugdjíjminimum, de az nem azt jelenti, hogy mindenkinek jár, hanem azt, hogy aki teljes öregségi nyugdíjra jogosult (20 év szolgidővel), az ennél kevesebbet nem kaphat akkor sem, ha a járuléka alapján ennél kevesebbre lenne jogosult.

2021. ápr. 6. 19:49
 28/42 anonim ***** válasza:
22%
Mert miből szeretnél félre rakatni az állammal, gyerek hányásból?
2021. ápr. 6. 19:55
 29/42 anonim ***** válasza:
29%

50 éve kb minden nő dolgozott, nem tudom honnan veszitek ezt a baromságot, hogy akkor normális volt otthon ülni...

Minimum 15 év munkaviszony szükséges ahhoz, hogy valaki kapjon néhány ezer ft nyugdíjat, de az még hideg vízre sem elég.

2021. ápr. 6. 20:32
 30/42 árokpart ***** válasza:
25%
30 ezer forint lehet, hogy itthon kevés sőt semmi, de ha a karibi térségben éled idős éveidet ott egész jó pénz. Pl. egy mexikói tengerparti kis faluban bizons el lehet vele jól éldegélni. Szándékosan a kis falut írtam, mert nem Acapulco-ban a belvárosban vagy az acapulcoi riviérán lévő tengerparti luxuslakóparkról kell álmodozni egy ilyen helyzetben, mert ott kb. londoni árak vanna hanem egy ilyen sanyarúbb helyzetben ezeknek az országoknak az olcsó helyeit kell kifogni.
2021. ápr. 6. 21:56
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!