Lenne ennek valami jogi következménye? Kirúghatnának az iskolából?
A kérdésnek semmi valóságalapja nincs, csupán csak érdekel.
Tegyük fel, 18 éves gimnáziumos fiú vagyok, és vettem egy gázpisztolyt amire kiváltottam a viselési engedélyt is. Csak azért hordom magamnál, mert zűrös helyen lakok, de emiatt az iskolába is muszáj bevinnem jól elrejtve, ha azt akarom hogy nálam legyen mikor jövök otthonról vagy megyek haza.
Viszont az iskolában valami kötekedő gyerek betalál, aki elkezd piszkálódni, lökdösni, én pedig nem hagyom magam, visszaszólok neki, esetleg meg is lököm. Majd megfenyeget, hogy meg fog verni, én pedig elkezdek hátrálni, majd ő több figyelmeztetés ellenére is fenyegetően közeledik felém, én pedig az adrenalin miatt előveszem a gázpisztolyt és párszor biztonságos távolságból arcon lövöm paprika töltetű lövedékkel, ami egyből "harcképtelenné" teszi. Ez után a valóságban szerintetek mi történne közvetlenül az eset után? Rendőröket hívnának? Milyen jogi következményekkel járna, illetve az iskolából kirúgnának-e?
Csak mert így elképzelésre olyan ügynek hangzik, ami után egyből mindenféle oldalon olyan cikkek lennének, hogy "Lövöldözés volt az xy iskolában".
Most komolyan, neked kérdezned kell hogy lenne-e jogi következménye annak, ha egy tiltott eszközt tartasz magadnál majd rálősz vele többször egy emberre?
A legkisebb következménye a kirúgás lenne. 12 éves kortól büntethető vagy ha súlyos, erőszakos cselekményről van szó.
#2 A kérdés nem erről szólt.
Hiába van engedélye, iskolába nem vihet fegyvert. Gázpisztolyt sem.
Azzal pedig hiába érvelne, hogy "fenyegetően jött felé", mert ez nem jelenti azt hogy valóban bántalmazták volna, ahogyan sehogy nem fogja tudni bizonyítani, hogy egyenlő volt a mértéke az önvédelmének a fenyegetéssel.
Ezzel az erővel azt is mondhatná, hogy ha valaki megfenyegeti akkor joga van-e lelökni a lépcsőn.
#3 Végül is igaz.
Ilyenkor akinek van fsza az puszta kézzel megverekszik a becsületéért. Abból ritkán keletkezik súlyos sérülés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!