Mit lehet tenni jogilag, ha az ember véletlenül elüt egy számot az utalásban vagy rossz számlára fizet be?
Főleg it a netes utalások a legnagyobb veszély, amit én látok, és bizony egyszer már meg is történt, hogy csak egyel ütöttem mellé, na de hát ez pont elég. Csak akkor szerencsém volt, mert az illető önként visszaadta a pénzt.
Na de tehet olyat valaki, hogy tök ismeretlen, semmilyen jogalapja nincs arra, hogy én küldtem volna neki a pénzt, és mégis megtagadja a visszautalást?
Valaki emlegette a bankban a "jogalap nélküli meggazdagodás"-t, na most ez az eset erről szól? És ezen az alapon hivatalos úton vissza lehet tőle akár perelni is, ha végképp nem adja ??
Oké, csak mondjuk egy ilyen félreutalásos esetben elküldök véletlenül valakinek 1 milliót, és utána nekem meg mondjuk 3 évig pereskednem kell, hogy adja vissza, és bizonyítanom, hogy márpedig nem volt miért fizetnem neki?
Persze aztán ez így tök jó, mert ha az illető vállalkozó vagy Bt vagy akármi és van egy csepp esze, akkor meg addigra már rég kitalál valamit, és kiállít a nevemre egy számlát, mondván, hogy azt fizettem ki.
Vagy nem ilyen egyszerű ez azért?
Az jogalap nélküli GAZDAGODÁS. Ilyenkor vissza kell követelni annak a bankszámlájáról a pénzt (ha szükséges, bírósági úton). Ha időközben elköltötte, akkor is. csak akkor nem követelhető vissza, ha ettől az összegtől önhibáján kívül esett el.
Gyorsabb a bírói útnál a közjegyzői fizetési meghagyásos út, de ott a közjegyzőnek mindenképpen eljárási díjat kell, hogy fizess.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!