Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha más ember hibájából jutok...

Ha más ember hibájából jutok jogtalan vagy túlzott előnyhöz és azt kihasználom, akkor azért megbüntethetnek?

Figyelt kérdés

Például nem nekem szándékoznak küldeni ezüst gyűrűt, de véletlenül mégis nekem szállítják ki és én megtartom magamnak.

Fizetésnek 146,000 Ft helyett 164,000 Ft-ot utalnak nekem, de nem szólok a főnökömnek hogy többet utaltak.

Vagy ezüst nyakláncot rendelek, de elrontják a rendelés teljesítésénél és valahogyan arany nyakláncot küldenek helyette.

2021. jan. 11. 23:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésedre a válaszom : Igen !
2021. jan. 12. 00:07
 2/11 anonim ***** válasza:
63%

Tudod mennyi ruhát nyúlt le magának a máltai szeretetszolgálat?

Amíg a vezetőink milliárdokat lopnak "jogosan", és nem buksz le, addig folytatni fogod, mert ez vagy te.

Nekem a tárcámat lopták el a táskámból a havi fizummal. Egy hónapig nem volt mit ennem. Szerinted érdekelte azt, aki lenyúlta?

2021. jan. 12. 01:44
 3/11 anonim ***** válasza:
97%
Szerintem nem minden esetben. Például ha a munkáltató 164-et küld 146 helyett nem biztos, hogy neked feltűnik. Te is elnézheted. Nyilván ha felszólítanak, hogy hiba történt és vissza kell fizetned akkor nincs mese. De ez persze szituáció függő. Vékony a mezsgye aközött, hogy van e felelősséged van nincs.
2021. jan. 12. 02:22
 4/11 anonim ***** válasza:
85%
Ha látom, egy gyerekes anyuka tolja a babalocsit és kiesik a pénztárcája, na ott mi a mezsgye?
2021. jan. 12. 02:30
 5/11 A kérdező kommentje:
Az a lényeg, hogy nem te lopod el a pénzt vagy terméket. Hanem más ember hibájából jutsz hozzá és azt használod.
2021. jan. 12. 02:41
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Btk. 373. § Csalás

373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a csalás kisebb kárt okoz

Itt tehát hangsúlyos, hogy TÉVEDÉSBEN TART.

2021. jan. 12. 06:45
 7/11 anonim ***** válasza:
94%
#4: Ha a gyerekes anyuka elhagyja a pénztárcáját, te pedig felveszed és zsebrerakod, és mindezt rögzíti a térfigyelő kamera, akkor ott az a te felelősséged. De ha senki nem látja, senki nem veszi észre, és kamera sem volt, akkor soha senki nem fogja rád bizonyítani. Tehát jogi értelemben nem vonhatnak felelősségre. Az erkölcsi felelősségvállalás más. De a kérdező arra kiváncsi, hogy megbüntethetik e.
2021. jan. 12. 09:47
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
#6-os válaszomat annyival egészíteném ki, hogy a szándékosságot bizonyítani kell, vagyis, hogy én tudatosan követtem el a csalást. Az nyilvánvalóan tudatos, hogy ezüst helyett aranyat kapok, de pl. ha valaki nem látja, hogy mennyit utal a munkáltatója, ill. miért utal most éppen 2000 Ft-tal többet, az nem róható fel neki. Persze ha aláírja a fizetéses papírt, és rajta a szokottnál három számjeggyel több van, akkor ott már illenék gyanakodnia.
2021. jan. 12. 10:00
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem egy új munkahelyen tévedésből a törvény szerint járónál több nyelvpótlékot fizettek ki. Jeleztem, módosították, de miután a hibát nem én követtem el és JÓHISZEMŰEN jeleztem, nem kellett visszafizetnem.

Egyértelmű volt, hogy nem én hibáztam és mivel azonnal szóltam, nem büntettek meg.

2021. jún. 13. 20:43
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Meg. Tudtál róla, ezért igen.
2021. aug. 7. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!