Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy mondhat egy buszsofőr...

Hogy mondhat egy buszsofőr ilyet, holott jogom van hozzá, hogy ezt csináljam?

Figyelt kérdés

Minden napos dolog, hogy utszok helyi busszal Debrecenbe és van egy konkrét járat amin szoktam utazni. A Nagyállomástól indul 21.20-kor ki a Tudásparkba, ahol 21.48-kor van, onnan 22.02-kor indul vissza a Nagyállomásra. Én a Nagyállomásra szoktam vele menni, és van, hogy fel szoktam szállni amikor még kifelé megy a Tudásparkhoz, ugye 21.48-kor ér a végállomásra és fentmaradok 22.02-kor indul vissza. A sofőrök legtöbbje nem foglalkozik vele, lekapcsolja a világítást és a motort. Lehet maradni, azonban van néhány sofőr, aki nem szereti és pont az este felszállok még kifelémenet és a sofőr finoman leordít, hogy "a végállomáson mindenki leszáll a buszról csak én maradok" mármint a sofőf. Azt mondta, hogy nincs fent ücsörgés. Mondtam, hogy jó, de 22.02-kor visszaszállok és megyek vissza. Azt mondta, hogy így gondolta.

Azonban 22.02-kor felszálltam a buszra és nekemállt, hogy ilyen formában reméli ez volt az utolsó, hogy találkoztunk. Azt mondta, hogy nincs olyan innentől, hogy kijövök a busszal a Tudásparkba és mikor megy vissza, visszaszállok.

Mondtam neki, hogy "Tessék???" Fizető utas vagyok, bérletem van, itt van, maszk is rajtam, márpedig amíg járatszámba van a busz, addig utszhatok, és ha negyedóra múlva visdzaszállok a maga buszára és magával megyek vissza, akkor magával megyek. Oké, megértem, hogy a végállomáson míg nem megy vissza, le kell szállni, leszállok, azonban amikor indul, felszállok és helyet foglalok, megyek. Fizető utas vagyok. Erre nem szólt semmit.

Hogy mondhat a sofőr olyat, hogy ne csináljak legközelebb olyat, hogy kimegyek a végállomásig, majd jövök azzal a busszal vissza?

Van erre szabály, hogy valaki nem buszozhat?

Ha egész nap az ő járatán utazok, mikor számjáratba van, akkor vele utazok. Szerintem ebbe ő nem szólhat bele.

2020. dec. 9. 20:27
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
35%
20: Milyen pihenőidő? A busz beáll a végállomásra, a sofőr leszáll egy kicsit, az ajtók nyitva maradnak a felszálló utasoknak. Akkor is így történt. Tehát jogtalan volt az agresszív pampogása.
2020. dec. 10. 09:55
 22/27 anonim ***** válasza:
33%
Mert tényleg, ennyi erővel, a végállomáson felszállok a bent álló, nyitott buszra, amin még épp nem ülnek utasok, és a sofőr sincs fent, akkor ugyanúgy történhet velem valami, nem?
2020. dec. 10. 09:56
 23/27 anonim ***** válasza:
72%

De oké, jobban átgondoltam, ezt busza válogatja, valahol a sofőr becsukja a járművet, amíg elmegy inni egy kávét meg ilyenek. Ha látja, hogy valaki még fent ül, akkor normálisan meg lehet kérni, hogy legyen szíves leszállni addig, amíg ő visszajön, mert a szabályzat nem engedi, hogy bárkit fent hagyjon. Ezt úgy hívják, kultúrált figyelmeztetés. De a beszólogatás, meg a provokatív megjegyzések a sült bunkóságról árulkodnak.

Mindazonáltal, egyes tömegközlekedési eszközök a két végállomás közül csak az egyiken várakoznak, a másikon csak csak úgy csinálnak, mintha egy megálló lenne a sok közül.

2020. dec. 10. 10:01
 24/27 Micimacko67 ***** válasza:
100%
Természetesen csak a sofőrök a bunkók, az utasok pedig mind a kultúrált viselkedés etalonjai!
2020. dec. 10. 13:40
 25/27 anonim ***** válasza:
61%

Kérdező: a DKV üzletszabályzata azt nem tartalmazza, hogy fent lehet-e maradni a buszon a végállomáson a két forduló alatt. Én a helyedben megkérdeznem tőlük e-mailben. Nem a konkrét ügy kapcsán, hanem úgy általánosságban.

Az mondjuk benne van, hogy a bérlet korlátlan számú utazásra használható.

2020. dec. 11. 17:12
 26/27 Gábor19... válasza:
40%
Sofőként írom tényleg bosszantó amikor ezt csinálják az utasok, felénk ez a nyugdíjasok mániája. Egyrészt terheli a buszt mert feleslegesen állítják meg ha ott nem lenne leszálló, másrészt a buszfordulónál a 10-15perc a sofőr pihenőideje, ne kelljen már az utasokat felügyeni. (Amíg a buszon van addig a sofőr érte a felelős)
2020. dec. 13. 22:49
 27/27 anonim ***** válasza:

26:

"Egyrészt terheli a buszt mert feleslegesen állítják meg ha ott nem lenne leszálló,"

Úgy érted, ahol felszáll? Erre szerintem kevés esély van, de ezt persze busza válogatja. De én anno gyerekkoromban, amikor ezt csináltam, általában végállomástól végállomásig mentem.

"...másrészt a buszfordulónál a 10-15 perc a sofőr pihenőideje, ne kelljen már az utasokat felügyeni."

Ahogy írom, normálisan fel lehet őket szólítani, hogy szálljanak le, mert ezt írja elő a szabályzat. A kultúrált stílus közalkalmazottaknál (de úgy általában véve minden olyan munkakörnél, ahol civilekkel kellhet kommunikálni) alap elvárás, annak ellenére, hogy sokan nem tartják be.

2020. dec. 14. 06:25
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!