Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van felelősségem a megörökölt...

Van felelősségem a megörökölt lakásomra mióta 18 lettem? És ez törvényes amit csinált?

Figyelt kérdés

Kiskorú voltam mikor megörököltem egy lakást, és az Anyukám kezelte, mint a törvényes képviselőm. Mióta legálisan felnőttem, még mindig Ő kezeli, pedig az én nevemben van és teljesen én vagyok a tulajdonosa. Ebből kifolyólag minden felelősség rám kellene hogy szálljon miután 18 lettem, ezt helyesen gondolom? Én próbáltam átvenni a felelősséget már több éve, de sosem engedte.

Valamint, ha rám száll a felelősség mivel nagykorú vagyok, akkor neki az én engedélyem nélkül szabadna-e cselekedni bármi iránt?

Mert pár nappal ezelőtt, írt nekem egy üzenetet, amiben azt mondta, hogy feladta hirdetni a lakást eladásra és van is rá vevő, akik már ki is fizették az előleget. De erről semmit sem tudtam, hogy feltette hirdetni, vagy még azt sem, hogy gondolkozott volna eladásról. Ez mind a hátam mögött történt. Csak azért tudtam meg, mert kérte, hogy írjam alá az adásvételi dokumentumot.

Teljesen meg vagyok döbbenve, mert ha úgy döntök, hogy nem szeretném eladni a lakást akkor az előleget vissza kell fizetni az ingatlanosnak.

Előre is köszönöm a válaszokat.

2020. okt. 22. 14:52
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Keress egy ügyvédet. Nem hiszem, hogy bármit vissza kell fizetni az ingatlanosnak, hiszen nem te szerződtél.
2020. okt. 22. 15:04
 2/15 symple válasza:
100%
Anyukád nem adhatja el a lakást nélküled, vagy akaratod ellenére. Az általa felvett előleget bizony vissza kell fizetnie a vásárlónak. A vásárló meg egy eszetlen idióta, mert tulajdoni lap meg- vagy betekintés nélkül fizetett. A tulajdoni lap az, amit a földhivatal kiad arról, hogy egy ingatlannak ki a gazdája. Ha rám hallgatsz, ha a lakás normális helyen van, nem adod el. Lakhatod, bérbe adhatod részben vagy egészben, vigyázva, hogy a nyakadon ne maradjon a bérlő. Bármikor kérdezhetsz tőlem privátban is.
2020. okt. 22. 15:04
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
2020. okt. 22. 15:05
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem adhatja el az anyukád, mert ő nem tulajdonos.

Sőt, amíg kiskorú voltál, addig se adhatta volna el, mert akkor meg a gyámhivatal tett volna neki keresztbe.

2020. okt. 22. 15:18
 5/15 anonim ***** válasza:
60%

1. Anyukád megszokta hogy intézkedik, hiszen ezt kellett tennie a mai napig. Neked is csak most jutott eszedbe hogy azzal a lakással foglalkozni kellene, amikor el akarta adni. Beszélj vele arról, hogy nem akarod eladni vagy hogy mit szeretnél vele kezdeni!

2. Anyukádnak nincs is joga eladni a lakást, mert nem az övé - éppen ezért is kell neked aláírnod az adásvételt. Egyszerűen nem írod alá és kész, több teendőd ezzel nincsen. Anyukád a te lakásodat éppen úgy nem adhatja el, ahogy az enyémet sem.

3. Ahogy írták, a vevő is hülye volt, hiszen olyannal tárgyaltak aki nem a tulajdonosa a lakásnak. Minket is próbáltak így bevinni egy lakásvételbe, hogy ők árulják és majd a tulajdonos is alá fogja írni - ekkor léptünk is már ki az ajtón. Majd ha a tulajdonos ott lesz vagy mutatnak meghatalmazást hogy joguk van az eladásról tárgyalni, akkor lehet folytatni.

4. A vevő ha előleget fizetett, akkor csak azt kell visszaadni. Mivel anyukád szerződés kötésére nem volt jogosult, ez nem foglaló, csak előleg - a foglalót kellene duplán visszafizetni, de ahhoz erről már szerződésnek kellene lennie.

5. Mielőtt összeveszel anyukáddal, gondold át, hogy mit akarsz tulajdonképpen. Meg akarod tartani a lakást - akkor fizetned kell a felmerülő költségeit minden hónapban, ami így télen nagyon sok lesz, vagy inkább a pénzt szeretnéd (az eladás után is a tied lesz az egész, nem anyukádé) és abból esetleg vennél egy másik lakást máshol, vagy inkább kiadnád és majd később foglalkoznál a dologgal? Legyen terved, hogy ha már nemet mondasz az eladásra, akkor meg is tudd mondani, hogy miért nem akarod eladni és mit akarsz a lakással kezdeni.

Semmiképpen ne vessz össze anyukáddal amiért megmaradt anyukának, ami volt az előző évtizedekben - hanem mutasd meg neki, hogy te már felnőttél és tudsz érteles felnőttként viselkedni! Köszönd meg neki hogy segíteni akart és szerzett vevőt a lakásra, de te közben átgondoltad és nem szeretnéd MOST eladni. Lehet hogy később nehezebb lesz, meg nem kapsz érte annyi pénzt stb. vagy hogy most kellene a pénz másra, de te úgy gondolod hogy az ingatlan egy jó befektetés és inkább mást kezdesz vele. Mond meg neki, hogy majd te beszélsz azokkal akik meg akarták venni, majd te visszaadod nekik az előleget (ha anyukád odaadja a kezedbe előtte persze amit kapott tőlük) és tisztázod velük, hogy félreértés volt. Mert nyilván azt fogja mondani, hogy szégyen lenne ha vissza kellene mondania az üzletet.

A lényeg, a lakás a tied, ő nem adhatja el akaratod ellenére - elég ha nem írod alá a szerződést. De találd ki hogy akkor mi legyen a lakással és ne haragudj emiatt anyukádra. Nekem is most kezdenek felnőni a gyerekeim, nem egyszerű elfogadni hogy már egyedül is képesek felelősségteljesen dönteni. Hagyj neki erre időt és közben ragaszkodj ahhoz amit te akarsz - vagy éppen nem akarsz! Még csak nem is kell azonnal megbeszélned vele ha látod hogy kiakadt, csak ne írd alá a szerződést és majd később, amikor lehiggadt, akkor megbeszélitek hogyan tovább.

2020. okt. 22. 15:44
 6/15 symple válasza:
100%
2-es vagyok. Az ingatlanos pedig egy zugügynök, vagy csaló. Egy ingatlanos szóba se áll addig az ügyféllel, amígy a tulajdoni lapot nem prezentálja. Valószínű, hogy egy csaló karmaiba került anyukád, és az előlegen kívül egy fillért se látnátok a vételárból. Semmit ne írj alá, és ügyelj az irataidra is, nehogy a tudtod nélkül a te adataid és neved kerüljön az adás-vételire!
2020. okt. 22. 17:38
 7/15 anonim ***** válasza:
76%

Egyszerűen nem írod alá az adásvételi szerződést. Nagyon gyorsan elmész a lakásba és zárat cserélsz. A kulcsot magadnál tartod.

Valszeg a foglalót anyukáknak duplán kell visszafizetnie. De jó lecke is lesz.

2020. okt. 22. 17:51
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

"Kiskorú voltam mikor megörököltem egy lakást"

Én azért lekérnék egy tulajdoni lapot :)

(ha van ügyfélkapud, rögtön megvan)

2020. okt. 22. 20:30
 9/15 anonim ***** válasza:
Kitöl örökölted azt a lakást, apukádtól? Mertakkor anyádnak lehet rajta haszonélvezete, de el akkor sem adhatja.
2020. okt. 22. 22:22
 10/15 anonim ***** válasza:
#9 haszonélvezete csak a közösen lakott lakáson lehetne az anyának, de akkor abban laknának most is.
2020. okt. 22. 22:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!