Megölhetem-e a betörőt/támadót?
Régi kérdés, ami (számomra legalábbis) a mai napig megválaszolatlan. Megölhetem-e azt az embert, aki a magántulajdomom eltulajdonítására készül?
Ha nem erkölcsi szempontból nézzük, jogilag még mindig nem tiszta. A messzi nyugaton tarkón lőhetném egy sörétessel akkor is, ha csak a területemre jön hívatlanul, már ha igazak a legendák, de itthon ez nem működik. Utánaolvastam kicsit, de nem egyértelmű, hogy miért kéne felmérnem azt, hogy az elétemre tört-e vagy az értékeim kellenek neki? Illetve azt, hogy milyen eszközzel kívánja végrehahtajni a fenti tevékenységek egyikét. Szóval ha éjjel kimegyek wc-re és azt látom, hogy itt van valaki akinek nem kéne itt lennie, elindulnék leszúrni, de ha nincs nála fegyver, akkor le kéne állnom vele boxolni, viszont ha ki akar rabolni, akkor raboljam ki én is, mert ha megütöm én leszek a vádlott ő meg a sértett? Röviden: ha betör/megtámad és én önvédelemből megölöm, milyen szankció szabható ki rám?
12-es
Most van időm olvasni a válaszokat, eddig volt más elfoglaltságom bőven.
Érdekes válaszokat kaptam, és nyilván a szituációtól függ a reakció, de nem értem, miért nincs egy olyan törvény, hogy ha van egy terület egy házzal, amiért fizettél, tele értékkel amiért szintén te dolgoztál és fizettél, erre jön valami f*szsz*pó és el akar vinni valamit, esetleg az életemre tör, ezek után nem úgy lépek fel ellene, ahogy én akarok? Megfogom a kezét és azt mondom hogy itt maradsz amíg kijönnek a rendőrök? :D
Ha racionálisan gondolkodunk ez a gyakorlatban elég érdekes lenne.. és ha egy fiatal lányhoz törnek be fegyver nélkül, aki 160 magas meg 50 kiló?
Mi van akkor, ha nem hátbalövöm, hanem mellkason és azt mondom, hogy a betörő azt ordította, hogy MEGÖLLEK és elindult felém?
Így már jogos önvédelemről beszélünk?
Nagyon röviden és érhetően le van írva a Btk. 22. § (2) bekezdés b) és c) pontban, hogy mikor nem vagy büntethető, amennyiben betörnek hozzád, és megölöd a betörőt.
Olvasd el ezt, itt szépen el is magyarázzák, ha valami mégsem érthető:
ha éjszaka késsel betör,akkor a rendőrség nem tud semmit tenni,mert az fegyveres betörés.
Olvassatok utánna.
És #18,most mi tennél ha családodat vagy magadat kell megvédeni?
Most ha sikerülnne leteríteni,felkell és utánnad megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!