Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megölhetem-e a betörőt/támadót?

Megölhetem-e a betörőt/támadót?

Figyelt kérdés

Régi kérdés, ami (számomra legalábbis) a mai napig megválaszolatlan. Megölhetem-e azt az embert, aki a magántulajdomom eltulajdonítására készül?

Ha nem erkölcsi szempontból nézzük, jogilag még mindig nem tiszta. A messzi nyugaton tarkón lőhetném egy sörétessel akkor is, ha csak a területemre jön hívatlanul, már ha igazak a legendák, de itthon ez nem működik. Utánaolvastam kicsit, de nem egyértelmű, hogy miért kéne felmérnem azt, hogy az elétemre tört-e vagy az értékeim kellenek neki? Illetve azt, hogy milyen eszközzel kívánja végrehahtajni a fenti tevékenységek egyikét. Szóval ha éjjel kimegyek wc-re és azt látom, hogy itt van valaki akinek nem kéne itt lennie, elindulnék leszúrni, de ha nincs nála fegyver, akkor le kéne állnom vele boxolni, viszont ha ki akar rabolni, akkor raboljam ki én is, mert ha megütöm én leszek a vádlott ő meg a sértett? Röviden: ha betör/megtámad és én önvédelemből megölöm, milyen szankció szabható ki rám?

2020. okt. 14. 01:08
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
73%
Ha megtamad, onvedelembol támadhatsz. Tehat ha fojtogat es te leszurod egy kessel, akkor nem vagy bunos. Ha elkezd menekulni, mert meglatja hogy eszrevetted, erre a hataba csapsz egy baltat, az nem onvedelem, az gyilkossag. Es nem, az hogy betor a hazadba es epp elvinne valamit, nem egyenerteku azzal, hogy elveszed az eletet. Ha o elekarja venni a tied, fegyver van nala, vagy neked ront, na az mar onvedelem, ha akkor olod meg, nem vagy bunos.
2020. okt. 14. 01:29
 2/20 anonim ***** válasza:
77%
Röviden NEM. Fegyverrel akkor támadhatod, ha nála is van, és fenyeget/támad vele, vagy közelharcba kerültök. Alapvetően elkergetni van jogod.
2020. okt. 14. 02:34
 3/20 anonim ***** válasza:
52%
Még mindig nem minden esetben! Várd meg míg a jobbik hatalomra kerül.
2020. okt. 14. 03:39
 4/20 anonim ***** válasza:
50%

Ha megtámad, megtámadhatod, de mégsem. :D Sajnos az önvédelemre és magántulajdon védelmére kiszabott törvények nem a legtisztábbak, neked kell emberileg felmérni a helyzetet, majd ha felmérted, akkor a bíróság dönti el, hogy helyesen cselekedtél-e.

Mondok egy a régi lakhelyemtől nem messze történt sztorit:

Egy 40-es csávó felkelt este, mert mocorgást hallott a konyhájában, kiment, hogy megnézze, a betörő először megdobta valamivel (ez elvileg már támadás) majd el akart szaladni (szóval már elvileg nem önvédelem ha visszatámadsz), a háztulajdonos utána vágott egy kis baltát, amibe bele is halt a betörő. Szerintem helyesen cselekedett, gyerekei voltak a házban, felesége, meg minden értéke persze, de a bíróság annyit kérdezett, hogy mikor meglátta a sötétben az árnyszerű alakot, tudatában volt-e, hogy az ember. Szegény igent mondott, pedig ezen múlt, hogy elítélik-e, ha azt mondja állatnak vélte a sötétben, nem ítélik el.

De egyszer egy rendőrnőt kérdeztem meg, hogy ha megyek barátnőmmel az utcán és egy drogos gyökér nem engem, hanem barátnőmet kezdi el vagy bántalmazni vagy zaklatni, akkor önvédelemnek számít-e ha én kiütöm, az volt a válasza, hogy nem, engem is elítélhetnek, jogilag az a feladatom, hogy hívjam ilyenkor a rendőrséget. :))

2020. okt. 14. 07:10
 5/20 anonim ***** válasza:
81%

már egy 2012-es törvény, BÁRHOGYAN megvédheted magad, ha betörnek hozzád.

Ha lelövöd egy RPG-vel, ott csak fegyverrel való visszaélés miatt fognak megbüntetni.

Sokan nem ismerik a törvényt, és úgy szólnak hozzá:

[link]

2020. okt. 14. 07:24
 6/20 anonim ***** válasza:

Ha ugy tornek be hozzad hogy ejjel van, sotet es nem latod/lathatod hogy csak a lopas a szandeka, vagy az eleted is veszelyezteti, tehat van e nala olyan eszkoz amivel az eletedre törhetne, akkor akar meg is olheted.

Ha viszont nappal valaki bemaszik hozzád es lathatoan nincs nala fegyver,barmilyen eszkoz es nem is vesz magahoz akkor viszont nem olheted meg. Ilyenkor kell aranyosnak lennie a fellepesnek. Tehat csak ugy nem loheted le. Ha mondjuk 10mrol kessel fenyeget akkor sem loheted szet a fejet.

2020. okt. 14. 07:54
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

" A messzi nyugaton tarkón lőhetném egy sörétessel akkor is, ha csak a területemre jön hívatlanul, már ha igazak a legendák, de itthon ez nem működik."

Ahogy írtad, ezek LEGENDÁK!, sehol nem löheted tarkón a betöröt!!!!

Söt egyébként sem löheted le, minden esetben bizonyítani kell, hogy életveszélyben voltál! Még a "messzi Nyugaton" is!!!!!

2020. okt. 14. 08:02
 8/20 anonim ***** válasza:
43%

Nem ölheted meg, csak visszatarthatod és hívhatod a rendőrt, valamint megakadályozhatod, hogy elmenjen. Ha nem bánt, nem támad, nem ölheted meg. Jól is néznénk ki... Még éjjel sem. Ha bántod, garázdaság esetleg önbíráskodás. Ha megölöd, az nincs miről beszélni, az emberölés.

Az új btk. 2013 július 1-óta érvényes.

Azóta igen meg lehet ölni valakit, ha életveszélyesen nekedtámad, meg akar ölni és te életveszélyben érzed magad.

Mondom ezt ügyvédként.

2020. okt. 14. 12:23
 9/20 anonim ***** válasza:
Ha életed, testi épséged nincs közvetlen veszélyben, akkor nem, ugyanis az arányosság a fontos a jogos védelem megítélésében. Persze hogyha késsel, ami az élet kioltására alkalmas, közben rádtámad, akkor fennáll a jogos védelem, és megölheted.
2020. okt. 14. 12:58
 10/20 anonim válasza:

Pl:

Ha az láttod hogy kés vagy valami más van nála,akkor fegyveres betörésnek számít.

Kb annyit jelent hogy feszítővastól kezdve bármi lehet amivel lehet ütni vágni,szóval ha láttod hogy fosztja akkor felszólíthatod hogy hagyja el a házat,és ha nem teszi,és tovább fosztja akkor testi erővel ott tarthatod és kihívod a rendőröket,de amennyiben valami után nyúl (pl kés) vagy bever egyett akkor agyon verheted,vagy ha fegyver vesz elő akkor szabad a gazda,meg is ölheted.

2020. okt. 14. 13:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!