Angliában bárkit behívhatnak esküdtszékbe?
Bárkit, aki 18 és 70 év közötti, büntetlen előéletű helyi lakos. Konkrétan tavaly költöztem itt új lakásba, és egy korábbi lakó alighanem elfelejtett hivatalosan kijelentkezni, ugyanis pont jött a nevére egy behívó. Felbontottam, gondolván ha valami piszlicsáré dolog akkor nem bajlódok vele, de ha komoly a levél, akkor csak szólni kéne a fickónak.
Szóval kiderült hogy egy hétre be kell ülnie az esküdtek közé, és a levél szerint £1000-ig kaphat büntetést aki nem méltóztatik megjelenni (kivéve előre jelzett alapos indok esetén). Egyébként a neve alapján semmilyen online szociális felületen nem találtam meg, úgyhogy végülis a bíróságra kellett bevinnem a levelet és szólni, hogy már nem aktuális a cím.
Amúgy hogy mennyire hülyeség, az részletkérdés. Itt ez egyfajta állampolgári kötelesség, ami az itt élőknek eddigi tapasztalataim alapján teljesen természetes. Ők ebben nőttek fel, hogy ez része az igazságszolgáltatási rendszerüknek, ezt szokták meg.
1
De nem az. Hanem az, hogy hozzá nem értőket, akár alhokolista, iskolázatlan 70 IQ-sokat is ez alapján behívhatnak, hogy valakinek a sorsáról döntsön?
Ez tűnik hülyeségnek.
Egyébként hol élsz?
Nem véletlen több emberből áll az esküdtszék.
Amúgy nem ők döntenek a büntetésről, az természetesen a bíró feladata. Az esküdtszék feladata tulajdonképp az, ha perre kerül az ügy, a vádlott tagad, akkor a vád és a védelem által bemutatott bizonyítékok, a tanúk vallomásai alapján többségi szavazással eldöntik hogy bűnösnek találják-e az embert.
Az elv az lenne hogy mivel véletlenszerűen kerülnek kiválasztásra az esküdtek, gyakorlatilag a társadalom maga is részese az igazságszolgáltatásnak, plusz mivel többen vannak, elkerülhető a részrehajlás. Általában.
Nyilván egyetlen rendszer sem tökéletes, de vannak, akik szerint pont ez az igazságosabb. Pl ilyen rendszerben nem igazán működne, hogy valakit csak azért mentenek fel mert az ügyvéd valami suttyom bizniszt intézett a bíróval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!