Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha az apám örökségét visszauta...

Ha az apám örökségét visszautasítottam, akkor az apai nagyapámtól sem öröklök?

Figyelt kérdés
Az apám elhunyt 2013.-ban az örökséget visszautasítottam, mert nem érte meg elfogadni. A közelmúltban elhunyt az apám édesapja a nagyapám is. Az apám testvérei kaptak idézést hagyatéki tárgyalásra a testvérem és én nem. Apám testvérei szerint nekünk nem jár semmi, mert visszautasítottuk korában az apánk hagyatékát. Most akkor, hogy is van ez?

2020. aug. 4. 06:30
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
100%

Dehogynem hallottam, de mégis, hogyan jön ez most ide!?!?!?

Itt most a nagypapa halt meg, ez egy új ügy! Nem értem, miről beszélsz.

Egyébként ilyen esetben sem az önkormányzat adja meg, hanem a MOKK tudja, hogy melyik közjegyzőnek ki a jogutódja. A kódjukból rá is lehet keresni a MOKK oldalán. Volt már ilyen ügyhöz szerencsém, de itt, ebben a leírásban semmi még csak nem is utal rá, hogy itt bármi ilyesmiről szó lenne.

Ez akkor szokott felmerülni, amikor közjegyzői okiratot záradékoltatni akarunk, és azt csak annál a közjegyzőnél lehet, aki készítette. Na, ha az a közjegyző már nincs (konkrét ügyemben sajnos meghalt), akkor kellett elmenni ahhoz, aki az ő utódja lett.

De még egyszer: hogy ennek mi köze a Kérdező esetéhez, azt még mindig nem értem.

2020. aug. 4. 08:45
 22/26 anonim ***** válasza:
90%

Dehogy köteles kerestetni. Jézusom, szerintem állj le. Akkor keresnek, ha nem találnak senkit. Ha valaki kitölti a papírt, beír teszem azt három örököst, nem fognak kutatni, van-e negyedik. A papíron rajta van az is, hogy a nyilatkozatot büntetőjogi felelőssége tudatában teszi, és hogy milyen következményei vannak annak, ha hamis nyilatkozatot tesz. Ennyi.

Szerintem maradjunk annyiban, hogy megadtam a pontost választ, ami alapján a Kérdező utána tud járni a dolgoknak. Ne okoskodj többet, mert egyre nagyobb butaságokat mondasz.

2020. aug. 4. 08:47
 23/26 anonim ***** válasza:
91%

"Dehogy köteles kerestetni. Jézusom, szerintem állj le. Akkor keresnek, ha nem találnak senkit. Ha valaki kitölti a papírt, beír teszem azt három örököst, nem fognak kutatni, van-e negyedik"

Az a papír, amit kitöltetnek, azzal tudják le a "keresést". Legalább is, mikor gazdasági jogot tanultam, nálunk is többször felmerült a kerestetés, mint a szakmával együtt járó tevékenység. Bár hozzáteszem ez régen volt és nem is olyan irányba mentem tovább végül.

2020. aug. 4. 09:22
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

Ne kombináljatok, marha szimplán az történik, hogy a közjegyző látja, hogy a kérdező apja elhunyt, de odáig még nem jutott el, hogy az apja örökösét vagyis a kérdezőt megtalálja/értesítse

Vagy szimplán elhagyta a levelet a magyar posta

Kérdező, ha tudod mikor van a hagyatéki, menj el! Ha nem, akkor meg egy a közjegyzőket végigcsörgeted és megmondják

2020. aug. 4. 09:41
 25/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, segítséget. Látom az irányt merre induljak és ez így hirtelen remélem elég lesz.
2020. aug. 4. 19:42
 26/26 anonim ***** válasza:
Hogyan alakultak a dolgok, kérdező? Mi változott a kérdés kiírása óta?
2021. jan. 24. 12:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!