Ha az apám örökségét visszautasítottam, akkor az apai nagyapámtól sem öröklök?
Pontosítok: tegyük fel, hogy nagypapának volt három gyereke. Ebből egy a Kérdező apukája, aki már korábban meghalt.
Most tehát örököl a két testvér 1/3-1/3-ot, illetve örököl a Kérdező és a testvére a kiesett apuka helyett 1/6-1/6-ot.
Kérdező! Megtaláltam a közjegyzőkeresőt, fel sem kell hívni őket.
Ezen az oldalon: [link] pipáld be, hogy hagyatéki ügyben keresed az illetékest. Majd írd be a halálozás helyét és dátumát. (Csak a hónap érdekes.)
Ki fogja adni, ki az eljáró közjegyző.
8-as nézz utána jobban.
*A közjegyzőt nem kellett egyébként lefizetni. Ez úgy működik, hogy amikor meghal valaki, akkor aki épp "szem előtt van" (pl. temetést intézte, kórházban eljárt, stb., tehát a papírokon megtalálják), az kap egy jegyzői (tehát nem közjegyzői, hanem önkormányzati) megkeresést, hogy jelentse be az örökösöket, illetőleg az általa ismert hagyatéki vagyont. Ez egy formanyomtatvány, amit ki kell tölteni, és visszaküldeni. Ha ezen hazudtak, az egyrészt okirathamisítás, másrészt pedig a jegyző ez alapján leltározza a vagyont, majd ezt adja át a közjegyzőnek, aki ez alapján jár el.
kivéve, ha a közjegyző eltusolja. Csak hogy egy valami hibádzik: még pedig az, hogy semmiféle keresés nem történt. Ami már az új közjegyzőnek is szemet szúrt.
Hadd ne nézzek utána jobban, jó? :D
Össze-vissza beszélsz, és még értelmetlenül is teszed azt. Milyen ÚJ közjegyző?? Egy közjegyző van az eljárásban: az, aki a halál hónapja és helye szerint illetékes. A JEGYZŐ veszi fel a hagyatéki leltárat, a megkeresést is ő csinálja. És ő egyvalakit keres meg, akinek felelőssége minden örököst bejelenteni.
Egyrészt most csináltam sajnos a saját anyukám ügyében ugyanezt, másrészt meg ügyvédként körülbelül ezer ilyet is láttam már.
15-ös: az önkormányzat (pontosabban a jegyző) azt tudja megadni, akit hozzá bejelentenek.
Honnan a csudából tudnának amúgy az örökösökről? Nem állnak neki nyomozni minden esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!