Ha egy bűncselekmény elkövetője az elkövetés után balesetet szenved, ami által teljes amnézia áll be nála, akkor is büntethető?
Figyelt kérdés
Tehát elkövet valamit, akár fegyveres rablást, akár gyilkosságot. És a tett színhelyéről eltávozva útközben szenved egy balesetet, amit fizikailag megúsz kisebb sérülésekkel, de viszont totál amnéziába esik, azt se tudja magáról, kicsoda, semmi emléke nincs a bűncselekmény előttről. De az 100%-osan bizonyítható, hogy ő tette. Ilyenkor elítélhetik? Vagy ha az orvosok úgy állapítják meg, hogy az amnézia maradandó, akkor kaphat felmentést? Mert elég furcsa lenne valakinek akárcsak pár évet, akár életfogytot ülnie úgy, hogy nem is emlékszik rá, hogy elkövette, sőt semmire azelőttről.2020. júl. 15. 19:15
21/28 A kérdező kommentje:
19: Figyu, minden válaszra kíváncsi vagyok. Olyanokat is zöldpipáztam, amik a büntetés mellett vannak. Avval esetleg nem akarsz megvádolni, hogy azért tettem fel a kérdést, mert én akarok bűnt elkövetni, ami után amnéziát színlelek? Nem lennék meglepve, ebben a kategóriában gyakori az ilyesmi.
2020. júl. 15. 21:27
22/28 anonim válasza:
Csak azokat kellett volna zöldezni, mert a többi rossz válasz
23/28 anonim válasza:
Beszámításnak és belátásnak az elkövetéskor kell meglennie. Hogy utólag nem emlékszik, az a büntethetősége szempontjából irreleváns, bár érdekelne hogy esetleg a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként jelentkezhetne-e.
24/28 A kérdező kommentje:
23: Na meg az vajon lehet-e, hogy emiatt nem börtönbe, hanem elmegyógyintézetbe kerül?
2020. júl. 16. 09:48
25/28 anonim válasza:
Nem, a kényszergyógykezelés itt nem jöhet szóba, mert ahhoz kóros elmeállapot szükséges, az pedig az elkövetéskor nem állt fenn.
26/28 anonim válasza:
Kérdező!
A beszámítási képességnek elkövetéskor kell meglennie. Ha akkor tudta mit csinál, akkor felelősségre vonható.
Az egy más kérdés, hogy ilyenkor fel kell függeszteni a büntetőeljárást a felgyógyulásáig.
Ha nem gyógyulna fel, (marad a kóma), akár be is állhat az elévülés.
27/28 A kérdező kommentje:
És mi van akkor, ha mondjuk nem amnéziás lesz, hanem szellemileg leépült retardálttá válik? Akkor is normál börtönbe küldik?
2020. júl. 18. 11:56
28/28 anonim válasza:
Börtönbe simán. Nyilván nincs ilyen statiszika gondolom, de megkockáztatom a magyar börtönök lakóinak egy jó része szellemileg leépültek már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!