Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha egy bűncselekmény elkövetőj...

Ha egy bűncselekmény elkövetője az elkövetés után balesetet szenved, ami által teljes amnézia áll be nála, akkor is büntethető?

Figyelt kérdés
Tehát elkövet valamit, akár fegyveres rablást, akár gyilkosságot. És a tett színhelyéről eltávozva útközben szenved egy balesetet, amit fizikailag megúsz kisebb sérülésekkel, de viszont totál amnéziába esik, azt se tudja magáról, kicsoda, semmi emléke nincs a bűncselekmény előttről. De az 100%-osan bizonyítható, hogy ő tette. Ilyenkor elítélhetik? Vagy ha az orvosok úgy állapítják meg, hogy az amnézia maradandó, akkor kaphat felmentést? Mert elég furcsa lenne valakinek akárcsak pár évet, akár életfogytot ülnie úgy, hogy nem is emlékszik rá, hogy elkövette, sőt semmire azelőttről.

2020. júl. 15. 19:15
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%
Ha van róla alapos bizonyíték és van orvosi látlelet hogy valóban amnéziás szerintem simán.
2020. júl. 15. 19:24
 2/28 A kérdező kommentje:
1: Márhogy símán felmenthetik?
2020. júl. 15. 19:31
 3/28 anonim ***** válasza:
100%

Ez lehetne egy Jodi Picoult könyv témája. :D Amúgy, ha jól emlékszem, talán a Criminal Minds-nak volt egy ilyen epizódja.

A magyar szabályok szerint büntethető, igen. Itt nincs olyan büntethetőséget megszüntető ok, hogy az elkövető nem emlékszik.

2020. júl. 15. 19:46
 4/28 A kérdező kommentje:
3: Nem tudod, melyik évadban volt? Vagy a címét?
2020. júl. 15. 19:58
 5/28 anonim ***** válasza:
100%
#1 vagyok, úgy értem simán elítélhetik
2020. júl. 15. 20:00
 6/28 anonim ***** válasza:
100%
Ha a cselekmény elkövetésekor rendben volt egészségileg/szellemileg miért mentenék fel elegendő bizonyíték esetén???!!
2020. júl. 15. 20:01
 7/28 anonim ***** válasza:
86%

Érdekes eset:)

Jogilag fogalmam sincs, de most elfilozofáltam rajta.

Szerintem a büntetésnek, bármi legyen is, az elsődleges funkciója a társadalom megóvása és védése kéne legyen. Tehát ha pl gyilkosságot követett el, az azt jelenti, hogy ez a személy képes rá, és mivel egyszer már elkövette, még ha tudatosan nem emlékszik is rá, de könnyen elkövetheti még egyszer egy hasonló szituációban. Vagy szimplán a tény, hogy ez az ember a személyiségéből fakadóan hajlamos ölni/rabolni/erőszakolni/stb.

Ezt az elvet követve pedig, ha nem akarjuk, hogy a bűntett megismétlődjön, akkor szerintem igenis indokolt a büntetés. (Természetesen felvilágosítva az illetőt az ok-okozatról, akár felvételek visszajátszásával is.) Annyi engedményt tennék maximum, vagy annyival árnyalnám a képet, hogy ha pl személyiségében is megváltozik, és ezt több szakember egybehangzóan megállapítja róla, akkor tárgyalhatnak a további enyhítésekről.

2020. júl. 15. 20:02
 8/28 A kérdező kommentje:
7: Másfelől viszont, ha semmire nem emlékszik, és ez örökre így is fog maradni (Ahhoz nem értek, hogy ezt ténylegesen meg lehet-e előre állapítani.), az részben azt a hatást kelti, mintha a bűntett elkövetője meghalt volna a balesetben.
2020. júl. 15. 20:09
 9/28 A kérdező kommentje:
5: De akkor ahhoz miért kellene megállapítani, hogy tényleg amnéziás-e?
2020. júl. 15. 20:09
 10/28 anonim ***** válasza:
100%

"3: Nem tudod, melyik évadban volt? Vagy a címét?"

S03E19, Tabula Rasa.

[link]

2020. júl. 15. 20:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!