Ha egy bűncselekmény elkövetője az elkövetés után balesetet szenved, ami által teljes amnézia áll be nála, akkor is büntethető?
Ez lehetne egy Jodi Picoult könyv témája. :D Amúgy, ha jól emlékszem, talán a Criminal Minds-nak volt egy ilyen epizódja.
A magyar szabályok szerint büntethető, igen. Itt nincs olyan büntethetőséget megszüntető ok, hogy az elkövető nem emlékszik.
Érdekes eset:)
Jogilag fogalmam sincs, de most elfilozofáltam rajta.
Szerintem a büntetésnek, bármi legyen is, az elsődleges funkciója a társadalom megóvása és védése kéne legyen. Tehát ha pl gyilkosságot követett el, az azt jelenti, hogy ez a személy képes rá, és mivel egyszer már elkövette, még ha tudatosan nem emlékszik is rá, de könnyen elkövetheti még egyszer egy hasonló szituációban. Vagy szimplán a tény, hogy ez az ember a személyiségéből fakadóan hajlamos ölni/rabolni/erőszakolni/stb.
Ezt az elvet követve pedig, ha nem akarjuk, hogy a bűntett megismétlődjön, akkor szerintem igenis indokolt a büntetés. (Természetesen felvilágosítva az illetőt az ok-okozatról, akár felvételek visszajátszásával is.) Annyi engedményt tennék maximum, vagy annyival árnyalnám a képet, hogy ha pl személyiségében is megváltozik, és ezt több szakember egybehangzóan megállapítja róla, akkor tárgyalhatnak a további enyhítésekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!