Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Idézhet a hatóság, akkor is,...

Idézhet a hatóság, akkor is, ha nem csináltam semmit, meg nem láttam semmit?

Figyelt kérdés

Ma jött a Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztály, nyomozó részlegéről egy levél, hogy idézés "tanú" részére, valamint egy három oldalas tájékoztatás az elektronikus kapcsolattartásról.

Az idézésen rajta van a szervkód, az ügyszám, amit nem írok, mert ezt nem lehet, viszont van egy kötöjel és azután 83 szám van irva, ami azt jelenti, hogy az én idézésem a 83. irat abban az ügyben, valamint irva van, hogy 2020.bü. Az ügyintéző neve, telefonszáma és, hogy "örgy".

2020. március 2-án jártam Székesfehérváron valóban, előtte csak 2018-ban, és azóta sem. Tehát idén jártam, hétfő volt úgy tudom és én a bevásárlóközpontban nézegettem meg kirándulni mentem a várost nézni, a külvárost és délután voltam a művelődési házban ahol ahol az egyik klubteremben ingyenes előadás volt megnéztem egy előadást, aztán jöttem.

Este 7-kürűl mentem is, hogy hazaérjek éjjfélre.

Tisztában vagyok azzal, hogy ilyenkor azt szokták mondani, hogy nem-e láttam esetleg valamit, szemtanú nem-e voltam.

Nem láttam semmi furcsák egész nap, semmi bűnt, gyanusat, mégcsak egész nap rendőrt sem nagyon az utcán. És én sem csináltam semmit.

Ellenem jelenleg egy büntetőeljárás folyik Békés megyébe, valamint a saját városomban is voltam már tanúskodni, meg csináltam egy-két dolgot ami miatt felfüggesztett alatt vagyok, de én ott Székesfehérváron nem láttam és nem csináltam semmit.

13.00-ra szól az idézés. Én ma felhívtam a nyomozó urat, aki az ügy intézője, tudtam, hogy telefonban nem ad ki semmit, de gonfoltam megpróbálom, mert nagyon kíváncsi vagyok. Felvette a telefont, mondtam ki vagyok, annyit mondott, hogy azért idézett 13.00-re, mert tudja ugye, hogy Debrecenbe lakok. Kérdeztem, mégis miről vsn szól, de azt mondta, hogy ezt így telefonba nem mondhatja, menjek el, amikor oda van irva és megbeszéljük miről van szó, gyorsan megirjuk a jegyzőkönyvet és hamar végzünk. Ezt mondta a nyomozó, de nagyon rendes emberi nyugodt hangon és csend is volt a háttérbe.

Ha én ott nem láttam semmit, mert emlékeznék, hogy ha láttam volna gyanúsat, de nem!

Ráadásul semmi rosszat sem csináltam, akkor miért idézhetnek?

Idézhetnek azért is, mert nem láttam, nem csináltam semmit, de hasonló történt amiért már voltam gyanusított és egy hasonló eset történt ott is?

2020. júl. 8. 14:38
 1/10 A kérdező kommentje:
Elnézést azért a pár helyesírási hibáért.
2020. júl. 8. 14:41
 2/10 anonim ***** válasza:

Idézhetnek. Ahogy már írtuk, a rablási ügyeddel szintet léptél, bekerültél az éves TOP 5000 gyanúsított közé (akikből több mint négyezret le is tartóztatnak), rájuk már bűnügyi elemzők dolgoznak.

A 2018-as 10 hónap felfüggesztetett szabadságvesztésed próbaideje alatti ügyekről már írtál, számolj arra is, az igazi nagy pech az lenne számodra, ha 2014-es 6 hónap felfüggesztetett szabadságvesztésed próbaideje alatti még nem elévült ügyet is felderítenének.

Btk.

A büntethetőség elévülése

26. § (1) A büntethetőség - a (2)-(3) bekezdésben meghatározottak kivételével, illetve az egyes bűncselekmények elévülésének kizárásáról szóló törvény eltérő rendelkezése hiányában - elévül a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év elteltével.

...

27. § Az elévülés kezdő napja

a) befejezett bűncselekmény esetén az a nap, amikor a törvényi tényállás megvalósul,

...

28. § (1) * Az elévülést félbeszakítja a bíróságnak, az ügyészségnek, a nyomozó hatóságnak, illetve nemzetközi vonatkozású ügyekben az igazságügyért felelős miniszternek vagy a külföldi hatóságnak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik.

2020. júl. 8. 15:25
 3/10 A kérdező kommentje:

Értem.

De most a Sz.fehérváriakat ez nem érdekli, nyilván tudják a bűnügyi nyilvántartás alapján, biztos belenéztek az adatlapba amikor írták az idézést, de őket a más városban történt "rossz" multam nem érdekli.

Majd azt a Békéscsabai Járásbíróságnak van illetékessége elbírálni.

Az most csak jelen, hogy vádlott vagyok egy másik ügybe, az nem biztos, hogy el is ítélnek.

Nyilván Fehérváron is tudják, lehet mondják, lehet nem hogy sajnos nem szép dolgokat is csináltam, de őket az adott ügy fogja érdekelni.

Ő maga mondta.a telefonba, hogy csak megírjuk gyorsan a jegyzőkönyvet és hamar végzünk. Csak ez nekem egy egész napomba kerűl. De legalább a vonatjegyet kifizetik, gondolom utólag, mert az van irva, hogy a hatóság megállapítja és megtéríti csak be kell mutatni.

Azért, ha lehet ne kötekedő, hanem joghoz értő normális emerek válaszát várom.

2020. júl. 8. 16:59
 4/10 anonim ***** válasza:

Azért idéznek be tanúnak, mert a művelődési házból pont akkor loptak, amikor arra jártál, valószínűleg az öltözőből.

A bűnügyi elemzés már rögzített a rendőrség integrált rendszerében ilyen jellegű lopások egyik lehetséges elkövetőjeként (hasra ütésre azt tippelem, hogy pont oktatási, kulturális intézmények, sport központok öltözőire specializálódott rendőrség által ismert "szakember" az országban kb. egy tucat lehet. Egyszerre pedig ebből egy helyen egynél több személy sincs soha.

Oké, hogy a művelődés, sport iránti érdeklődésed határtalan, de a múltaddal neked nem ajánlott ezen intézményeket látogatni, mert olyan peches vagy, hogy mindig pont akkor lopnak, amikor arra jársz, a rendőrség meg mindig rád gyanakszik, a céljuk, hogy ne csak TV-ből láss börtönt.

Bűnügyi elemzés hatályos ORFK utasítása:

[link]

2020. júl. 8. 17:28
 5/10 A kérdező kommentje:

Hogy a művelődési házban van-e felszerelve kamera vagy nincs, nem tudom, de ki volt irva, hogy kamerával megfigyelt terület. Azt tudom, hogy itt a Debreceni müvelődési központban (Kölcsey), minden folyosó sarkán van kamera.

Az lehet, hogy ott jártam és eszükbejutottam, mert akkor volt valami és a beszédkontaktusommal pszichikailag le akarnak ellenőrízni, hogy én voltam-e, mert ha a kérdésekre feszülten válaszolok akkor gyanús, ha nyugodtan, akkor nem gyanús, gondolom én. De én nyugodt vagyok, nyilván érdekel miről lehet szó, de majd ott megtudom.

2020. júl. 8. 17:49
 6/10 anonim ***** válasza:

Persze, idézhet.

Miden joga megvan hozzá.

Akinek a jelenléte a az eljárási cselekménynél kötelező, azt idézi a hatóság.

Azt Neked kell tudni, hogy miért idézhetnek, a hatóság csak úgy nem idéz senkit.

Láthattál vagy halhattál valamit, ami miatt a tanúkénti meghallgatásod indokolt.

Menj el és majd ott megtudod.

2020. júl. 8. 17:57
 7/10 A kérdező kommentje:

Egyébként idézésre kötelező megjelenni, de lehet kérni a lakóhelyünkön lévő rendőrkapritányságon a kihallgatást, de akkor telefonon meg kell beszélni, hogy a nyomozó leküldi az iratokat ide, itt kihallgatnak, és innen visszaküldik oda. Van ilyen, hogy ne kelljen odautazni, de szerintem ezt nem fogja megengedni a nyomozó. Gondolom én.

Az érdekel, hogy mi az, hogy 83. irat az idézésem, mi volt vajon az a 82 irat, annyi tanú?

Épp azt néztem, hogy a Bcs ügybe az össz keletkezett irat 776 oldal és csak 123 irat keletkezett.

Vastag lehet az a mappa már, de csak mint tanút akar kihallgatni, hamar végzek legkésőbb 16 óráig biztos, mert addig vannak. Gondolom nem vert át. Korrekt emberek ők, nem hazudoznak az embereknek. És még rendes is volt a beszéde alapján.

2020. júl. 8. 17:57
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm neked is utolsó.

Én valami közlekedési balesetre gondolok, ami bűncselekménynek minősülhet ,de azt sem láttam. A művházban az előadást néztem egy ideig, semmit nem csináltam, nem is láttam.

Esetleg a városban, hogy sétálgattam egy részen, lehet azelőtg egy órával történt ott valami és akik azután jártak arra nem-e láthattak valamit.

Olyan is volt, hogy valaki kirabolt egy kisboltot és az volt xy időben, de akik a rendőrség felhívást tett közzé, hogy akik az azt megelőző egy órában a környéken jártak, jelentkezzenek.

Olyan is lehet hogy ott jártam xy utcában és egy vagy két óra mulva történt ott valami és aki ott járt előtte mindenkire kíváncsiak.

Ezt tudom még elképzelni.

2020. júl. 8. 18:06
 9/10 anonim ***** válasza:

"Az érdekel, hogy mi az, hogy 83. irat az idézésem, mi volt vajon az a 82 irat, annyi tanú?"

Olyanokon kattogsz, ami most még értelmetlen.

Tök mindegy milyen iratok vannak, amíg tanú vagy.

Majd ha gyanúsított leszel, akkor kell ilyenekkel foglalkoznod! De addig nem.

Ha a tanúvallomásoddal bármi GEBASZ van, akkor majd meghallgatnak többször vagy szembesítenek.

2020. júl. 8. 18:07
 10/10 anonim ***** válasza:

Azon az iktatószámon most több bűncselekmény iratai vannak. Ha majd lesz ezek valamelyikének elkövetőjeként szóba jöhető személy, akkor majd elkülönítik ennek iratait új iktatószámra.

Te tudod a legjobban, kaptál már elkülönítésről levelet másik rendőrkapitányságtól. (Ezzel jelezték, hogy hamarosan náluk gyanúsított leszel, már a hivatalos gyanúsítás előtt, hogy kicsit elrontsák a pünkösdi hétvégéd.)

40/2017. (XII. 29.) ORFK utasítás

az Iratkezelési Szabályzatról *

378. * Bűnügyek elkülönítésekor új bűnügyi iktatószámot kell létrehozni, amelyet az elkülönítésről szóló határozatban meg kell jelölni, és az alapügyből az elkülönített ügyben is szükséges iratok hiteles másolati példányait az így létrehozott bűnügyi számhoz tartozó alszámokra kell iktatni.

2020. júl. 8. 18:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!