Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Társasházban mi szabályozza a...

Társasházban mi szabályozza a kutya és a gázpalack / gáztűzhely tartását?

Figyelt kérdés

Én úgy tudom, gáztűzhelyet egyáltalán nem lenne szabad működtetni, de ez már régi ismeretem, lehet, hogy azóta változott.

Valaki tudja esetleg a jogi hivatkozást, ahol e két dolgot szabályozzák? megköszönném

ma 12:44
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
A társasház tűzvédelmi szabályzatát nézd meg. Ha nincs bevezetve a gáz a társasházba, akkor nem hinném, hogy lehetne gázpalackról működtetni egyet.
ma 12:57
 2/7 anonim ***** válasza:

A gázpalackot és gáztűzhelyet a társasházakra vonatokozó tűzvédelmi szabályok rendezik, a kutyát meg a társasház saját házirendje.

Ha 3-nál több szintes és 10-nél több lakású a társasház akkor kell legyen saját tűzvédelmi házirend is.

Lakásban gáztűzhely akkor használható - palackos, vezetékes is - ha van a konyhán közvetlen és nyitott szellőző. Ha alapból elektromos főzésre van kialakítva akkor előbb a levegő pótlást kell megoldani és utána lehet a gáztűzhely - ha nem tiltja valami más abban az épületben. A mi konyhánkon 2db 10cm átmérőjű luk van az ablak fölött és csak egy ráccsal van befedve az levegő állandó szabad áramlása miatt.

ma 13:08
 3/7 A kérdező kommentje:

1 - nincs bevezetve, és pont ezért gondolkodtatott el engem is, mert 2-3 lakó csak behozta a palackos gázt és nem hagy nyugodni. sajnos láttam már ferobbanni egyet és kivitt minden ablakot. és ez még viszonylag jól sült el.

2 - igen, ez 4 szintes és 72 lakásos. hát tűzvédelmi rendet még nem láttam, de gondolom, ennek jogszabályon kell alapulnia és minden társasház olyat hoz magának, amilyet szeretne.

Igen, alapból elektromos tűzhely van kialakítva minden lakásban. Arról a bizonyos lyukról fogalmam sincs, de nem túl valószínű, hogy léteznének, mert akkor már szó esett volna erről.

Tudsz esetleg jogszabályt?

ma 13:39
 4/7 anonim ***** válasza:
Közös képviselőt, gondnokot kérdezd meg. Nyugodtan megemlítheted a gázpalackot.
ma 13:43
 5/7 A kérdező kommentje:
az a baj, hogy tőlem kérdezi :)
ma 14:27
 6/7 anonim ***** válasza:

Ezt a közös képviselőnek, különös tekintettel az 5.§.-ban írtakra:

[link]

[link] (1.pont)

"Gázpalack használata és tárolása tilos olyan földszintesnél magasabb építményben, ahol az esetleges gázrobbanás a tartószerkezet összeomlását idézheti elő.”

ma 16:44
 7/7 anonim ***** válasza:

A lakásom egy 64 lakásos tömbben van, 4 lépcsőház, 16 lakás mindegyikben.

3 szintes téglaépület.

A gáz be van vezetve, ennek ellenére a nyugdíjas nénikéknél gázpalack van mindenhol szinte.

ma 18:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!