Mi minősül rasszizmusnak?
Hivatalosan mi számít rasszizmusnak?
Ha például közlök egy tényt, ami valós adatokon alapul, az rasszizmus?
például: [link]
Vagy ha leírom, hogy a fehér ember hány bennszülöttet ölt meg, akkor az rasszizmus? Ha pont ugyanezt, de fordítva írom, hogy egy adott kisebbség hány fehér embert ölt meg, akkor az rasszizmus? (Mert ugye minden népcsoportot ért már sérelem egy másiktól.)
Mitől függ, hogy mi rasszizmus és mi nem?
"úgy tűnik, hogy egyes népcsoportok elleni előítéletek rasszizmusnak minősülnek, míg ugyanazon előítéletek fordítva nem azok."
Ez így van. Mivel, mint mondtam, ezek az előítéletek nem vákuumban léteznek, és nem önmaguktól rasszisták, hanem a kontextusuktól. Ha a kontextus más a feketékre és a fehérekre nézve az USA-ban, akkor más fog rasszizmusnak számítani. Ezért kellene azt felfogni először is, hogy a rasszizmus nem egyedi, izolált esetekre vonatkozik, hanem átfogó társadalmi rendszerekre. Ha ez megvan, akkor nagyon könnyű megérteni.
#12: A hozzászólásodból azt látom, hogy te is rasszista vagy.
Van-e nagyobb rasszizmus annál, hogy azt állítjuk, hogy csak a fehér ember lehet rasszista?
Rasszizmus, az az egyik legalapvetőbb önvédelmi forma.
Védekezés a tőlünk eltérő, számunkra fenyegető, és ártalmas elemektől.
#12!
Mi a különbség az előítélet és a tapasztalat között?
Ha egy népcsoportra jellemző (vagy jellemzőbb másoknál) valami, az tapasztalat.
Ha te mész megsimogatni a medvét, mert egy cuki állat, akkor szét fog tépni.
Ha én próbálom elkerülni a medvét, akkor nem vagyok medve-rasszista, csak tudom, hogy veszélyes. Ha tudom, hogy veszélyes, de bizonygatni akarom, hogy nem vagyok medve-rasszista, akkor szimplán hülye vagyok.
Ha engem megtámad a medve, de lelövöm, akkor nem medve-rarriszista vagyok, csak mentettem az életemet.
De akkor sem vagyok medve-rasszista, ha véletlenül elcsapom egy kamionnal.
Ameddig nem azért ölöm meg, mert utálom a medvét, addig nem vagyok rasszista.
Nem mondtam olyat, hogy csak a fehér emberek lehetnek rasszisták.
De tök mindegy, minden ilyen kérdésnél ugyanazokat a propaganda pontokat ismételgetitek, semmi értelme magyarázni nektek. Az a gond, hogy a rasszizmust átlátni sok ismeretet igényel, mivel egy komplex rendszert alkot. Sokkal egyszerűbb rávágni azt, hogy "de azok az igazi rasszisták akik ebben rasszizmust látnak", mert ahhoz csak egyetlen esetet kell ismerni, nem ezret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!