Beköltözhetek a házba?
Van egy ingatlan 3 szoba konyha fürdő. Jelenleg apám lakja. A testvérem és én vagyok a tulajdonos. A testvérem közölte, hogy nem költözhetek be se most, se később. Apám halála után is csak akkor, ha kifizetem az ő részét. Addig nem! Ahogy ő fogalmazott : ez a szabály! Mármint az ő szabálya.
Mérgemben arra gondoltam, hogy a 8 éves gyerekemre ajándékozom a részem és csessze a testvérem.
Mondhatja, de jogilag semmi köze hozzá.
Ha kizár akkor hívhatod a rendőrséget.
Bekoltozhetsz, a te tulajdonod lesz felig. De a testvered meg indithat pert a kozos tulajdon megszuntetesere. Igy el lesz arverezve, a fele penzt megkapod es ki kell koltoznod.
Viszont ha nem akarja eladni akkor nem tilthatja meg hogy ott elj.
Annyit tudok még, hogy lakbért kérhet , mivel a közös helységet használom. Konyha , fürdő.
Köteles vagyok elfogadni a nyomott árat?
Ez nem egészen úgy működik, hogy te fogod magad és beköltözöl, még ha részben a te tulajdonod is az ingatlan. A testvéred birtokon belül van, tehát ha te oda önkényesen bemész, akkor szabálysértések és bűncselekmények sorozatát követheted el. Sajnos az itt válaszolók nem mindig vannak tisztában a jogi háttérrel, és az "ha az enyém, akkor bármit megtehetek" természeti törvényt akarják alkalmazni.
Persze a tulajdonjogod megvan, azt nem vitathatja el senki, de ez nem jogosít fel arra, hogy azt csinálj, amit akarsz. Ha a testvéred korlátoz a tulajdonod használatában, akkor cserébe te díjat követelhetsz tőle. Ha nem tudtok megegyezni, akkor marad a bíróság, mint minden vitás ügyben. De az önkényes emberkedést semmi esetre sem javaslom.
Azt nem tudom, miért vetődött fel, hogy elajándékozod a részed, azzal te előrébb nem vagy és azt új tulajdonosnak sem lesz több joga, mint neked volt.
# 13
Lakbért nem, túlhasználati díjat esetleg, de ha 50-50%-ban vagytok tulajdonosok és egyikőtök sem használja szignifikánsan többet a közös helyiségeket, akkor ilyenről sem lehet szó.
Túlhasználati díjat éppen hogy te kérhetsz, ha ő akadályozza a te használatodat.
14es. Hagyateki utan, miert ne koltozhetne be? Semmi sem tiltja hogy hasznalatba vegye a hazat, hisz 50%ban tulajdonos.
Az mas kerdes ha ez a testvérnek nem tetszik, vannak a kezeben lehetosegek, hisz szinten 50%os tulajdonos.
De a kérdező semmilyen torvenyt nem sertene a bekoltozessel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!