Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Beköltözhetek a házba?

Beköltözhetek a házba?

Figyelt kérdés

Van egy ingatlan 3 szoba konyha fürdő. Jelenleg apám lakja. A testvérem és én vagyok a tulajdonos. A testvérem közölte, hogy nem költözhetek be se most, se később. Apám halála után is csak akkor, ha kifizetem az ő részét. Addig nem! Ahogy ő fogalmazott : ez a szabály! Mármint az ő szabálya.

Mérgemben arra gondoltam, hogy a 8 éves gyerekemre ajándékozom a részem és csessze a testvérem.

2020. jún. 27. 11:17
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Mondhatja, de jogilag semmi köze hozzá.

Ha kizár akkor hívhatod a rendőrséget.

2020. jún. 30. 10:06
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Bekoltozhetsz, a te tulajdonod lesz felig. De a testvered meg indithat pert a kozos tulajdon megszuntetesere. Igy el lesz arverezve, a fele penzt megkapod es ki kell koltoznod.

Viszont ha nem akarja eladni akkor nem tilthatja meg hogy ott elj.

2020. jún. 30. 10:06
 13/17 A kérdező kommentje:

Annyit tudok még, hogy lakbért kérhet , mivel a közös helységet használom. Konyha , fürdő.

Köteles vagyok elfogadni a nyomott árat?

2020. jún. 30. 10:18
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem egészen úgy működik, hogy te fogod magad és beköltözöl, még ha részben a te tulajdonod is az ingatlan. A testvéred birtokon belül van, tehát ha te oda önkényesen bemész, akkor szabálysértések és bűncselekmények sorozatát követheted el. Sajnos az itt válaszolók nem mindig vannak tisztában a jogi háttérrel, és az "ha az enyém, akkor bármit megtehetek" természeti törvényt akarják alkalmazni.

Persze a tulajdonjogod megvan, azt nem vitathatja el senki, de ez nem jogosít fel arra, hogy azt csinálj, amit akarsz. Ha a testvéred korlátoz a tulajdonod használatában, akkor cserébe te díjat követelhetsz tőle. Ha nem tudtok megegyezni, akkor marad a bíróság, mint minden vitás ügyben. De az önkényes emberkedést semmi esetre sem javaslom.

Azt nem tudom, miért vetődött fel, hogy elajándékozod a részed, azzal te előrébb nem vagy és azt új tulajdonosnak sem lesz több joga, mint neked volt.

2020. jún. 30. 10:19
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

# 13

Lakbért nem, túlhasználati díjat esetleg, de ha 50-50%-ban vagytok tulajdonosok és egyikőtök sem használja szignifikánsan többet a közös helyiségeket, akkor ilyenről sem lehet szó.

Túlhasználati díjat éppen hogy te kérhetsz, ha ő akadályozza a te használatodat.

2020. jún. 30. 10:35
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

14es. Hagyateki utan, miert ne koltozhetne be? Semmi sem tiltja hogy hasznalatba vegye a hazat, hisz 50%ban tulajdonos.

Az mas kerdes ha ez a testvérnek nem tetszik, vannak a kezeben lehetosegek, hisz szinten 50%os tulajdonos.

De a kérdező semmilyen torvenyt nem sertene a bekoltozessel.

2020. jún. 30. 11:55
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Ha közös és beköltozol, akkor vagy még veszed vagy lakbért fizetsz mivel nem csak a tiéd így nem is viselkedszhetsz úgy mint ha a tiéd lenne. 😮
2020. júl. 2. 15:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!