Beköltözhetek a házba?
Van egy ingatlan 3 szoba konyha fürdő. Jelenleg apám lakja. A testvérem és én vagyok a tulajdonos. A testvérem közölte, hogy nem költözhetek be se most, se később. Apám halála után is csak akkor, ha kifizetem az ő részét. Addig nem! Ahogy ő fogalmazott : ez a szabály! Mármint az ő szabálya.
Mérgemben arra gondoltam, hogy a 8 éves gyerekemre ajándékozom a részem és csessze a testvérem.
Haszonélvezet? Attól, hogy van egy tulajdoni részed, de az a ház lakott, még nem biztos, hogy oda egyáltalán beléphetsz.
Sajnos árveréseken is adnak el lakott házat, a tulaj be sem mehet, a lakót meg csak a bíróság dibhatja ki csúnyán mondva.
A tulajdonjog nem egyenlő a haszonélvezettel.
A haszonélvező felhatalmazással bír arra, hogx a lakást maga használja, oda a tulajdonos is csak a haszonélvező hozzájárulásával léphet be.
A tulajdonos csak a házzal rendelkezhet, pl eladja, megterheli stb
Apám halála után nem lenne rajta haszonélvezete. Én azon húztam fel magam, hogy a halála után se költözhetek oda, csak ha kifizetem.
Az egész abból indult, hogy ház eladás és új vétele között oda költöztem volna pár hónapot, de ez már nem aktuális.
A hozzáállása még aktuális.
De gondolom akkor, ô se jár area, nem?
Vagy ô "megteheti" mert csak?
Egyikünk se rászoruló. Ő külföldön él amikor haza jön, akkor pár napot ott van. A férjemnek pedig van egy nagy háza. Ezt akartuk eladni. Hosszú távon eszembe se jutott oda költözni, de a testvérem még a gondolatát is tiltja.
És én vagyok a rossz , mert eszembe jutott.
És ki mondta hogy ő parancsol?
Senki.
Ha apad most haszonelvezokent lakja akkor o donti el kit enged be es kit nem.
Halala utan bekoltozhetsz, de a testvered meg kerheti a birosagtol hogy szuntessek meg a kozos tulajdont igy elarverezik nyomott aron. Szoval eletvitelszeruen nem fogsz tudni ott lakni ha a testvered nem egyezik bele. Ezert a legjobb megoldas ha edesapatok meghal, eladjatok es felezitek a penzt.
1. Tudom, hogy a haszonélvező dönt. Engem apu halála utáni “szabálya” idegesített fel.
2.Úgy tudtam, ha biztosítók a testvéremnek egy szobát, akkor ott lehetek.
Jogilag akkor beköltözhetnék apám halála után, vagy tényleg mondhatja a testvérem, hogy tilos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!