Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ilyenkor kit vesznek elő?

Ilyenkor kit vesznek elő?

Figyelt kérdés

Ha a boltban egy túlerőltetett polc leszakad, ezzel sérülést okozva a vásárlónak és feljelentik az üzletet kit vesznek elő?

Az eladót aki kipakolta, vagy az üzletvezetőt aki kitalálta/beleegyezett, hogy oda legyen pakolva?

2020. jún. 6. 18:23
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha a bolti dolgozónak azt mondják, hogy rakja meg a polcot és ő mindent egy polcra tesz, ami leszakad ő a felelős. A felelôs mindig az (is) lesz akinek a cselekvősége okán történik a bakeset, majd csak ezután jön esetleg a vezetője. Nyilván egy rossz szerkezetű ház összeomlása miatt nem a kőműves lesz a hibás ha a tervezô a bűnös. De ha pl tudja, hogy anyaghibás gerendát épít be, akkor ezért ő is felel. Nem lehet amögé bújni, hogy a főnök mondta.
2020. jún. 7. 21:24
 12/14 anonim ***** válasza:

#10, #11-nek:

Nem vagy jártas az építő-iparban. Egy új építésű födémét is simán be tudja szakítani az építő-anyag. Egy zsák habarcs vagy vakolat 40Kg. Egy raklapon 30-35 zsák fér el, tehát legalább 1,2 TONNA!

A 30x30-as burkolólap súlya 1,5 négyzetméterenként kb 25 kg, a csempéé kb 13 kg. Mondjuk 48 nm esetén CSAK a járólap súlya ugyanannyi, mint a habarcs vagy a vakolaté. 1,2 tonna.

A raklapok alapterülete kb 1négyzetméter, tehát mindössze 2 négyzetméter területre 2,4 tonna terhelés kerülne!

Ezt azért vezettem le neked, hogy fel tudd mérni a viszonyokat. Az a "semmiségnek" tűnő két raklapnyi anyag brutális terhelés. És nem két raklapnyi szokott lenni.

Ha én utasítom a segédmunkásokat hogy hordják fel a lakásba raklapokra az anyagokat, de nem ellenőrzöm hogy a raklapokat hová helyezték, és ennek következtében megsérül vagy beszakad a födém, akkor ÉN leszek a hibás!

Az építtető első kérdése az lesz a segéd-munkásokhoz, hogy KI MONDTA HOGY EZT CSINÁLD?!

És ekkor jövök képbe ÉN!

Ha én odamegyek, és a raklapokat a teher-hordó falak tövébe rakatom a gerendázat elhelyezkedéséhez igazítva, akkor "röhögve" kibír akár 8-10 raklapot is. A szoba közepén már lehet hogy 3-at sem!

Ugyanez vonatkozik egy eladónak kiadott utasításra is!

Ki mondta neki hogy azt csinálja? Tehát AZOKAT, és ODA rakja?

Ha utasításra tette és nem önállóskodott, akkor SEMMIFÉLE felelősség nem terheli. A beosztása nem terjed ki a kockázat mérlegelésére! Az a jó fizetésű felettese dolga!

2020. jún. 8. 22:17
 13/14 anonim ***** válasza:

Ismét #10:

Ha joga lenne a kiadott munka kockázatait mérlegelve felülbírálni az elvégzendő feladatot, akkor mi a francnak kellene agyon-iskolázott felettes?

A felelősség ezé, aki a munkavégzést elrendelte.

2020. jún. 8. 22:23
 14/14 anonim ***** válasza:

Újfent #10:

Egy kivétel van ez alól, és az nem tartozik ide, csak érdekességképp jegyzem meg:

Minden több személyt egyszerre foglalkoztató munkahelyen kell alkalmazni műszak-vezetőt. Ha a főnök vagy maga a tulaj hülyeséget beszél, akkor azt a művezetőnek azonnal felül kell bírálnia. Az ő felelőssége a munkafolyamatok ellenőrzése.

Ha tudható hogy baj lesz abból amire a tulaj utasítást ad, de a művezető nem mer visszaszólni, akkor ő fog felelni. Vele szemben elvárható követelmény a veszélyhelyzet felismerése és elhárítása. Ez lényegében az egyik feladata.

2020. jún. 8. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!