Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Talált 100 dolláros. Ez nem...

Talált 100 dolláros. Ez nem lesz bűncselekmény így?

Figyelt kérdés

A plázában egy étterem székénél az űlésen ott volt kettő darab 100 amerikai dolláros bankjegy, gondolom kiesett. Én felvettem, eltettem, természetesen be van az ételudvar kamerázva és rögzítette, hogy én találtam ilyet. Most, hogy ez nálam van, bajban vagyok, de mégsem, mert 7-8 napon belűl ha leadom, akkor nincs gond, ha nemadom le, megbüntetnek.

Itt jön a lényeg: Kékes színű és hoszabb mint a Magyar forint, kicsit vékonyabb, de mindkettőn tök ugyanaz a sorszám van és nem olyan érdes pénzpapírból van, hanem rendes sima papírból. Most, ha ez eredeti, le kell adnom, mert ha nem, a kamera felvett, akkor gond lesz. Ha csak reklám és odaállítok a rendőrségre, hogy leadom, kiröhögnek, hogy ez nem is eredeti csak egy darab papír.

Azt gondoltam, hogy egy pénzváltónál (change) , ha megkérdezném, hogy ezek a bankjegyek eredetiek vagy sem, az még önmagában nem bűncselekmény, hogy azt hiszi a pénzváltó, hogy hamisítottam vagy mi a franc? Elmondanám, hogy soha nem volt még dollár a kezemben és nem tudom, hogy eredeti e, mert ha igen akkor leadom, ha nem akkor egy vacak papír és kidobom. Ha pénzváltónál leellenőríztetem, akkor nem bűncselekmény? Mert aztán annak alapján, hogy eredeti vagy sem, az előbb leírtak alapján cselekszem.

2020. jan. 29. 12:04
 1/9 anonim ***** válasza:
92%
Vélhetően hamis volt, direkt hagyták ott és rejtett kamerával felvették, hogy mi volt a reakciód.
2020. jan. 29. 12:30
 2/9 anonim ***** válasza:
43%

Túlgondolod a dolgot...

A kamerát akkor nézik vissza, ha valami gond van. (de ez nem az).

A talált pénz esetében - bár a jog szerint le kellene adni - a gyakorlatban 30 napig "őrzik", aztán bekerül az államadósság alapba (gyakorlatban meg valaki jól jár / szétosztják egymás között).

Szóval ha nem adod le sem leszel felelősségre vonható, ahhoz az elvesztőnek kell bizonyítania, hogy azok az ő banjegyei voltak, ehhez pedig ismernie kell mindkét bankjegy összes azonosítószámát. Ha ez meg is lenne sem vagy még mindíg vádolható, ugyanis azt is mondhatod, hogy te is elhagytad a későbbiekben, csak még nem jelentetted be.

A pénzváltóknál 300 ezer ftnyi váltás alatt nincsen igazolványos azonosítás, sem másféle azonosítás, a gyakorlatot pedig egyik sem követi, hogy rendőrt hív meg felfordulást csinál magának sé plusz papírmunkát azzal, ha nemjó pénzt akarnak nála váltani, hanem egyszerűen visszaadják, és max annyit mondanak, hogy ezzel máshol próbálkozzál.

Szóval amit találtál a tiéd! Élvezd ki!

A becsületlovagok meg kezdhetik a lepontozásomat (nettó lesz..om)

2020. jan. 29. 12:43
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ès rákerestél már a neten, hogy egy 100 dolláros hogyan néz ki?

Habár amerikai dollárból még egyetlen egy sem lett vissza vonva, így akár totál eltérö is lehet mint a hagyományos dollár.

[link]

Lehet nem is amerikai dollár, hanem mondjuk jamaikai vagy más ország pénze.

DE amiért gondolom, hogy játék pénz csak mert olyan nincsen, hogy a sorszáma ugyan az a pénznek.

2020. jan. 29. 12:48
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem csak fantáziapénz lesz. Se szeri se száma az ilyeneknek. Ugyanakkora, mint a rendes dollár, de csak játék, rá is van írva, hogy "not legal tender". Nekem is van belőle egy csomó otthon.
2020. jan. 29. 13:28
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Én postán dolgoztam, és a hamis ötezrest is bevontuk. Találkoztam vele. Ugyanez a szabály a váltókra is: kötelességük bevonni a hamis pénzt. Ha két azonos sorsám van, akkor bizony az hamis-, vagy játékpénz.
2020. jan. 29. 14:48
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Tehát ebből nem lesz legálisan pénzed: ha megpróbálod értékesíteni, akkor megszívod. A rendőrségen kell leadnod, veszteség úgysem ér téged, de ha váltónál adod le, akkor rád foghatják, hogy megkísérelted értékesíteni, ami bűncselekmény.
2020. jan. 29. 14:54
 7/9 anonim ***** válasza:
bedugod egy UV lámpa alá és kiderül eredeti-e
2020. jan. 29. 16:24
 8/9 anonim ***** válasza:

Amúgy sorszám kitakarásával nyomhatnál egy képet róla, lehet egyből lejön mindenkinek, hogy játékpénz.

Ben Franklin van rajta rendesen?

2020. jan. 30. 09:28
 9/9 A kérdező kommentje:
Egy pénzváltóba bementem és mondtam, hogy találtam két darab 100 dollárost, meg szeretném kérdezni, hogy eredeti vagy játék, ha eredeti, leadom, ha játék, akkor egy darab papír, kidobom, mert értéke nincs. A nő el sem vette, már mondta is, hogy ez csak fénymásolt, azért odaadtam, megnézte és mindta, hogy igen, csak fénymásolat. Visszaadta, én pedig az utcán összetéptem és kidobtam. Ez történt. Nincs értéke. Két darab papír:) .
2020. jan. 30. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!